Românii vor în zona euro. 77% dintre cetăţeni sunt în favoarea adoptării monedei euro

Românii vor în zona euro. 77% dintre cetăţeni sunt în favoarea adoptării monedei euro

Potrivit reprezentanţilor CE, noul sondaj arată că există un sprijin larg faţă de moneda euro: în medie, 60% dintre respondenţi sunt în favoarea introducerii monedei euro.

Procentele cele mai ridicate, în favoarea adoptării monedei euro, s-au înregistrat în România (77 %) şi Ungaria (69 %), iar cele mai scăzute au fost în Bulgaria, Cehia (44 % în ambele ţări) şi Suedia (45 %).

Mai mult de jumătate dintre respondenţi consideră că trecerea la moneda euro ar avea consecinţe pozitive pentru ţara lor (55 %). Totuşi, 56 % dintre respondenţi consideră că introducerea monedei euro va duce la o creştere a preţurilor.

De asemenea, din sondaj reiese că gradul de sensibilizare cu privire la moneda unică în rândul cetăţenilor din statele membre din afara zonei euro este în continuă creştere: 53 % dintre respondenţi se simt informaţi cu privire la euro, faţă de 51 % anul trecut şi 44 % în 2015.

În toate ţările, cu excepţia României, o majoritate subţire a respondenţilor se simt informaţi despre moneda euro: Cehia (58%), Ungaria (57%), Bulgaria şi Polonia (ambele 54%), Suedia (53%) şi Croaţia (52%). Puţin sub jumătate se simt informaţi în România (45%).

De la sondajul din 2021, s-a înregistrat o creştere a proporţiei de respondenţi care se simt informaţi în Croaţia (+6 puncte procentuale) şi Ungaria (+5 pp).

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

4 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…