România va asigura conducerea Centrului pentru Cooperare în domeniul Securităţii

România va asigura conducerea Centrului pentru Cooperare în domeniul Securităţii

Ambasadorul român Constantin-Mihail Grigorie a fost ales în funcția de director al Centrului pentru Cooperare în domeniul Securităţii (RACVIAC), pentru o perioadă de trei ani, în cadrul reuniunii Grupului Consultativ Multinaţional (MAG).

FOTO Ministerul Afacerilor Externe

„Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu salută decizia adoptată miercuri, 26 aprilie 2023, în cadrul celei de a 49-a reuniuni a Grupului Consultativ Multinaţional (MAG) al Centrului pentru Cooperare în domeniul Securităţii (RACVIAC), prin care ambasadorul Constantin-Mihail Grigorie a fost ales în funcția de director al Centrului, pentru perioada 1 mai 2023 – 1 mai 2026”, a transmis conducerea MAE român, arătând că „reuniunea a fost organizată la Belgrad de către Președinția sârbă a RACVIAC”.

Potrivit informării ministerului, decizia a fost adoptată prin consens de statele membre, în urma demersurilor susținute ale Ministerului Afacerilor Externe, iar deținerea funcției reprezintă o premieră pentru România.

„Numirea unui diplomat român în funcția de director al Centrului pentru Cooperare în domeniul Securităţii (RACVIAC) reconfirmă rolul României de actor implicat în consolidarea dialogului și a cooperării regionale. Ne bucură că demersurile noastre pe această dimensiune sunt astfel recunoscute, iar România își asumă pe deplin rolul de furnizor de securitate în regiune, în ciuda provocărilor actuale” a transmis ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu.

Potrivit informațiilor furnizate de minister, Constantin-Mihail Grigorie este Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al României în Republica Croația. Anterior, a fost Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al României în Federaţia Rusă, Republica Turcia, Republica Bulgaria și în Republica Italiană.

De asemenea, RACVIAC este o organizaţie interguvernamentală regională care facilitează dialogul în domeniul securităţii în Europa de Sud-Est.. Centrul acoperă o gamă largă de chestiuni politico-militare, cu accent pe integrarea euroatlantică și are 9 membri cu drept de decizie: Albania, Bosnia şi Herţegovina, Croaţia, Grecia, R. Macedonia de Nord, Muntenegru, România, Serbia şi Turcia.

România a asigurat Președinția rotativă a Grupului Consultativ Multinaţional (MAG) în perioada octombrie 2021 – octombrie 2022.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia