Roverul Perseverance a colectat primul eşantion prelevat dintr-o rocă de pe Marte

Roverul Perseverance a colectat primul eşantion prelevat dintr-o rocă de pe Marte

Roverul Perseverance, trimis de NASA pe Marte, a colectat cu succes primul eşantion prelevat dintr-o rocă de pe "Planeta Roşie" şi l-a plasat într-un container de siguranţă, care urmează să fie expediat pe Terra în cadrul unei misiuni viitoare, informează DPA.

"L-am luat!", a scris agenţia spaţială americană într-un mesaj publicat duminică pe Twitter în numele acestui rover cu şase roţi. Mesajul însoţeşte o fotografie care arată un fragment de rocă depozitat într-un container conectat la dispozitivul de foraj al lui Perseverance.

Roverul american a forat într-o rocă de mici dimensiuni de pe scoarţa marţiană în data de 2 septembrie, dar, din cauza luminozităţii scăzute, inginerii de la un centru NASA din sudul Californiei nu au putut iniţial să vadă dacă eşantionul prelevat se afla într-adevăr în tubul de extracţie.


Foto: NASAJPLCaltech HANDOUT/EPA


Fotografii noi, realizate în condiţii de luminozitate sporită, arată că acea misiune de forare a fost îndeplinită cu succes.

Eşantionul prelevat, care este puţin mai subţire decât un creion, va fi trimis ulterior pe Terra pentru a fi studiat. Printre alte obiective ale acestei misiuni spaţiale, NASA doreşte să afle dacă eşantionul conţine dovezi care să indice prezenţa unor forme străvechi de viaţă microbiană pe "Planeta Roşie".

O primă tentativă de foraj a eşuat în august. Potrivit NASA, tehnologia de la bordul roverului Perseverance a funcţionat perfect cu acea ocazie, însă roca aleasă nu era suficient de solidă şi a produs doar fragmente mici şi pulverulente, care nu au putut să fie introduse în tubul de colectare.

Roverul Perseverance a ajuns pe planeta Marte în data de 18 februarie. Programul dedicat dezvoltării acestui rover a durat opt ani şi a avut un buget de aproximativ 2,5 miliarde de dolari. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro