Româncă selectată de NASA să cerceteze fenomenele aeriene neidentificate

Româncă selectată de NASA să cerceteze fenomenele aeriene neidentificate

16 oameni de știință, printre care și o româncă, au fost cooptați de NASA într-un proiect inedit. Este vorba despre realizarea unui studiu independent asupra fenomenelor aeriene neidentificate (FAN).

Obiect neidentificat, surprins de piloți militari americani. SURSA Arhivă

Conform unei catalogări, Fenomenele Aeriene Neidentificate (FAN) sunt evenimentele observate pe cer, care nu pot fi identificate ca aeronave sau ca fenomene naturale cunoscute. O cercetătoare de origine română, Anamaria Berea, se află în echipa de oameni de știință adunată de NASA.

Anunțul NASA

Agenția spațială americană a anunțat, printr-un comunicat de presă, că studiul va începe luni, 24 octombrie. Potrivit sursei, pe parcursul a circa nouă luni echipa de cercetători va pune bazele pentru studii viitoare asupra acestui tip de fenomene, pentru NASA și alte organizații.

Echipa constituită din cei 16 oameni de știință va evalua cum pot fi analizate datele strânse de organizații guvernamentale civile, date comerciale și date din alte surse, pentru a pune în lumină aceste fenomene. Ulterior, grupul de cercetare va recomanda un set de reguli pentru analizarea în continuare a acestor date.

Studiul se va baza doar pe date neclasificate, iar rezultatele sale sunt așteptate la jumătatea anului viitor, așa cum anunță agenția spațială americană într-un comunicat. „NASA a adunat la un loc câțiva dintre cei mai mari oameni de știință, specialiști în date și inteligență artificială, experți în siguranța aerospațială, toți cu o sarcină precisă, de a ne spune cum să concentrăm întreaga putere a științei și a datelor asupra fenomenelor aeriene neidentificate”, a declarat Daniel Evans, responsabil NASA pentru realizarea studiului.

Echipa va publica rezultatele studiului în 2023. SURSA Arhivă

Echipa va publica rezultatele studiului în 2023. SURSA Arhivă

Studierea fenomenelor aeriene neidentificate este de interes atât pentru securitatea națională, cât și pentru siguranța aeriană, iar studiul se aliniază cu una din misiunile agenției spațiale americane de a menține în siguranță navetele.

„Explorarea necunoscutului în spațiu și în atmosferă este în esența noastră, aici, la NASA”, a declarat Thomas Zurbuchen, administrator al Directoratului pentru Misiuni de Știință la sediul NASA din Washington.

Noul proiect NASA vine în contextul în care „un număr tot mai mare” de obiecte neidentificate sunt observate și raportate pe cer, conform unui oficial al Pentagonului, care se ocupă de informații militare în cadrul US Navy.

Pentagonul a dat publicității trei înregistrări video ale Marinei Statelor Unite, care fuseseră clasificate inițial „top secret”, dar care au ajuns, printr-o scurgere de informații, pe internet.

Filmările surprind „fenomene aeriene inexplicabile”, catalogate de mulți ca fiind obiecte zburătoare neidentificate (OZN). În două dintre aceste înregistrări se aud reacțiile de uimire ale piloților față de viteza cu care se mișcă niște obiecte care nu au putut fi identificate.

Ulterior, în 2017, unul dintre piloții care au fost martori la acest fenomen, semnalat în 2004, a declarat la CNN că obiectul se mișca într-un mod pe care nu și-l putea explica. El a mărturisit că atunci când s-a apropiat, a accelerat rapid către sud și a dispărut în nici două secunde.

O româncă în echipa de cercetători de la NASA

Anamaria Berea este cercetătoarea de origine română selectată de NASA să cerceteze Fenomenele Aeriene Neidentificate. Potrivit prezentării făcute de NASA, este profesor asociat de științe computaționale și date la Universitatea „George Mason” din Fairfax, Virginia, cercetător afiliat la Institutul SETI (Search for the Extreterestrial Intelligence) din California, și cercetător la Institutul de Știință „Blue Marble Space” din Seattle.

Activitatea sa de cercetare se axează pe apariția comunicării în sisteme vii complexe și asupra aplicării datelor științifice în astrobiologie. În activitatea sa, Anamaria Berea utilizează o varietate de metode computaționale pentru a descoperi modele fundamentale în datele adunate.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?