Românii întorși din străinătate ajung tot mai des la psiholog. Readaptarea este principala lor problemă

Românii întorși din străinătate ajung tot mai des la psiholog. Readaptarea este principala lor problemă

Milioane de români trăiesc în străinătate, iar acest lucru este un adevărat fenomen cu care se confruntă ţara noastră. Cu toate acestea, psihologii susţin că mulţi au început să se întoarcă acasă, unde se lovesc de anumite probleme.

Incertitudine SURSĂ Arhiva Adevărul

Specialiştii spun că , de multe ori, cei care se întorc acasă sunt forţaţi de anumite împrejurări sau de neajunsuri pe care le întâmpină peste hotare. Astfel, reîntorşi în România, foarte mulţi dintre cei ce au locuit ani de zile în străinătate nu mai reuşesc să se adapteze traiului de aici.

Psihologii vorbesc de un adevărat fenomen

Psihologii susţin că în ultimii ani au început să aibă, ca pacienţi, tot mai mulţi români întorşi din străinătate, care nu mai reuşesc să îşi stabilească un curs normal al vieţii. Astfel, spun specialiştii, aceştia au nevoie de suport şi de consiliere, pentru a fi conduşi către cea mai bună decizie.

,,În ultimii ani avem foarte mulţi pacienţi sosiţj din străinătate, a început să fie un fel de fenomen. Este vorba despre români care se restabilesc în ţară şi care întâmpină anumite dificultăţi. Mulţi dintre ei vin din străinătate cu gândul că au strâns bani şi că vor reuşi să investească în ţară dar, de multe ori, se lovesc de eşec. Aici intervine dezamăgirea, care poate conduce chiar la anxietate sau la tulburări depresive. Avem mulţi pacienţi care au pierdut tot ce au agonisit în ani de zile, în momentul în care s-au întors în ţară", a precizat Andreea Coman, psiholog clinician.

,,Şi în alte ţări se trăieşte tot mai greu"

Psihologii susţin că se confruntă cu multe persoane care se întorc acasă din cauza faptului că rămân fără loc de muncă sau din cauza faptului că nu mai fac faţă cheltuielilor din străinătate. Cu toate acestea, când ajung acasă, mulţi români nu mai reuşesc să se adapteze.

,,Când trăieşti peste 15 ani, poate, într-o ţară din Europa mult mai dezvoltată, te obişnuieşti cu un stil de viaţă, cu un nivel de trai mai crescut. În momentul în care se întorc în ţară, românii se lovesc de anumite neajunsuri, de salarii mult mai mici şi de condiţii de trai mai grele. Astfel, adresabilitatea este mare din acest punct de vedere, mulţi vin la psihologi pentru consiliere deoarece se întreabă dacă este bine să rămână acasă sau să se întoarcă în străinătate. Mulţi dintre ei aleg, din nou, să părăsească ţara", a adăugat psihologul ieşean.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?