Român stabilit în Austria de 33 ani: „Răspunsul nostru trebuie dat la urnele de vot în România și Austria”

Român stabilit în Austria de 33 ani: „Răspunsul nostru trebuie dat la urnele de vot în România și Austria”

Refuzul Austriei de a accepta aderarea României la Schengen a stârnit reacții vehemente din partea a numeroși români, inclusiv din partea românilor stabiliți în Austria.

În orașul Linz trăiesc 5.000 de români FOTO arhiva personală Mugur Dulea

Originar din Pitești și stabilit de 33 de ani în Austria, Mugur Dulea este președintele Ro-Start, Asociația Românilor din Linz, unde locuiesc 5.000 de români. Înainte să se stabilească în Austria, Mugur Dulea a lucrat nouă ani ca inginer la uzina Dacia de la Mioveni.

Mugur Dulea a explicat pentru „Adevărul” motivele pentru care consideră că decizia Austriei este una profund nedreaptă.

„România merită să aparțină Spațiului Schengen, îndeplinește condițiile tehnice pentru aderare, de 11 ani. Decizia Austriei de a se opune aderării României este nu numai nedreaptă, dar și fără un temei factual. Lăsând la o parte incompetența guvernanților români de ducere a tratativelor, nu trebuie să uităm că suntem europeni și avem drepturi care nu pot fi neglijate de jocurile politice (interne) din Austria. Atât cancelarul, cât și ministrul de interne austriac au invocat motive aberante, care nu țin de libera circulație în Spațiul Schengen, ci de probleme absolut interne”, spune Mugur Dulea.

Mugur Dulea, președintele Asociației Românilor din Linz FOTO arhiva personală

Mugur Dulea, președintele Asociației Românilor din Linz FOTO arhiva personală

Românul stabilit de peste trei decenii în Austria vine și cu propuneri legat de reacția față de refuzul Austriei de a accepta aderarea României la spațiul Schengen .

„Ce putem face, noi ,cetățenii de rând? În niciun caz să boicotăm Austria, cetățenii austrieci sau economia austriacă! Răspunsul nostru trebuie dat la urnele de vot atât în România - să avem oameni pricepuți la masa tratativelor în cadrul UE, cât și în Austria la alegerile locale (unde și cetățenii străini au drept de vot) și la cele parlamentare. Partidele populiste, naționaliste nu au ce căuta la conducere! Jocurile politice ale unor partide trebuie demascate și "pedepsite" prin vot!

Nu numai cetățenii români care vin de sărbători acasă, cei care vin la muncă în Austria, îngrijitoarele 24/24 au de așteptat ore întregi la trecerea granițelor, dar și transportul de mărfuri are de suferit; kilometri întregi de mașini la graniță.

Austria a fost de acord cu aderarea Croației în Spațiul Schengen; și-au asigurat trecere liberă pentru perioadele de concediu... Rușine!”, adaugă Mugur Dulea.

Conform statisticilor oficiale, în Austria trăiesc la ora actuală 130.000 de români.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

3 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

4 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

5 Foarte interesante amănunte...