România va fi stat membru gazdă pentru Consorțiul European pentru Infrastructura de Cercetare ELI

Guvernul a adoptat joi, printr-un Memorandum, participarea României ca stat membru gazdă la Consorțiul European pentru Infrastructura de Cercetare "Extreme Light Infrastructure" - ELI-ERIC, potrivit unui comunicat de presă al Executivului, remis AGERPRES.

La proiectul ELI (Extreme-Light-Infrastructure), însușit la nivelul UE și susținut de Comisia Europeană, au participat 40 de instituții de cercetare și învățământ din 13 țări europene. ELI va fi cea mai avansată infrastructură pe plan mondial destinată studiilor legate de radiația fotonică cu caracteristici extreme.

Pe 21 noiembrie 2008, România și-a prezentat candidatura pentru construirea ELI la Măgurele — Ilfov. Comitetul director al proiectului a hotărât și validat construirea ELI în trei locații: Cehia, România și Ungaria. Cele trei locații vor avea între componentele de bază laseri care emit pulsuri ultrascurte de foarte mare putere. Centrul de la Măgurele va avea în plus un instrument care va furniza radiație fotonică (gama) cu caracteristici unice referitoare la energie, strălucire și lărgime de bandă. Construirea celor trei centre se realizează din fonduri structurale, conform Deciziilor de finanțare aprobate de Comisia Europeană, se precizează în comunicatul Guvernului.

România este reprezentată în cadrul ELI-ERIC prin Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară "Horia Hulubei".

"Ca stat membru gazdă al ELI-ERIC, România va contribui la îmbunătățirea domeniului cercetării științifice la nivel național, va consolida participarea cercetării românești la circuitul european și internațional, la transferul și dezvoltarea tehnologică ce constituie preocuparea de bază a cercetării mondiale și europene. De asemenea, va crea premise pentru dezvoltarea transferului de tehnologie și stimularea dezvoltării economice prin atragerea de investitori, incluzând dezvoltarea de parcuri științifice și tehnologice și parcuri industriale", punctează comunicatul Guvernului.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 După ce citiți acest text să nu uitați că Institutul Cantacuzino a fost îngropat de Ponta

2 FOTO / VIDEO Priviți unde și-a izolat Pentagonul echipele de comandă pentru a monitoriza pandemia

3 VIDEO „Da, te poți infecta din aer, în anumite condiții. Masca: obligatorie. Trei scenarii pentru sfârșitul cr…

4 Ministrul Sănătăţii, mesaj dur: „Au venit de frică, dar bravează, au fugit de moarte, dar pot aduce moartea”. …

5 Tablou cu viruși punând la cale un nou atac asupra României

recomandări

Te ia DNA: Vasile Puscas

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cea mai rapidă mașină din lume e aproape gata