„România, surpriza Europei“. Jurnaliști spanioli „pe urmele contelui Dracula” FOTO

„România, surpriza Europei“. Jurnaliști spanioli „pe urmele contelui Dracula” FOTO

Fascinați de România, dinainte de pandemie, jurnaliștii publicației spaniole „Pontevidraviva” s-au întors anul acesta pentru a descoperi „un tărâm plin de mistere, povești și tradiții vechi de secole”.

Jurnaliști spanioli pe urmele lui Dracula prin vechi cetăți medievale bijuterii arhitecturale Colaj

„România: o țară încă necunoscută, enigmatică și aproape neînțeleasă. Dincolo de legendarul Ardeal și de teroarea pe care a inspirat-o legenda lui Dracula, țara lui Vlad Țepeș, eroul și ticălosul care l-a inspirat pe Bram Stoker, ascunde comori de neimaginat: orașe medievale conservate excepțional, castele impunătoare din stâncă, biserici și mănăstiri ancestrale, toate încadrate în verdele intens al pădurilor și pajiștilor nesfârșite”, titra în urmă cu patru ani publicația spaniolă „Pontevidraviva.com” care descoperea România printr-un fotoreportaj care pleca din București și ajungea până în Maramureș.

După pandemie, jurnaliștii străini au revenit în acest an în țara noastră, într-o aventură „pe urmele strigoilor”, concretizată printr-o serie de articole destinate locurilor vizitate.

„Pe urmele Contelui Dracula”

Atrași de mitul lui Vlad Țepeș, spaniolii s-au oprit mai întâi în orășelul din Transilvania care „marchează începutul unei povești groaznice, o legendă între mit și realitate: povestea contelui Dracula...”.

Pe străduțele pietruite și printre casele viu colorate, au descoperit cu uimire, în locul „acelui halou misterios care credem că înconjoară orașul... că tonurile fațadelor sugerează mai mult că ne plimbăm printr-un basm .

Sighișoara, fondată de sași în secolul al XII-lea și inclusă de UNESCO în Patrimoniul Mondial din 1999 este, de fapt, „unul dintre cel mai bine conservate orașe medievale fortificate din România, precum și unul dintre cele mai frumoase din țară și aproape că s-ar putea spune că din toată Europa”.

„Sibiul, orașul celor o mie de ochi”

După locul de naștere al celui mai însetat vampir, traseul continuă spre „Orașul celor o mie de ochi” , pentru a pătrunde mai mult în adevărata poveste a lui Dracula. În luminile slabe ale Sibiului , orașul pare să-i întâmpine cu „mii de umbre amenințătoare”, tabloul fiind completat de sutele de ochi de pe acoperișurile caselor: „De parcă privirea lui Vlad Dracul, demonul românesc, s-ar fi înmulțit cu o mie în acest vechi oraș săsesc”.

Dar, în zori, nimic nu mai pare sinistru și enigmatic, iar „farmecul frumosului oraș medieval” este irezistibil, cu ochii săi pe post de „semne identitare”, cu Centrul Vechi inclus din 2004 pe Lista Indicativă a Patrimoniului Mondial: „Între turnuri și pasaje imaginea vechiului oraș se păstrează atât de clar, încât este ușor de imaginat efervescența vieții în interiorul zidurilor”.

„Brașov și Castelul Bran: sfârșitul unui traseu misterios”

Călătoria „prin timp și prin cea mai autentică Românie” le poartă pașii mai apoi spre finalul unui traseu misterios: „Călărim împotriva nopții ca îndrăznețul vânător de vampiri Van Helsing al lui Stoker”.

După plimbarea prin „orașul atins de o magie elegantă” – Brașov - devenit scena multor filme, fiind recunoscut drept unul dintre cele mai frumoase din România, descoperă, printre altele, „una dintre cele mai mari biserici gotice din Europa” - Biserica Neagră.

Apoi, dornici de senzații tari, pleacă la vânătoare, cu aparatul de fotografiat, după „impresionantul rege al Carpaților”: „Întâlnirea este atât de fantastică încât ne face să uităm că ne aflăm în ținutul vampirilor și descoperim că cel care stăpânește Carpații este de fapt marele urs brun”.

Pe drumul spre Capitală se opresc la Castelul Bran și la bucolica Mănăstire Snagov unde este îngropat Vlad Țepeș: „Mitul lui Dracula a devenit popular pe plan internațional odată cu ascensiunea filmelor și a cărților, în special datorită romanului fantastic al lui Bram Stoker. Așa că am căutat locuri asociate cu personajul, care să aibă un mare impact asupra turismului din regiune”.

În final, aveau să mărturisească: „Până la urmă, România este mult mai mult decât locul de naștere al lui Vlad Țepeș și locul în care a fost creat mitul lui Dracula, este o țară ce îmbină într-un mod surprinzător arta, tradiția, natura și cultura. România este un tărâm plin de mistere, de povești și tradiții seculare”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...