România pe locul 54 din 63 de țări într-un clasament al empatiei oamenilor, conform unui studiu american

România pe locul 54 din 63 de țări într-un clasament al empatiei oamenilor, conform unui studiu american

România se află pe locul 54 într-un clasament al empatiei oamenilor din 63 de țări, clasament condus de Ecuador, Arabia Saudită și Peru și realizat de cercetători de la Universitatea Michigan, conform Live Science.

Pe locul 53 se află Rusia, iar pe 55 Cehia, ultima parte a clasamentului fiind dominată de țări din Europa de Est, iar Lituania fiind clasată drept țara unde oamenii sunt cel mai puțin empatici, conform studiului publicat în ultimul număr al revistei Journal of Cross-Cultural Psychology. Astfel, ultimele zece poziții din clasament sunt ocupate, în ordine, de România, Cehia, Letonia, Slovacia, Finlanda, Bulgaria, Polonia, Estonia, Venezuela și Lituania.

În afară de Ecuador, Arabia Saudită și Peru, primele zece poziții sunt ocupate în ordine de Danemarca, Emiratele Arabe Unite, Coreea de Sud, SUA, Taiwan, Costa-Rica și Kuweit.

Studiul aflat la baza acestui clasament al empatiei popoarelor, coordonat de William Chopik, profesor de psihologie la Michigan State University, a fost realizat pe baza unor sondaje online la care au răspuns 104.365 de adulți. Subiecții au răspuns la întrebări despre propria empatie sau abilitatea lor de a reacționa și de a interacționa cu alte persoane, atât la nivel emoțional cât și intelectual. Participanții au răspuns și unor întrebări menite să evidențieze alte trăsături care pot fi legate de nivelurile de empatie, așa cum sunt calitatea de a fi agreabil, conștiinciozitatea, stima de sine și comportamentul prosocial, printre altele.

Scorurile obținute de fiecare țară s-au acordat pe o scară de la 1 la 5, în funcție de răspunsurile participanților la niște aserțiuni de tipul: "Deseori am sentimente de grijă față de cei mai puțin norocoși în viață decât mine" sau "Uneori încerc să-mi înțeleg mai bine prietenii imaginându-mi cum arată lucrurile din perspectiva lor", unde 1 însemna "nu sunt deloc reprezentat", iar 5 "mă reprezintă foarte bine". Ecuadorul a obținut 3,97 de puncte, în timp ce România a obținut 3,38 iar Lituania, ocupanta ultimului loc, 3,15. Țările cu mai puțin de 20 de repondenți au fost excluse din clasamentul final.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO O „dronuță” kamikaze rusească ia la ţintă obuzierele americane ale ucrainenilor

2 I-a mirosit pe ruși? / Adelin Petrișor a demisionat de la Euronews România cu doar câteva zile înainte de lansarea postului

3 Foarte interesante amănunte! Și lumea crede că rușii sunt blocați total....

4 VIDEO Priviți, 7 lovituri „chirurgicale” aplicate de ucraineni unităților ruse ascunse printre casele unui sat

5 VIDEO Ce mahăr din mafia imobiliară o proteja? / Acesta este funcționarul din Primăria Capitalei care a fugit cu acte de la Urbanism