România expulzează un diplomat rus considerat persona non-grata după atacul din Salisbury

România expulzează un diplomat rus considerat persona non-grata după atacul din Salisbury

Ministerul român de Externe va declara un diplomat din Ambasada Rusiei persona non-grata şi îl va expulza din ţară, potrivit unui anunţ oficial. Decizia României vine ca reacţie la atacul din Anglia asupra unui cetăţean britanic, fost spion rus. MAE se înscrie astfel într-un val de expulzări similare realizate de 14 state membre UE şi de SUA, care vor expulza 60 de diplomaţi ruşi.

Germania, Franţa şi Polonia vor expulza fiecare câte patru diplomaţi ruşi cu trecut cunoscut în serviciile secrete, Lituania va expulza trei diplomaţi ruşi şi va da interdicţie de intrare în ţară pentru 44 de cetăţeni ruşi. Ucraina va expulza şi ea 13 diplomaţi ruşi.

Consiliul European a condamnat atacul cu agent neurotoxic asupra fostului spion rus Serghei Skripal şi fiicei acestuia, care a avut loc la 4 martie 2018 în Salisbury, Regatul Unit. Aceasta reprezintă prima utilizare, în ultimii 70 de ani, pe teritoriul european, a unui agent chimic militar, care este dezvoltat de Rusia. În replică, Regatul Unit a decis, pe 14 martie, expluzarea a 23 de diplomați ruși, identificați ca agenți nedeclarați ai serviciilor secrete ruse și a anunțat tăierea tuturor legăturilor la nivel înalt cu Federația Rusă. Moscova a negat orice implicare în atacul de la Salisbury și a decis să expulzeze, la rândul său, 23 de diplomați britanici.

Anunţul MAE:

Urmare a concluziilor Consiliului European din 23-24 martie 2018, MAE consideră că atacul de la Salisbury reprezintă o amenințare la adresa securității colective și a dreptului internațional. Conform concluziilor, Consiliul European este de acord cu evaluarea Guvernului Regatului Unit potrivit căreia este foarte probabil ca Federația Rusă să fie responsabilă de atac și cu faptul că nu există altă explicație plauzibilă.

Precizăm că, în solidaritate cu Regatul Unit al Marii Britanii, conform dispozițiilor Convenției de la Viena cu privire la relațiile diplomatice, MAE a notificat Ambasada Federației Ruse la București că un diplomat din cadrul acesteia va fi declarat persona non-grata și că este obligat să părăsească teritoriul României.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Noul” PNL / Trei foști miniștri din Guvernele Dragnea și un ministru din Guvernul Ponta candidează din partea …

2 Birchall, cu colții în jugulara lui Streinu-Cercel: Se pare că imunitatea parlamentară bate imunitatea medical…

3 De asta i-o fi pus Firea directori? / Semnați dom’le că dacă era vreun dosar la DNA știam, că-s prieten cu Călin…

4 Sensurile giratorii din România versus cele din Anglia. „Englezii habar n-au cum se fac banii“

5 PSD continuă linia infracțională / Avocata lui Dragomir, implantată de cuplul Vasilescu-Manda în fruntea listei …