Romtehnica cere penalităţi de 8,5 milioane euro producătorului de transportoare Piranhia V pentru întârzierea livrărilor

Romtehnica cere penalităţi de 8,5 milioane euro producătorului de transportoare Piranhia V pentru întârzierea livrărilor

Compania naţională Romtehnica, al cărei unic acţionar este Ministerul Apărării Naţionale (MApN), a emis o factură de penalităţi în valoare de 8,5 milioane de euro pentru producătorul de transportoare Piranhia V pentru întârzierea înregistrată în livrarea blindatelor contractate în ianuarie 2018, a declarat, pentru AGERPRES, ministrul Apărării, Gabriel Leş.

Potrivit acestuia, factura a fost emisă la solicitarea Departamentului pentru Armamente al MApN, ca urmare a faptului că producătorul nu a respectat clauza din contract conform căreia primele 36 de transportoare blindate ar fi trebui să fie livrate României până în luna februarie a acestui an.

"Este un contract pe care îl avem cu un producător care trebuia să livreze un anumit produs şi nu l-a livrat. Contractul prevede inclusiv aceste penalităţi. După cum ştiţi, noi am plătit un avans destul de consistent aici, iar ei trebuiau să livreze produsele şi nu le-au livrat. Aici sunt chestiuni doar de ordin juridic", a afirmat ministrul.

Întrebat dacă MApN analizează şi posibilitatea rezilierii contractului cu producătorul de transportoare blindate, Gabriel Leş a precizat: "Eu sper să nu ajungem până acolo, pentru că am plătit un avans destul de mare. Noi de produs avem nevoie. Vă daţi seama că, dacă pornim procedura de reziliere a contractului, vom bloca şi programul până ce se va finaliza toată această procedură".

Transportoarele Piranha V au fost contractate în ianuarie 2018 pentru circa 895 de milioane de euro de la General Dynamics, care deţin şi o capacitate de producţie în Elveţia. Contractul presupune achiziţia a 227 de transportoare din care o parte ar trebui să fie asamblate în Romania. AGERPRES/ (A - autor: Cristian Lupaşcu, editor: Cătălin Alexandru)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”