Rusia a anunțat că anulează regimul de vize cu Georgia. Țara denunţă o „provocare”

Rusia a anunțat că anulează regimul de vize cu Georgia. Țara denunţă o „provocare”

Rusia a anunţat miercuri anularea regimului său de vize cu Georgia, autorizând companiile ruse să reia zborurile către această ţară din Caucazul de Sud, cu care a avut un conflict armat în august 2008, o decizie calificată drept o nouă 'provocare' a Moscovei de către preşedinta georgiană, Salome Zurabişvili, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Mulți cetățeni ruși s-au refugiat în Georgia după mobilizarea din toamnă FOTO Captură Twitter

Potrivit unui decret prezidenţial, cetăţenii georgieni ar putea începând din 15 mai să intre şi să rămână în Rusia fără viză pentru un sejur sub 90 de zile, cu excepţia sejururilor din motive profesionale.

Printr-un decret separat, Kremlinul a ridicat interdicţia, în vigoare din 2019, a zborurilor companiilor ruse spre Georgia.

Aceste două decizii sunt 'în conformitate cu abordarea noastră de principiu pentru o facilitare progresivă a schimburilor şi contactelor" între cetăţenii din cele două ţări, a explicat într-un comunicat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova.

Zaharova a adăugat că această abordare a fost apărată "în pofida absenţei relaţiilor diplomatice" între Tbilisi şi Moscova, întrerupte de la războiul din august 2008.

Ministerul Transporturilor rus a declarat că liniile aeriene ale ţării se pregătesc să opereze şapte zboruri dus-întors Moscova-Tbilisi pe săptămână, potrivit EFE.

Georgia a calificat decizia drept o „provocare”

Preşedinta georgiană, Salome Zurabişvili, a calificat drept o "provocare" decizia Moscovei de a ridica regimul de vize cu Georgia şi de a autoriza zborurile companiilor ruseşti către ţara sa, potrivit AFP.

"Încă o provocare rusă! Reluarea zborurilor directe şi ridicarea interdicţiei de viză cu Georgia sunt inacceptabile atât timp cât Rusia continuă agresiunea împotriva Ucrainei şi ocupă teritoriul nostru!", a denunţat şefa statului georgian într-o postare pe Twitter.

Asociaţia operatorilor de turism din Rusia (ATOR) a indicat că zborurile ar putea fi reluate încă de la sfârşitul acestei luni, dacă autorităţile georgiene îşi vor da acordul.

Putin a interzis zborurile companiilor aeriene ruseşti către Georgia în iunie 2019, pe fondul agravării tensiunilor între cele două ţări, după ce la Tbilisi izbucniseră proteste în masă în urma unei vizite a unui grup de parlamentari ruşi.

La începutul lunii martie, Georgia a fost zguduită de proteste împotriva unui proiect de lege denunţat ca fiind o copie a unei legi ruseşti privind "agenţii străini", utilizată în Rusia pentru reprimarea vocilor critice la adresa Kremlinului.

După două nopţi de proteste marcate de ciocniri cu poliţia, guvernul georgian a dat înapoi şi a retras proiectul. La rândul său, Moscova a acuzat că ţări terţe au încurajat protestele şi le-a calificat drept o "tentativă de lovitură de stat".

Georgia subliniase atunci substratul politic al măsurii Kremlinului şi apreciase că, din cauza interzicerii zborurilor, ţara va pierde până la 1 miliard de dolari pe an, întrucât la acea vreme unul din patru turişti care vizitau Georgia era rus, potrivit EFE

Georgia, fostă republică sovietică din Caucazul de Sud, s-a opus Rusiei în 2008 în cursul unui război fulger, care a condus la recunoaşterea de către Moscova a independenţei celor două regiuni separatiste georgiene, Osetia de Sud şi Abhazia . Cele două nu se mai aflau sub controlul Tbilisi din 1992 în urma unor conflicte sângeroase, în cursul cărora separatiştii au fost susţinuţi de Moscova.

Georgia doreşte să se alăture oficial Uniunii Europene şi NATO, dar organizaţiile neguvernamentale şi militanţii opoziţiei acuză partidul aflat în prezent la putere, Visul georgian, de încurajarea unei derive autoritare.

Rusia nu doar a recunoscut independenţa regiunilor separatiste Abhazia şi Osetia de Sud, ci şi-a instalat şi baze militare pe teritoriul acestora.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...