România se numără printre statele cu cel mai mare număr de procese la CEDO

România se află pe locul al treilea în ierarhia statelor care au cel mai mare număr de procese la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) în care se constată cel puțin o încălcare a Convenției europene a drepturilor omului.

Președintele Curții, Guido Raimondi, a trecut în revistă, în cadrul conferinței de presă anuale, activitatea desfășurată în anul 2015 și a apreciat situația ca fiind în general satisfăcătoare, cazurile cu un singur judecător fiind practic eliminate, potrivit unui comunicat difuzat joi de CEDO.

Până la sfârșitul anului 2015 numărul de cazuri rămase nesoluționate a fost de 64.850, o scădere de 7 % în comparație cu finalul anului 2014, când erau 69.900 de solicitări în așteptare.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a publicat de asemenea raportul de activitate anuală și statisticile pentru 2015. Statele cu cel mai mare număr de procese în care se constată cel puțin o încălcare a Convenției sunt Rusia (109 procese) Turcia (79), România (72), Ucraina (50), Grecia (43) și Ungaria (42).

La 31 decembrie 2015, majoritatea cazurilor rămase nesoluționate erau împotriva Ucrainei (21,4%), Rusiei (14,2 %), Turciei (13.0%) și Italiei (11,6%). Jumătate dintre cazurile prioritare au vizat Ungaria sau Rusia.

Președintele CEDO a subliniat că trebuie depuse eforturi considerabile și este necesară cooperarea apropiată cu statele membre, în spiritul 'responsabilității împărtășite'. Președintele Raimondi a subliniat necesitatea ca fiecare stat membru să se asigure că problemele endemice sunt soluționate mai degrabă la nivel intern, decât să fie aduse în fața CEDO.

AGERPRES/( AS — autor: Violeta Gheorghe, editor: Karina Olteanu, editor online: Gabriela Badea)

 

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Acest mesaj va produce un cutremur în România

2 Cum se spală banii negri în Famiglie / Ilie Sârbu și-a luat apartament de două milioane de lei. Fiica Daciana i-…

3 Documente / „Pute rău! Miros de cătușe cu o duhoare puternică de corupție la achiziția celor 115 milioane de măș…

4 VIDEO Priviți, despre Armata Panterelor Negre care patrulează pe străzile orașelor din America nu vorbește nim…

5 BREAKING A explodat prima bombă în București! Robert Negoiță, primarul sectorului 3, anunță că nu va candida p…