România a pus capăt tratatului cu Suedia care le-a adus fraţilor Micula sute de milioane de euro

România a pus capăt tratatului cu Suedia care le-a adus fraţilor Micula sute de milioane de euro

România şi Suedia au pus în sfârşit capăt acordului bilateral încheiat în anul 2002 care i-a făcut pe fraţii Ioan şi Viorel Micula să primească sute de milioane de euro de la statul român. Tratatul a adus şi un infringement pentru ţara noastră., scrie  Adevărul.

„La data de 11 martie 2020 a ieşit din vigoare, prin acordul părţilor, cu efecte depline, Acordul dintre Guvernul României şi Guvernul Regatului Suediei privind promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor, semnat la Stockholm la 29 mai 2002, ratificat prin Legea nr. 651/2002, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 901 din 12 decembrie 2002”, arată un ordin semnat de ministrul afacerilor externe, Bogdan Lucian Aurescu, publicat marţi în Monitorul Oficial.

Acordul româno-suedez mai prevedea, de asemenea, că cei care au derulat investiţii în baza acestui tratat vor fi protejaţi timp de 20 de ani de la încetarea acestuia. Drept urmare, ei ar fi putut cere despăgubiri până în anul 2042.

Guvernul României şi Guvernul Suediei au decis să abroge şi această prevedere. „Pentru o mai mare acurateţe, părţile convin că articolul acordul menţionat care extinde protejarea investiţiilor făcute înainte de data încetării, va înceta, de asemenea, de la aceeaşi dată şi astfel nu va produce efecte juridice după această dată”, arată ordinul publicat în MO.

Infringement

În anul 2015, Comisia Europeană a lansat o procedură de infringement împotriva a cinci state, printre care şi România, şi le-a solicitat acestora să renunţe la tratatele bilaterale de investiţii încheiate în interiorul Uniunii Europene (UE). „Din momentul aderării, astfel de tratate bilaterale nu mai sunt necesare, pentru că toate statele membre se supun aceloraşi norme privind piaţa internă. În plus, conferirea de drepturi la nivel bilateral poate fi considerată drept discriminare pe bază de naţionalitate şi este incompatibilă cu legislaţia europeană“, anunţa la acea vreme Comisia.

Fraţii Micula, despăgubiţi generos

Tratatul bilateral încheiat în 2002 între România şi Suedia a permis fraţilor Micula, cetăţeni suedezi şi acţionari ai European Drinks, să primească sute de milioane de euro de la statul român.

În 2005, fraţii Micula au dat statul român în judecată la tribunalul arbitral sub egida ICSID (Washington) pe motiv ca nu a respectat acordarea de ajutoare de stat promise companiilor European Food SA, Starmill SRL, Multipack SRL şi Scandic Distilleries SA în baza unui acord între statul suedez şi statul român. În anul 2013, ICSID a dat dreptate celor doi şi a obligat România să le plătească 376 de milioane de lei (84 de milioane de euro, la cursul de atunci), la care se adaugă penalităţi, pentru retragerea, în 2005, a unei scheme de încurajare a investiţiilor prin facilităţi fiscale, cu patru ani înainte de expirarea sa. Comisia Europeană a informat însă autorităţile române, la 31 ianuarie 2014, că orice plată de despăgubiri ar constitui un nou ajutor de stat şi trebuie comunicată Comisiei.

În februarie 2014, autorităţile române au informat CE că au plătit parţial despăgubirea prin compensarea daunelor cu taxele datorate de unul dintre reclamanţi, respectiv European Food SA. Suma compensată era în valoare de 337,492 milioane lei (76 milioane euro).

Comisia Europeană a considerat, desigur, că acestea au fost ajutoare de stat ilegale şi că ele trebuie recuperate de România. Fraţii Micula au atacat la Tribunalul UE această decizie şi a fost câştigată în primă instanţă, Tribunalul anulând decizia Comisiei Europene din 2015 privind recuperarea de către România a despăgubirilor.

În decembrie 2018, Comisia Europeană a dat în judecată România, la Curtea de Justiţie a UE, pentru că nu a recuperat toţi banii daţi ca despăgubiri fraţilor Micula. România ar mai fi avut de recuperat în acel moment mare parte din bani, circa 92 de milioane euro din 131 milioane euro.

La finalul lui 2019, fraţii Micula au câştigat şi în justiţia americană dreptul de a încasa despăgubiri de sute de milioane de dolari de la statul român. Curtea Federală a districtului Columbia din statul Washington din SUA a recunoscut şi a confirmat, printr-o decizie din data de 11 septembrie, hotărârea arbitrală pronunţată de ICSID, din anul 2013, prin care România a fost obligată la plata de despăgubiri de circa 250 milioane dolari pentru încălcarea tratatului bilateral de protejare reciprocă a investiţiilor dintre România şi Suedia.

Ulterior, tot la finalul lui 2019, Guvernul a decis să plătească suma de 912,5 milioane de lei către fraţii Micula, după ce aceştia au pus popriri pe conturi sau acţiuni ale celor mai profitabile companii de stat. Plata acestei sume a dus la majorarea deficitului bugetar pe anul 2019. La începutul lunii martie, statul român a câştigat o a doua procedură de arbitraj cu fraţii Micula derulată la ICSID. Tribunalul arbitral internaţional a respins pretenţiile împotriva României în valoare de peste 9 miliarde de lei formulate de Ioan şi Viorel Micula.

De asemenea, Tribunalul a obligat reclamanţii să ramburseze României 75% din costurile legale şi alte cheltuieli pe care le-a suportat pentru a se apăra în cadrul procedurii.



Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”