România, Ungaria și Bulgaria, vizate de cele mai multe investigații OLAF privind fraude cu fonduri europene

România, Ungaria și Bulgaria, vizate de cele mai multe investigații OLAF privind fraude cu fonduri europene

Aproape un miliard de dolari din fondurile UE au fost acordate anul trecut unor solicitanți necinstiți, cea mai mare concentrare de presupuse cazuri de fraudă au vizat România, Ungaria și Bulgaria, conform raportului pe 2015 al Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF), transmite Reuters.

Potrivit OLAF, 888 milioane de euro (989 milioane de dolari) au fost probabil alocați unor solicitanți necinstiți, un ușor declin față de 901 milioane de euro în 2014.

Printre cele aproape 1.400 de sesizări legate de fondurile UE se află o plată de 1,3 milioane de euro pentru modernizarea unei fabrici de congelare a legumelor din Bulgaria. Când investigatorii au verificat unitatea au descoperit că aceeași persoană este și furnizor de echipamente și proprietar al fabricii, în această calitate majorând prețul. Un alt tip de fraudă îl constituie importul de panouri solare din China fără achitarea taxelor vamale prin utilizarea de documente false privind proveniența lor.

Directorul general al OLAF, Giovanni Kessler, a afirmat că nu crede că există totuși o corupție extinsă și că o majorare semnificativă a fraudelor detectată după 2013 arată că agenția sa a devenit cunoscută încurajând oamenii să raporteze suspiciunile de fraudă.

Anul trecut, 187 milioane de euro au fost recuperați prin acțiuni în instanță în statele membre și returnați Bruxelles-ului, un declin de 10% față de 2014.

OLAF are competența de a investiga cazuri de corupție, nu însă și de a-i urmări în justiție pe autorii acestor fapte.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale