România face pași mari în eradicarea corupției la nivel înalt (Euronews)

România face pași mari în eradicarea corupției la nivel înalt (Euronews)

România face pași mari în eradicarea corupției la nivel înalt, potrivit unor noi date, în contrast puternic cu statul vecin Bulgaria, potrivit Euronews.

Cele două țări, care au aderat la UE în 2007, au fost clasate printre cele mai corupte din blocul comunitar european pentru percepțiile legate de luare de mită și fraudă.

Direcția Națională Anticorupție (DNA) din România a anunțat că zeci de parlamentari, primari și magistrați au fost aduși în fața justiției în ultimii doi ani și jumătate.

Anul trecut, 1.250 de persoane au fost aduse în fața justiției, între care fostul premier Victor Ponta care neagă orice acuzație. Între acestea au fost 16 parlamentari, cinci miniștri, cinci senatori și 97 de primari și viceprimari. Aceasta față de 1.167 de persoane judecate în 2014 și 451 cu un deceniu în urmă, în 2004.

Dar Bulgaria, criticată de Bruxelles în ianuarie din cauza eșecului de a realiza un "progres concret și palpabil" în ce privește lupta împotriva corupției, a creat recent un centru pentru soluționarea problemei.

Potrivit experților, corupția a lovit ambele țări din punct de vedere economic și aceasta îi descurajează investitorii străini.

Faptul că România a creat un directorat (DNA) pentru combaterea corupției în 2002 a ajutat la progresul său în lupta împotriva corupției, a afirmat Eli Gateva, de la London School of Economics și expert în Europa de Sud-est.

Primele rezultate au fost lente, dar ultimii patru ani au fost impresionanți, a spus ea, în timp ce instituțiile au devenit mai independente și bugetele au crescut.

Valentina-Andreea Dimulescu, de la proiectul Anticorrp, a declarat pentru Euronews că DNA a beneficiat de asemenea de ajutorul serviciilor de informații ale României în ceea ce privește colectarea de probe în cazurile de corupție.

Experții au salutat de asemenea progresul României în soluționarea corupției la nivel înalt, dar consideră că aceasta este încă o problemă în societate în general.

AGERPRES/( AS — editor: Violeta Gheorghe, editor online: Adrian Dădârlat)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Unde-s şobolanii în timp ce cei săraci luptă şi mor pentru Ucraina? Au fugit în ţări străine cu tot cu bogăţiile furate în Ucraina?”

2 ULTIMA ORĂ CCR aruncă în aer Justiția din România? Udrea, printre beneficiari!

3 Previziunile lui George Friedman pentru următorii 10 ani: Se ridică Polonia și Turcia

4 VIDEO Priviți, aceasta este o dronă Orlan-10 a armatei Rusiei furată de un căpitan rus și trimisă acasă „la pachet”!

5 Ioan T. Morar / „Dacă arătarea asta i se pare frumoasă vreunui bărbat...”