Românii au ales staţiunile montane, satele româneşti şi localităţile izolate din Deltă pentru petrecerea Sărbătorilor de Iarnă

Românii au ales staţiunile montane, satele româneşti şi localităţile izolate din Deltă pentru petrecerea Sărbătorilor de Iarnă

Românii au ales să-şi petreacă Sărbătorile de Crăciun şi de Anul Nou în acest an plin de restricţii în zonele rurale Bran-Moieciu, Maramureş, Bucovina, Ţara Haţegului sau Apuseni, în care se păstrează tradiţiile şi autenticitatea, în staţiunile montane de pe Valea Prahovei, dar şi la Rânca, Straja sau Vatra Dornei, unde pot fi practicate sporturile de iarnă, însă nu au fost ocolite nici destinaţiile de pe litoralul românesc sau Delta Dunării, mai ales localităţile izolate.

Potrivit reprezentanţilor asociaţiilor de profil, în această perioadă, în unele locuri din ţară cu unităţi de capacitate mai mică rata de ocupare se apropie de 100%, iar în altele este între 30% şi 70%, dar trebuie spus că nu au fost puse la bătaie toate locurile de cazare disponibile pe destinaţiile interne. Rezervările nu s-au mai făcut din timp ca în anii anteriori ci abia după ce autorităţile au anunţat că nu se va intra într-un al doilea "lockdown" de Sărbători. Pensiunile rurale şi agroturistice, vilele şi hotelurile mai mici sunt locurile unde vor ajunge cei mai mulţi turişti în această perioadă, acestea fiind preferate pentru a putea face faţă regulilor de distanţare şi de a interacţiona cât mai puţin cu persoane necunoscute.

Dacă vorbim de tarifele pachetelor de vacanţă pe destinaţiile interne, chiar dacă întotdeauna acestea sunt mai mari de Sărbători, anul acesta fără doar şi poate sunt mai mici decât în anii trecuţi, iar acest lucru se vede mai ales la pachetele rezervate pentru Revelion. Anul acesta, în medie, pentru Crăciun, preţul începe de la 500 de lei pentru o persoană şi 3 - 4 nopţi de cazare, dar poate ajunge şi la 1.000 de lei, însă de Revelion, românii vor scoate din buzunare între 1.000 şi 2.500 de lei sau chiar mai mult, pentru acelaşi număr de zile, însă totul depinde de destinaţie, număr de zile, grad de confort şi program.

Pe de altă parte, anul acesta tot mai mulţi români au optat pentru petrecerea Sărbătorilor de Iarnă în destinaţii exotice, mai ales în acelea în care nu sunt impuse restricţii drastice din cauza coronavirusului aşa cum se întâmplă în multe ţări din Europa, iar vedetele sunt Maldive sau Zanzibar, unde preţurile pot depăşi 2.000 de euro pentru un sejur de 7 zile cu transportul inclus.

***
România reprezintă o destinaţie turistică şi oferă multe variante de petrecere a sărbătorilor de iarnă, deşi numărul de opţiuni s-a restrâns în acest an, susţine Traian Bădulescu, consultant în turism, într-o declaraţie pentru AGERPRES.

"Pentru România, ca locuri de cazare, turiştii au preferat, aşa cum a fost tendinţa pentru tot anul, pensiuni rurale şi agroturistice, vile şi hoteluri mai mici. Dar în special în staţiunile montane şi oraşe, turiştii au ales şi hoteluri mai mari, de calitate, care respectă toate regulile de securitate. Cele mai căutate destinaţii interne de sărbători sunt cele de turism rural - Bran-Moieciu, Fundata, Maramureş, Bucovina, Mărginimea Sibiului, Apuseni, Oltenia de sub Munte, Buzău, Vrancea şi multe altele. Apoi, urmează staţiunile montane cu facilităţi de sporturi de iarnă - Sinaia, Predeal, Poiana Braşov, Azuga, Buşteni, dar şi Rânca, Straja, Vatra Dornei, Slănic Moldova, Păltiniş, Borşa etc", a declarat Bădulescu.

În opinia sa, chiar şi hotelurile din oraşele mari oferă în această perioadă pachete turistice de revelion cu cazare la hotel, cină festivă - limitată, fireşte, ţinând cont de respectarea regulilor impuse de pandemie - şi mese incluse, gen brunch.

"Până la urmă, ce înseamnă limitarea cinei festive de revelion în acest an? Programul în restaurantele interioare este făcut doar pentru clienţii hotelului. Meniul mesei festive va fi la fel de variat aşa cum eram obişnuiţi, însă turiştii vor respecta regulile de distanţare şi vor sta maximum 6 la masă. Unele hoteluri vor introduce şi programe artistice ambientale, dar nu se va putea dansa. Programul cinei festive va fi mai restrâns şi ca timp, deşi la ora actuală se negociază posibilitatea prelungirii lui, care sper să aibă sorţi de izbândă. Nu cred că dacă turiştii vor sta la masă, cu respectarea regulilor, şi după 12 noaptea, vor exista probleme de siguranţă. Altfel, se vor retrage în camerele lor. Consider că un restaurant va putea asigura mult mai bine măsurile de siguranţă sanitară, igienică şi alimentară decât petrecerile la domiciliu sau chiar în camera de hotel. Nu se va putea vorbi de dans sau de reuniuni şi evenimente în aer liber cu mulţi oameni. În funcţie de localitate şi de regiune, turiştii trebuie să ţină cont că nu vor putea ieşi din hotel după 11 noaptea (aşa cum va fi şi în Bucureşti). Dar cred că măcar de Revelion, turiştii pot fi lăsaţi să ciocnească un pahar de şampanie la 12 noaptea!", spune consultantul în turism.

În ceea ce priveşte ofertele, Traian Bădulescu susţine că acestea sunt mult mai flexibile în acest an. Tarifele sunt cele obişnuite de sărbători, "adică mai mari decât în restul perioadei", însă multe structuri de cazare au micşorat tarifele, care în acest an sunt clar mai accesibile, ţinând cont că nu pot oferi facilităţi precum piscină interioară sau petreceri ca în anii trecuţi, aşa cum erau obişnuiţi turiştii.

Singurele locaţii care pot ţine deschise restaurantele interioare sunt structurile de cazare, doar pentru proprii clienţi. În rest, nu vor exista alte restaurante deschise pentru public. Astfel că hotelierii au reuşit să lanseze oferte speciale. Inclusiv oferte care să includă cazare şi cină de revelion pentru clienţii din acelaşi oraş.

"Mai multe hoteluri au introdus oferte all inclusive sau pensiune completă pentru a-şi atrage clienţii. Tarifele variază între 1.000 şi 2.500 de lei de persoană pentru 3-4 nopţi de cazare de Revelion şi între 500 şi 1.000 de lei de persoană de Crăciun, cu cina festivă inclusă precum şi alte mese incluse. Anumite vile şi pensiuni cu 5-10 camere se închiriază integral, gen 1.200-1.500 lei pe noapte sau 4.000-6.000 de lei pe o medie de 3 nopţi, doar cu asigurarea cazării şi a facilităţilor oferite de clădire şi fără servicii de masă", a adăugat el.

În mod atipic pentru perioada de final a acestui an, câteva destinaţii exotice au prins foarte bine de sărbători şi imediat după. În premieră, există chartere directe către Maldive - care s-a bucurat de o cerere foarte mare, fiind vedeta exotică a sezonului -, Zanzibar (Tanzania), Punta Cana (Republica Dominicană), dar şi pachete turistice, dintre care o parte operate tot cu zboruri charter, pentru Egipt (Hurghada şi Sharm El Sheikh), Emiratele Arabe Unite (Dubai, Abu Dhabi, Ras Al Khaimah), Mexic sau SUA. Practic, orice destinaţie unde se mai poate călători fără restricţii majore ci doar cu solicitarea unui test PCR Covid negativ este căutată de către turiştii cu venituri de la medie în sus.

Pentru destinaţiile externe, tarifele pornesc pentru Egipt de la 500 de euro de persoană, pentru Maldive de la 1.500 euro/persoană şi pentru Zanzibar de la 1.900 euro/persoană, cu tot cu zborul cu avionul.

Potrivit sursei citate, pe partea de schi sunt deschise în continuare Elveţia şi Suedia, însă, în premieră, România devine o opţiune majoră pentru amatorii de sporturi de iarnă, fiind una dintre puţinele ţări europene care permit practicarea lor, cu respectarea măsurilor de rigoare.

"Era bine dacă ne promovăm şi pe extern cu destinaţiile de schi, pentru stimularea incoming-ului. Însă, este drept, măsurile au fost comunicate destul de târziu, aşa cum se întâmplă cam peste tot în lume. Ca şi grad de ocupare, hotelurile şi pensiunile turistice de calitate, care s-au promovat bine, se apropie de 100% pentru Revelion şi chiar şi pentru Crăciun. Multe hoteluri înregistrează deja grade de ocupare de 60-70% la ora actuală pentru Crăciun şi Revelion, dar turiştii rezervă în continuare, după comunicarea măsurilor adoptate de Guvern pentru perioada sărbătorilor. Recomand turiştilor nehotărâţi să apeleze la agenţiile de turism, unde pot găsi o varietate mare de structuri de cazare în România şi, din păcate, ce a mai rămas neocupat pentru puţinele destinaţii externe operate în acest sezon", a concluzionat consultantul în turism.

***
Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), Dumitru Luca, spune că în acest sezon de iarnă şi pentru perioada sărbătorilor, cei mai mulţi turişti au optat, pentru România. Din păcate, în privinţa turismului intern, nepredictibilitatea în legătură cu sărbătorile de iarnă a încurcat foarte mult activitatea economică a agenţiilor de turism.

Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO

"Comisia de turism intern a ANAT a purtat discuţii cu responsabilii staţiunilor turistice de iarnă pentru a adopta împreună un set de măsuri care să fie cunoscute şi respectate atât de proprietarii de structuri de cazare, cât şi de ceilalţi prestatori de servicii. Consider că acest proiect a reprezentat un succes, ţinând cont că gradul de ocupare în staţiunile montane este ridicat, iar turiştii stau la cozi, fireşte, respectând distanţarea, pentru practicarea schi-ului şi a altor sporturi de iarnă. Singurele locaţii care pot ţine deschise restaurantele interioare, pentru proprii clienţi, sunt structurile de cazare. Astfel că hotelierii au reuşit să lanseze oferte speciale de sărbători, inclusiv cu cină de revelion, însă mai puţin festivă decât cum eram obişnuiţi", menţionează preşedintele ANAT într-o declaraţie pentru AGERPRES.

Un recent studiu al Comisiei Europene cu privire la interesul cetăţenilor europeni pentru călătorii a arătat că 49% dintre respondenţi intenţionează să călătorească în prima jumătate a anului 2021 şi o bună parte din aceştia chiar în perioada imediat următoare - a sărbătorilor de iarnă.

"Oricum destinaţiile româneşti erau în prim-plan pentru aceasta perioadă, însă acum în contextual în care foarte puţine destinaţii externe sunt deschise interesul pare să fi crescut. Rezervările bat pasul pe loc însă din cu totul alt motiv: faptul că suntem la mâna autorităţilor locale din fiecare judeţ, fiecare localitate, transmite o stare de incertitudine, pe de o parte prin prisma părăsirii localităţii de reşedinţă, pe de altă parte pe seama temei de carantinare a localităţii de destinaţie. Apoi vine măsura aceea de a restricţiona circulaţia după ora 23:00 şi mai ales de închidere a restaurantelor din hoteluri la ora 23:00. Mizăm acum şi pe un minim de înţelegere din partea autorităţilor, ca măcar în noaptea dintre ani să permită prelungirea programului de funcţionare cu o oră-două, în condiţiile în care oricum prestatorii acestor servicii au implementat toate măsurile menite să asigure acel sentiment de siguranţă fără de care oricum clienţii nu ar fi ales locaţiile respective", afirmă preşedintele ANAT.

În opinia sa, cele mai căutate destinaţii sunt, evident, zonele montane sau submontane, "chiar şi cele cu mai puţine veleităţi turistice".

"Se pune mare accent pe farmecul zonei, pe accesibilitate, pe posibilităţile de distanţare socială. Gradul de ocupare însă este departe de anii precedent; acum nimeni nu-şi mai pune problema de a face profit ci de a-şi acoperi costurile, de a "rămâne în piaţă". Locaţiile mici şi-au găsit mai uşor clienţi însă, şi aici, vorbim de regulă de un grad de ocupare al locaţiei de cel mult 70 - 80% - proprietarii preferând să închirieze unor grupuri omogene care ocupau - să zicem - 3/4 din capacitate şi să ofere astfel clienţilor intimitate, evitarea interacţiunii cu persoane necunoscute. Alte locaţii, de capacitate mai mare, au mare parte dintre rezervări încă nefinalizate (neîncasate), clienţii urmărind încă deciziile autorităţilor privind mobilitatea. Cei care nu au mai fost dispuşi să aştepte au luat cu asalt putinele destinaţii externe ofertate, iar Romania, ca de obicei, pierde", a transmis şeful ANAT.

***
La rândul său, Adrian Voican, presedintele Asociaţiei pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Prahova, a afirmat că românii şi-au schimbat comportamentul de cumpărare, de la înscrieri timpurii, cu mult timp înainte de data sejurului, care veneau la pachet şi cu reduceri speciale, la rezervări, în mare parte, în ultimele zile, pentru a vedea exact ce se întâmplă, "dacă sunt sănătoşi, dacă staţiunea nu este închisă, care sunt reglementările legale ce ar putea să le restricţioneze accesul şi să nu rămână cu banii daţi", cu toate că hotelierii şi operatorii economici au făcut un sistem în care se pot face rezervări flexibile.

"Ce s-a întâmplat de fapt? Până în data alegerilor se vehicula un zvon puternic în ţară şi toată lumea spunea că vom intra în "lockdown" şi oamenii nu au făcut rezervări sau au făcut foarte puţin. După alegeri s-a văzut că nu intrăm în nicio stare de urgenţă şi s-a afirmat că nu vor fi restricţii aspre în România, la fel ca în Austria sau în alte ţări, şi s-au mai relaxat, începând să îşi facă rezervări. Sigur, ele nu sunt nici pe departe la nivelul anului trecut, dar faţă de aproape zero în octombrie şi noiembrie, acum sunt rezervări, în primul şi în primul rând la munte, pe Valea Prahovei, unde preţurile sunt ceva mai mici decât anul trecut pe vremea asta", a declarat pentru AGERPRES Adrian Voican.

El spune că preţurile pachetelor de Crăciun nu erau foarte mari nici anul trecut, iar acum sunt foarte acceptabile.

"Ele pot avea preţuri de 600 - 700 - 800 de lei de persoană pentru 3 nopţi, în funcţie de confort, 3 - 4 stele, de servicii, masa de Crăciun, etc. De Revelion însă, când preţurile erau mai mari şi serviciile mai bogate, acum preţurile au scăzut mai puternic. Acolo se vede că pachetele sunt mult mai ieftine, respectiv 1.600 - 1.700 de lei, până în 2.000 de lei de persoană, în timp ce anul trecut erau 2.200 - 2.500 de lei sau chiar 3.000 de lei de persoană, dar cu activităţi foarte bogate şi foarte festive", spune preşedintele Asociaţiei pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Prahova.

Pe de altă parte, Voican a menţionat că o bună parte dintre hoteluri nu s-au deschis, iar cei care deţin 1-2-3 locaţii s-au limitat doar la una şi nu şi-au antamat din timp toate serviciile, pentru că nu aveau o prognoză cu ceea ce se va întâmpla.

"Nu există nici toată "marfa" pusă pe piaţă, nu există toate pachetele care erau anul trecut şi fiind locuri puţine, probabil, în unele locuri mai mici este rezervat 100% în momentul de faţă, dar mai sunt locuri cam peste tot, în toate staţiunile. Estimăm că 30% dintre locuri sunt deja date, iar 30% nu s-au deschis. Ce se vinde foarte tare? Sinaia, Buşteni Azuga, Poiana Braşov, Cheile Grădiştei, Bran-Moieciu, dar şi staţiunile balneare care au o logistică foarte puternică, multe sunt modernizate, iar preţurile nu sunt mari, pentru că au capacitaţi mari de cazare, piscine exterioare cu apa termală, respectiv cele din Felix, Herculane, Valea Oltului. În Sinaia, de exemplu, din locurile de cazare deschise 70% sunt pline, cele mai mici 100%, iar unele, dintre cele foarte mari, nu s-au deschis deloc. Sunt cerinţe şi pentru litoral sau Delta Dunării, în localităţii foarte izolate şi este interesant să descoperi şi aceste localităţi ca o experienţă inedită", a transmis Adrian Voican.

Pe de altă parte, preşedintele asociaţiei turistice a subliniat că la ora actuală cei mai relaxaţi turişti sunt cei care s-au infectat cu Sars-Cov-2 şi s-au vindecat, numărul acestora, în opinia sa, depăşind un milion, chiar dacă cifrele oficiale arată că sunt sub 500.000 de persoane.

"Şi mai este ceva foarte interesant: ne apropiem cu paşi foarte mari de jumătate de milion de români care au trecut prin Covid şi s-au vindecat, dar eu cred că putem să înmulţim cifra asta cu doi sau cu trei, pentru că într-o familie nu s-a testat toţi, s-a testat numai unul şi doar acesta este numărat. De asemenea, sunt unii care ştiu bine simptomele, nu s-au testat deloc şi le-a trecut, iar în momentul de faţă, probabil, cei care au trecut prin Covid sunt oarecum imuni. Oamenii aceştia sunt relaxaţi. Spre deosebire de sezonul de vară, în sezonul de iarnă avem un milion de oameni care au trecut prin Covid, care nu au stres şi pot să meargă liniştiţi în vacanţă", a mai spus Adrian Voican.

***
Nu în ultimul rând, preşedintele de onoare al Asociaţiei Naţionale de Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC), Maria Stoian, a transmis că anul 2020 a fost un an cu încercări, dar şi cu adaptări, inclusiv pentru turismul rural. Pensiunile au înţeles cât de imperativă este o comunicare cât mai activă şi pozitivă pe online, personalizându-şi ofertele şi serviciile, în armonie cu reglementările privind siguranţa şi sănătatea turiştilor.

Foto: (c) SORIN LUPSA / AGERPRES FOTO

"Şi în această perioadă, la fel ca după primele măsuri de relaxare din lunile de vară, se observă tendinţa turiştilor de a căuta pensiuni relativ mici cu curţi generoase, din zone retrase de aglomeraţia urbană, cu un cadru natural pitoresc (zone de munte, deal şi Deltă) în destinaţii care păstrează tradiţiile şi autenticitatea. Au fost la mare căutare satele de poalele Pietrei Craiului şi Bucegi, Măgura, Peştera, Sohodol, Şimon, Poarta, Cheia, Şirnea, Fundăţica (zona Bran-Moieciu-Fundata), Băile Balvanyos-Turia, Nordul Olteniei, Clisura Dunării, Munţii Apuseni, Ţara Haţegului, Colibiţa-Bistriţa, Valea Tarcăului, Neamţ cât şi destinaţiile din jurul Parcurilor Naţionale", a spus Maria Stoian, într-o declaraţie pentru AGERPRES.

Românii au petrecut mai mult timp în a analiza şi mai mult ce oferă o destinaţie, în afara condiţiilor de cazare, iar obiectivele turistice naturale, culturale, religioase sau istorice la care se adaugă poveştile şi tradiţiilor locurilor, au fost redescoperite cu mare interes.

"Aici remarc răspunsul agenţiilor de turism la recomandările noastre, în a pune accent pe rute şi pachete tematice - "Drumul Vinului" (Buzău, Prahova, Vrancea), "Teleleu din Cramă-n Cramă (Valea Proviţei-Dealu Mare, Prahova), "Frumoasele noastre sate româneşţi" (Dâmbovicioara-Şirnea-Sibiel-Rimetea-Breb-Ciocăneşti), Drumul Conacelor-Castelelor (Oltenia de Sub Munte, Harghita, Covasna), "Tradiţiile şi gastronomia Deltei Dunării", a subliniat preşedintele de onoare al ANTREC.

De asemenea, în această an, dar şi în această perioadă a sărbătorilor de iarnă, s-a observat tendinţa turiştilor cât şi opţiunea pensiunilor de a se caza un singur grup în cadrul unui spaţiu de cazare, fiind mult mai bine păstrate şi respectate normele de siguranţă şi de organizare.

"Acum, în perioada lunilor de iarnă, faţă de anii trecuţi, se observă o scădere a cererilor, atât din cauza pandemiei şi incertitudinilor zonelor cu restricţii, cât şi din cauza lipsei zăpezii. Din ce în ce mai mulţi turişti optează pentru rezervări pe ultima sută de metri. Pensiunile cu capacitate mare şi cu restaurante în incintă au preferat să-şi oprească activitatea în perioada Sărbătorilor de iarnă", a adăugat Maria Stoian.

Pachetele de servicii aferente Sărbătorilor de Iarnă au fost şi ele adaptate normelor de siguranţă, astfel că accentul se pune pe partea de cazare şi de servire a mesei. Din păcate, anul acesta nu mai sunt programe de prezentare ale tradiţiilor, colindători, dansuri şi muzică populară, însă gastronomia este o parte esenţială în definirea unei destinaţii, făcând ofertele mult mai tentante.

"Este şi cazul Hanului Ancuţei din Tupilaţi, Neamţ, care îşi îmbină turiştii cu prânzuri şi cine de Crăciun şi Revelion cu un meniu extrem de diversificat, cu reţete de odinioară aduse la standardele zilelor noastre. Preţurile pentru prânz sau cină de Crăciun pornesc de la 100 - 125 de lei/persoană, iar cina de Revelion - 150 lei de persoană. Sunt promovate şi rutele tematice pornind de la Han către mănăstirile nemţene, Parcul Natural Vânători-Neamţ, Ceahlău, Cheile Bicazului, Piatra Neamţ etc.", a completat reprezentantul ANTREC.

În opinia sa, turiştii pot opta să descopere şi alte zone pitoreşti în apropierea Bucureştiului cum este Valea Proviţei de pe Valea Prahovei. În localitatea Măgureni, Satul Banului îşi aşteaptă oaspeţii să simtă Sărbătorile de Iarnă aşa cum se trăiau odinioară, înconjuraţi de case păstrând cu sfinţenie arhitectura locală, cu materiale provenind de la casele bătrâneşti şi cu poveşti transmise din generaţie în generaţie.

Tot pe Valea Prahovei, în zona Aluniş, turiştii sunt aşteptaţi la pensiunea "Sf. Nicolae" să descopere cum agroturismul prahovean s-a dezvoltat în zona Slănic. Meniuri tentante cu preparate tradiţionale, într-o zonă pitorească înconjurată de livezi pe cunoscutul "Drum al fructelor" îşi aşteaptă turiştii. Preţurile pentru Crăciun pornesc de la 695 lei de persoană pentru trei nopţi cazare, demipensiune şi cină festivă) .

Şi în zona Snagov, în "Satul poveştilor - Maramureşul de lângă Bucureşti" - Grădina Vlahia invită turiştii să se bucure de savoarea preparatelor tradiţionale de iarnă şi de tihna Sărbătorilor, în căsuţele tradiţionale de lemn. De asemenea, se pot şi comanda bunătăţi pentru masa de Crăciun, cu livrare la domiciliu.

"Şi în perioada Sărbătorilor de Iarnă cât şi în restul anului, satele româneşti sunt destinaţii sigure, cu o ofertă extrem de variată de petrecere a timpului liber, ce vor satisface toate gusturile. Vă invit să descoperiţi tradiţiile, autenticitatea şi poveştilor locurilor nu numai de Sărbători, ci în tot restul timpului. Sperăm ca anul 2021 să fie altfel, plin de bucurii şi să avem cât mai multe vacanţe cu farmec în destinaţiile României", a concluzionat preşedintele de onoare al Asociaţiei Naţionale de Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC), Maria Stoian.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…