Rusia a irosit milioane de dolari încercând să doboare replici din lemn ale „dihăniilor” HIMARS

Rusia a irosit milioane de dolari încercând să doboare replici din lemn ale „dihăniilor” HIMARS

Armata Rusiei a irosit numeroase rachete de tip Kalibr, cu prețuri care se ridică la nivelul milioanelor de dolari, în încercarea de a doborî sistemele de rachetă HIMARS ale ucrainenilor, dovedite a fi însă replici din lemn plasate strategic, scrie Ziare.com.

Conform unei analize realizate de The Washington Post și citată de Biziday, replicile sistemelor HIMARS sunt fabricate din lemn, dar pot fi imposibil de distins de cele autentice în “ochii” dronelor rusești.

Un oficial ucrainean a declarat pentru sursa citată că, după câteva săptămâni pe teren, țintele false au atras cel puțin 10 rachete de croazieră Kalib. Succesul i-a convins pe ucraineni să extindă producția machetelor pentru a le folosi și în alte regiuni strategice ale frontului.

The Washington Post mai relatează că de cele mai multe ori când Rusia se lăuda că a distrus sistemele HIMARS ale ucrainenilor, de fapt făcea țăndări replicile din lemn plasate de Armata Ucraineană în diferite puncte ale frontului.

“Rușii au susținut că au lovit mai multe sisteme HIMARS decât am trimis noi în Ucraina până acum”, a declarat un diplomat american pentru The Washington Post, care transmite că atenția pe Ucraina o acordă protejării sistemelor de lansare multiplă de rachete furnizate de Occident subliniază importanța acestora pe câmpul de luptă.

În urmă cu o lună, ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu a ordonat generalilor săi să prioritizeze distrugerea sistemelor ucrainenilor de artilerie cu rază lungă de acțiune. Riposta vine după ce artileria ucraineană a provocat pagube însemnate liniilor de aprovizionare ale Armatei Rusiei. De atunci, aproape în fiecare săptămână, Șoigu și alți oficiali ruși anunță distrugerea a câte unui astfel de sistem furnizat de Occident, inclusiv HIMARS.

De cealaltă parte însă, un purtător de cuvânt al Pentagonului a subliniat că toate cele 16 sisteme HIMARS trimise de SUA în Ucraina sunt intacte.

“Suntem conștienți de ultimele afirmații ale ministrului Șoigu, care sunt din nou, evident, false. Ceea ce se întâmplă, totuși, cu adevărat, este faptul că ucrainenii folosesc cu o acuratețe și o eficacitate devastatoare fiecare dintre sistemele de rachete de care le-am trimis”, a declarat Todd Breasseale, purtătorul de cuvânt al Pentagonului.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

4 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…