România are un nou guvern!

România are un nou guvern!

Guvernul Orban a primit votul de învestitură al Parlamentului. Pentru cabinetul condus de liderul PNL au votat 240 de senatori și deputați liberali, USR, UDMR, PMP, ALDE, ai minorităților și câțiva dintre parlamentarii PSD și Pro România. În total, au fost 240 de voturi „pentru”.

Anunț oficial: 240 de parlamentari prezenti, 240 voturi exprimate, din care 240 de voturi pentru învestirea Guvernului Orban.

„Vă mulțumesc și aveți încredere în noi”, a declarat Ludovic Orban, la finalul ședinței parlamentului.

Astfel, se constată că este întrunită majoritatea pentru ca Parlamentul să acorde încrederea Guvernului.

Deși câțiva parlamentari PSD și Pro România au votat pentru noul Guvern, cele două partide au boicotat ședința parlamentului.

Lista guvernului:

Premier: Ludovic Orban

Vicepremier - Raluca Turcan
Cabinetul de miniștri:

1. Ministerul Afacerilor Externe - Bogdan Aurescu

2. Ministerul Afacerilor Interne -  Marcel Vela

3. Ministerul Apărării Naționale -  Nicolae Ciucă

4. Ministerul Finanțelor -  Florin Cîțu

5. Ministerul Economiei -  Virgil Popescu

6. Ministerul Dezvoltării -  Ion Ștefan

7. Ministerul Justiției -  Cătălin Predoiu

8. Ministerul Agriculturii -  Adrian Oros

9. Ministerul Muncii -  Violeta Alexandru

10. Ministerul Mediului -  Costel Alexe

11. Ministerul Educației -  Monica Anisie

12. Ministerul Fondurilor Europene -  Ioan Marcel Boloș

13. Ministerul Tineretului și Sportului -  Ionuț Stroe

14. Ministerul Transporturilor -  Lucian Bode

15. Ministerul Culturii -  Bogdan Gheorghiu

16. Ministerul Sănătății -  Victor Costache

Premierul desemnat Ludovic Orban a declarat că "boicotul" PSD şi Pro România de la plenul reunit al Parlamentului arată că cele două partide sunt interesate doar de "socotelile electorale".

"Nu mai aduc aminte în ultimii 30 de ani să se fi întâmplat aşa ceva, şi anume şedinţa de învestire a unui guvern să fie boicotată efectiv de două partide politice care în felul acesta arată clar lipsa totală de înţelegere faţă de nevoile României, lipsa totală de respect faţă de nevoile românilor şi arată că nu interesează decât socotelile electorale sau toate prostiile pe care le fac cei care încă exercită puterea după demiterea prin moţiunea de cenzură, fiind părtaşi la toate nenorocirile care se întâmplă astăzi în toate ministerele şi la Palatul Victoria", a spus Orban, în plenul reunit al Parlamentului.

El i-a felicitat pe parlamentarii USR, ALDE, PMP, UDMR, minorităţilor naţionale şi pe cei care au decis să susţină Cabinetul său.

Pentru ca Guvernul să fie învestit era nevoie de prezenţa a cel puţin 233 de parlamentari la şedinţă şi de întrunirea a minimum 233 de voturi favorabile.

Ora 17.02: 240 de voturi în total, din care 240 de voturi pentru guvern – anunț oficial

Ora 16.55: Marilen Pirtea și Marcel Vela (PNL) au declarat la ieșirea din sala unde se numără voturile că guvernul Ludovic Orban a trecut cu 240 de voturi Pentru și nici un vot împotrivă

Ora 16.55: Toate cele 240 de bile albe sunt în urma albă

Ora 16.48: Au votat 240 de parlamentari. Urmează numărarea voturilor.

Ora 16.17: Au votat de la PRO România deputații Mircea Banias, Liviu Ioan Balint, Sorin Cîmpeanu, Daniel Constantin, Florea Damian, Meiroșu Emilia, Georgian Pop. De la PSD – Cristina Burciu, Remus Borza, Marius Bota, Elena Hărătău. De la independenți – Marian Cucșa, Adrian Dohotaru, Mihăiță Găină

Ora 16.12: Au votat 64 de senatori din cei 64 prezenți

Ora 16.07: A votat și senatorul independent Emanoil Savin, fost membru PSD.

Ora 15.59: A votat senatorul PSD Eugen Gioancă, înlocuitorul lui Claudiu Manda, după plecarea acestuia în Parlamentul European, fiind aplaudat de ceilalți parlamentari.

Comisarul.ro vă va ține la curent pe tot parcursul zilei cu evoluțiile votului, declarațiile la cald și analize.

Ora 15.52: Sunt prezenți 241 de parlamentari (178 deputați și 63 de senatori)

UPDATE 15:53 A început votul.

UPDATE 15:51 Florin Roman, de la PNL, susține că s-a anunțat deja prezența și cere să înceapă votul. Florin Andronache susține că solicitarea PSD nu are temei regulamentar.

UPDATE 15:48 PSD cere verificarea cvorumului de ședință prin apel nominal.

Ora 13.47: Dezbaterile s-au încheiat, urmează votul.

Ora 15.35: Premierul desemnat Ludovic Orban răspunde observațiilor parlamentarilor:

Dle președinte Dan Barna și colegilor de la USR, să nu aveți niciun fel de îndoială privind angajamentul nostru.

În măsura în care va fi posibil să existe anticipate, dar cu o condiție să existe un pact politic cu minimum 50% de parlamentari că nu aruncăm țara în aer, cu siguranță vom susține.

Vom avea grijă ca oamenii pe care îi promovăm să nu aibă niciun fel de problemă de integritate și să aibă competențe necesare

Dle președinte Kelemen Hunor, cu siguranță azi votați un guvern responsabil, care va respecta Parlamentul și care știe că Parlamentul exercită controlul asupra Guvernului.

Vom acorda prioritate și resursele financiare care pot fi alocate educației. Nu poți să ceri din primul an să alocăm 6% pentru educație și 4% pentru infrastructură. Bugetul de stat reprezintă cam 27% din PIB, sperăm să creștem colectarea. Dar calculați care sunt cheltuielile esențiale.

Ora 15.06: Alina Gorghiu ia cuvântul pentru grupul parlamentar PNL, după ce grupul PSD nu a vrut să uzeze de dreptul la cuvânt:

Parlamentarii PNL vor sprijini cu toată forța Guvernul Ludovic Orban. Acești miniștri nu se vor ascunde sub birou, nu vor băga capul în pământ.

Aveți mandat să prezentați adevărul din instituții, fără retușuri, fără cosmetizări.

Aveți parteneriat cu PNL, cu președintele Iohannis. Sunteți unul dintre oamenii politici care nu chinuiește limba română.

Învestirea Guvernului Orban poate fi momentul pentru a încerca să reclădim încrederea între partidele românești.

Ora 14.59: Un singur senator PSD a semnat prezența la ședința Parlamentului: Eugen Gioanca, cel care l-a înlocuit pe Claudiu Manda, după plecarea acestuia în Parlamentul European

Ora 14.44: Cum arată prezența la ședința a deputaților. De la PSD sunt prezenți 4 deputați, de la Pro România – 7

Ora 14.27: Ludovic Orban își începe discursul în fața plenului:

Felicit parlamentarii care au decis să fie prezenți, deși nu fac parte din niciuna dintre formațiunile care au susținut Guvernul, parlamentarilor independenți, parlamentarilor PRO România. O mulțumire specială parlamentarilor minorităților naționale și tot ce am discutat rămâne respectat.

Acest guvern are un mandat limitat: durata maximă este de un an de zile și tot ce am inclus în programul de guvernare pleacă de la această constrângere.

La ora actuală, foarte multe instituții riscă să-și lase angajații fără salarii. E fundamentală adoptarea unei OUG de rectificare bugetară, care să permită plățile vitale în toate instituțiile.

Situația pregătirii pentru iarnă este dezastruoasă. Stăm extrem de prost cu stocurile energetice.

România a rămas ultima țară care trebuie să nominalizeze comisarul european.

Trebuie adoptată legea bugetului de stat pentru anul viitor.

O altă urgență care poate fi rezolvată de Parlament, dar un guvern legitim poate rezolva acest lucru: pensionarea anticipată a magistraților. Dacă nu se amână sau abrogă acest termen, justiția va fi blocată complet.

Doar un Guvern învestit de Parlament, doar un guvern legitim poate rezolva problema conducerii parchetelor. Toate parchetele sunt conduse de interimari și care în mod evident nu pot să aplice politica pe care o urmează în domeniul penal statul român.

O prioritate este adoptarea măsurilor pentru evitarea riscului de dezangajare a fondurilor europene. Riscăm să pierdem 600 de milioane de euro în acest an, iar anul viitor 3,2 miliarde de euro, mai ales din cauza că pe POIM nu s-a semnat aproape niciun contract din marile proiecte.

Trebuie să realizăm depesedizarea administrației

Trebuie să ne asumăm să facem o justiție independentă în România, fără ingerința politicului și a altor instituții. Trebuie să ne asumăm ridicarea MCV

Ordinea publică: Trebuie să readucem Jandarmeria și Poliția în situația de slujitor al cetățeanului. Trebuie să terminăm cu utilizarea politică, pentru a-i apăra pe potentații zilei.

Este imperios necesar și vă cer sprijinul să abrogăm recursul compensator. De asemenea, serviciul de probațiune trebuie dezvoltat. Trebuie refăcută capacitatea Poliției de a-si îndeplina misiunea.

Trebuie terminat cu interimatelor. Trebuie terminată practica numirii prin delegație.

Trebuie să schimbăm mentalitatea în Poliție și Jandarmerie.

Război total împotriva infracționalității, război total clanurilor interlope.

Vom încerca să creștem alocările de la buget pentru educație

Trebuie să refacem învățământul profesional. Meseria e brătară de aur, spune o vorbă din popor, în urmă cu 15 ani din păcate scolile profesionale au fost puse pe butuci.

Nu se poate ca școala românească să nu dea alternative.

În domeniu sănătății, trebuie să sităm practica prin care omorâm medicamente prouse în țară pentru altele mult mai scumpe. Mai mare accent trebuie pus pe partea de prevenție.

Noi nu vrem să ajungem la spital, noi vrem să ajungem la bal. Se poate evita mortalitatea evitabilă care e la cel mai înalt nivel.

Din punctul de vedere al infrastructurii nu am avut parte numai de minciuni gogonate.

Infrastructura de e fundamentală pentru a asigura dezvoltarea economică a României.

În materie de politică externă: parteneriatul strategic cu SUA, NATO și un mecanism de influențare a deciziilor la nivel european.

În domeniul apărării, trebuie deblocate toate procedurile competitive privind programul de înzestrare a armatei.

Deși aș putea să vă vorbesc zile întregi, voi înceia cu câteva cuvinte despre mediu. Situația e dramatică. Trebuie oprite defrișările.

Voi evita la maxim OUG-urile. Voi fi permanent în dialog cu Parlamentul.

Obiectivul nostru e să restabilim încrederea cetățenilor și a partenerilor noștri strategici în guvernul României

Ora 14.26: Timpii alocați partidelor (cu amendamentul că unele partide ar putea să nu folosească timpul alocat):

Ludovic Orban: 60 de minute

PSD: 34 minute

PNL: 16 minute

USR: 7 minute

UDMR: 5 minute

PRO România: 5 minute

Minorități: 3 minute

ALDE: 3 minute

PMP: 2 minute

Neafiliați: 3 minute

Ora 14:17 Parlamentarii care au probleme cu cartelele: Călin Popescu Tăriceanu, Alexandru Băișanu, Ruse Mihai, Simionca Ioan, Kelemen Hunor, Lavinia Cosma. Alina Gorghiu spune că aceștia vor ridica mâna la vot.

Ora 14.15: Probleme cu sistemul electronic de vot. Mai multi parlamentari reclama ca nu le functioneaza cartelele. Acest lucru nu va afecta însă votul de învestitură, care va fi secret cu bile

Ora 14.14: Ludovic Orban e prezent în plen și face gesturi de captare a bunăvoinței parlamentarilor prezenți:

Ora 14.11: Parlamentarii au ținut un moment de reculegere în memoria fostului parlamentar Sorin Frunzăverde, mort ieri

Ora 14.10: E cvorum la ședința crucială pentru guvernul Orban: 235 de parlamentari prezenți. Întrunirea cvorumului de ședință era o condiție esențială pentru continuarea votului

Ora 14.02: Marius Bota și Emanuel Savin, cei doi ex-PSD-iști, sunt prezenți în plen. Bota a votat moțiunea, Savin nu

Ora 13.56: Deputatul Adrian Dohotaru (ex-USR), a declarat pentru G4Media.ro că va vota guvernul Orban. El nu a votat la moțiune, susținând că nu i-a fost inclusă în textul moțiunii o observație

Ora 13.48: Remus Borza a anunțat și el că va vota guvernul Orban

Ora 13.47: Și parlamentarul independent Mihăiță Găină va vota guvernul, anunță G4Media.ro.

Ora 13.46: Numele unora dintre parlamentarii Pro România care vor vota guvernul Orban: Daniel Constantin, Sorin Cîmpeanu, Emilia Meiroșu, Mircea Banias, Georgian Pop, Damian Florea.

Ora 13.42: Sorin Cîmpeanu și Daniel Constantin (Pro România) au anunțat luni la Parlament că vor vota guvernul Orban și au spus că în total circa 8 parlamentari Pro România vot vota la fel.

13.34: Dan Barna: Votul de azi are miza organizării alegerilor. Facem azi încă un pas necesar pentru a avea un tur doi la prezidențiale fără PSD.

13.30: Boicot total al parlamentarilor PSD, care nici nu au venit în Parlament, cu excepția membrilor Birourilor Permanente

13.29: Liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, a declarat că parlamentarii PSD nu vor fi în sală, pentru că cele șase partide care au trecut moțiunea de cenzură trebuie să asigure și cvorumul pentru noul Guvern.  „Există presiuni foarte mari pe toți parlamentarii PSD, premierul desemnat oferă funcții fiecărui parlamentar care e dispus să negocieze. Așa se explică și ultimele transferuri. Sunt aceiași 15 parlamentari care și-au negociat și tranzacționat voturile. Sunt și cei care au trecut de la un partid la altul și când a fost dat jos Guvernul Grindeanu”, a susținut liderul deputaților PSD.

13.23: Teodor Meleșcanu a anunțat că va participa la numărătoarea voturilor, deși nu va fi prezent la ședința de plen

13.06: Ludovic Orban le-a transmis astăzi liderilor PNL că vor fi doar doi absenți din blocul partidelor care susțin guvernul: Daniel Olteanu (ALDE) și un deputat de la minorități

13.05: Dacă guvernul trece azi, ceremonia de învestire va avea loc tot azi la Palatul Cotroceni, iar mâine va avea loc prima ședință de guvern, la care va fi adoptată OUG pentru restructurarea executivului

13.00: Ședința va fi condusă de Alina Gorghiu (PNL), dat fiind că președinții celor două camere, Teodor Meleșcanu și Marcel Ciolacu (ambii PSD) boicotează ședința

12.59: Senatoarea USR Nicoleta Dinu, grav bolnavă, e în sală pentru votul decisiv. Din cauza suferinței cronice, ea a lipsit de la votul pentru moțiunea de cenzură

12.22 Declarații Ludovic Orban:

Eu nu îmi aduc aminte să existe învestire de guvern, în 30 de ani, care să fie boicotată de două grupuri, de două partide.
Mai mult, conducerea PSD împiedică pe cei doi prședinți de Camere să își exercite atribuțiile.
Este un boicot rușinos care aruncă o imagine negativă asupra celor care au ales asta. Arată dispreț față de instituțiile fundamentale ale statului.
Aștept cu încredere ca un număr cât mai mare de parlamentari să își exercite dreptul de vot și să dea României un guvern legitim, un guvern responsabil.
Nu accept ca PSD să ne evalueze miniștrii.
Ce să mai vorbesc cu domnul Ponta pe tema asa?

La 13.45 am stabilit să intrăm în sală, toți parlamentarii PNL.
Au fost semnalate două absențe, dar sunt absențe motivate, doi colegi cu o stare de sănătate care nu le permite să fie prezenți: un senator USR și un deputat ALDE.
Creșterea datoriei publice în cursul anului 2019 s-a accentuat. Este clar că dimensionarea cheltuielilor bugetare nu a ținut cont de puterile reale. Aceste lucruri le vom dezbate după instalare. În mod evident avem ca obiectiv o rectificare bugetară care este vitală.
În proiectul legii bugetului de stat vom identifica cele mai bune soluții pentru finanțarea deficitului.

12.15 Pe lângă cei 224 de parlamentari care au susținut total moțiunea, vor mai fi la votul de azi minimum 18-20 de voturi, susține europarlamentarul PNL Rareș Bogdan. Potrivit acestuia, respectivii parlamentari provin din alte grupuri – independenți și Pro România.

12.12. Domnul Marcel Ciolacu și domnul Teodor Meleșcanu, președinții celor două Camere, refuză să intre în sală pentru a nu ne mai da un vot, a dezvăluit Rareș Bogdan, luni, la Antena 3. Potrivit liberalului, ședința va fi condusă, în acest caz, de colega sa de partid, Alina Gorghiu.

Se poate scrie o saga despre cum s-a încercat împiedicarea instalării acestui cabinet, a mai declarat Rareș Bogdan.

12.05 Eurodeputatul PNL Rareș Bogdan a anunțat, luni la prânz, la Antena 3, că „sunt 238, s-ar putea să fie chiar 240 de oameni prezenți în sală. O parte vor fi de la Pro România”. Eu nu îl înțelg pe Victor Ponta de ce ne-a ajutat să dăm jos guvernul și nu vrea să vină la ședința de învestire, a mai declarat Rareș Bogdan. Mă bucur că sunt oameni în Pro România care se gândesc înainte de toate la țară și nu la avantajele imediate, a punctat liberalul.

11.45 Dăncilă a declarat, luni, la începutul şedinţei de guvern, că Guvernul propus de Klaus Iohannis şi de Ludovic Orban porneşte cu stângul.

10.40 Liderul PMP, Eugen Tomac, susţine că, în 2012, Victor Ponta îi îndemna pe parlamentari să participe la votul moţiunii împotriva Guvernului Ungureanu, nu „să stea ca o oaie în bancă”, dar acum acelaşi Victor Ponta „îi somează pe parlamentarii PRO România să se comporte, alături de cei de la PSD, ca nişte oi”, scrie News.ro.

„Ce fac astăzi oile? În 2012, Victor Ponta îi îndemna pe parlamentari să participe la votul moţiunii împotriva Guvernului Ungureanu, afirmând că aceştia «trebuie să-şi respecte electoratul, nu trebuie să stea ca o oaie în bancă». Astăzi, acelaşi Victor Ponta îi somează pe parlamentarii PRO România să se comporte, alături de cei de la PSD, ca nişte oi”, afirmă Eugen Tomac, într-o postare pe Facebook.

El adaugă că boicotul anunţat de PSD şi PRO România este „o prostie” pentru că nu înseamnă decât menţinerea Vioricăi Dăncilă „ca o poză în geam pe o perioadă nedeterminată”.

10.15 Atac dur al lui Victor Ponta la adresa lui Mihai Tudose, după ce acesta din urmă a lansat un apel la încălcarea liniei trasate de Ponta în ceea ce privește votul de învestitură a Guvernului Ludovic Orban.

10.10 Fostul premier Mihai Tudose susține votarea Guvernului Orban. Argumentele fostului premier.

09.45 Sorin Câmpeanu și Daniel Constantin, de la Pro România, vor vota Guvernul Orban, anunță Antena 3.

09.30. Previziunea lui Băsescu: Dacă Guvernul trece, Orban devine unul dintre politicienii cu greutate, iar Iohannis poate fi declarat deja preşedinte

Votul de învestitură a Guvernului Orban este programat pentru astăzi, de la ora 14.00, ședința urmând a se ține pe fondul unor incertitudini legate de asigurarea cvorumului, după ce social-democrații, dar și Victor Ponta, au anunțat că formațiunile lor nu vor fi în sală.

Ponta, însă, într-o declarație făcută duminică seară, la RTV, nu a exclus unele „trădări” din partea aleșilor care reprezintă Pro România.

În ajunul ședinței, premierul desemnat, Ludovic Orban, a declarat că are încredere că, în ciuda ”boicotului” pe care-l anunţă PSD, Guvernul va fi învestit în cursul zilei de luni. Orban a anunţat că a discutat cu liderii tuturor partidelor care susţin Guvernul pentru a se mobiliza şi a putea să treacă peste orice ”subterfugiu procedural”.

”În ciuda boicotului, am încredere că vom reuşi mâine să dăm României un Guvern legitim, un guvern responsabil, un guvern care să se apuce de treabă încă din prima zi şi care să rezolve marile probleme cu care se confruntă România”, a declarat, duinică, Ludovic Orban, citat de News.ro.

Citiți și: Bombele din economie lăsate de guvernarea PSD-ALDE
Întrebat dacă vor exista parlamentari Pro România care vor intra în sală şi or vota, Orban a spus: ”Veţi vedea mâine”.

Orban a anunţat că a discutat din nou cu toţi liderii partidelor care susţin învestirea Guvernului.

”Astăzi (duminică – n.r.) ne-am consultat, am stabilit modul de organizare, nivelul de mobilizare, ne-am pregătit să facem faţă oricărui subterfugiu procedural pe care l-ar putea pune a cale cei de la PSD,  ţinând cont de faptul că ei deţin Preşedinţiile celor două Camere. (…) Am stabilit toate detaliile, astfel încât să punem la punct asigurarea cvorumului în termenul stabilit”, a mai spus Orban.

Întrebat ce crede despre faptul că PSD doreşte să amâne învestirea Gvernului, pentru ca Viorică Dăncilă să intre în primul tur al alegerilor prezidenţiale din funcţia e premier, Orban a spus: ”Regret că şi acum sunt mânaţi de calcule electorale, în loc să înţeleagă că România are absolută nevoie de un guvern legitim învestit de Parlament, care să aibă capacitate deplină de exerciţiu  puterilor pentru că există probleme deosebit de grave”.





Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...