Rusia - Noi teste ADN confirmă autenticitatea rămăşiţelor pământeşti ale ultimului ţar

Rusia - Noi teste ADN confirmă autenticitatea rămăşiţelor pământeşti ale ultimului ţar

Noi teste ADN efectuate asupra rămăşiţelor pământeşti ale ultimului ţar al Rusiei, Nicolae al II-lea şi ale membrilor familiei sale, ucişi acum o sută de ani de către bolşevici, le-au confirmat autenticitatea, au anunţat anchetatori ruşi luni, citaţi de AFP.

Rezultatele acestor noi teste pot determina puternica Biserică Ortodoxă Rusă să recunoască aceste rămăşiţe drept autentice şi să autorizeze înmormântarea lor religioasă.

Mai multe analize au fost deja efectuate de către autorităţile ruse în trecut, însă rezultatele lor nu au fost niciodată recunoscute de clerul ortodox, dominat de conservatori.

Aceste noi teste genetice, efectuate la solicitarea Bisericii, "au confirmat că rămăşiţele pământeşti sunt cele ale ţarului Nicolae al II-lea, ale familiei sale şi ale membrilor anturajului său", a anunţat Comitetul de Anchetă al Federaţiei Ruse.

Testele au necesitat pentru prima dată exhumarea rămăşiţelor pământeşti ale precendetului ţar, Alexandru al III-lea, şi au dovedit că acesta şi Nicolae al II-lea erau "tată şi fiu", potrivit anchetatorilor.

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Vladimir Legoida susţine că Biserica va "analiza cu atenţie" aceste rezultate şi a salutat totodată "atmosfera de transparenţă" în care a fost condusă ancheta de către autorităţile ruse. Ancheta a fost redeschisă în 2015 şi este încă în curs de desfăşurare.

Nicolae al II-lea, soţia sa Alexandra Feodorovna, cele patru fiice şi fiul lor au fost împuşcaţi de bolşevici în noaptea de 16 spre 17 iulie 1918 la Ekaterinburg, în Urali. Ei au fost canonizaţi de către Biserica Ortodoxă în anul 2000.

Descoperite în 1979, rămăşiţele lui Nicolae al II-lea, ale soţiei sale şi a trei dintre copiii acestora au fost îngropate în fortăreaţa Petru şi Pavel din Sankt Petersburg în 1998, într-o ceremonie de la care a lipsit patriarhul de la acel moment.

Găsite abia în 2007, presupusele rămăşite pământeşti ale celorlalţi copii ai ţarului, Alexei şi Maria, nu au fost încă îngropate din cauza lipsei unui acord între autorităţi şi Biserică.

Patriarhul ortodox Kirill va prelua conducerea, luni dimineaţa, a unei procesiuni în memoria lui Nicolae al II-lea şi a familiei sale - de la locul asasinării lor, până la o mănăstire construită pentru a le cinsti memoria. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

2 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 „Au vrut ca o Ucraină epuizată, dar încă neînvinsă, să fie forțată să se așeze la masa negocierilor cu o Rusie epuizată, dar și neînvinsă”