Rusia a pierdut bătălia din estul Ucrainei/„Nu vom provoca nici măcar o înfrângere limitată inamicului”

Rusia a pierdut bătălia din estul Ucrainei/„Nu vom provoca nici măcar o înfrângere limitată inamicului”

Fostul comandant rus Igor Girkhin, pe larg mediatizat în Rusia după ce a comandat separatiștii pro-ruși din Donbas după anexarea ilegală a Crimeii, spune că noua ofensivă declanșată de ministerul Apărării de la Moscova în estul Ucrainei a eșuat.

Igor Ghirkin, fostul comandant al separatistilor pro-rusi din DonbasFoto: Bulent Kilic / AFP / Profimedia

Girkhin face într-o postare publicată pe canalul său de Telegram o amplă radiografie a situației de pe toate fronturile în care se dau lupte în Donbas, concluzionând că ampla ofensivă declanșată de Moscova pe 18 aprilie, după retragerea trupelor rusești din regiunile Kiev și Chernihiv, nu și-a atins obiectivele și că a fost oprită de ucraineni.

„Cu regret trebuie să spun că operațiunea amplu mediatizată de la sfârșitul lunii aprilie, începutul lunii mai, de a înfrânge grupul de inamici din Donețk a eșuat”, scrie el.

„În peste două săptămâni de ostilități înverșunate (care au costat ambele tabere pierderi uriașe) au fost atinse doar obiective la nivel tactic. Nici măcar o singură localitate mare nu a fost eliberată”, explică el, amintind că orașul Rubijne din Luhansk ar putea reprezenta o excepție dar că luptele pentru acesta au început înainte de declanșarea noii ofensive generale.

„Este clar acum că Donbasul nu va fi eliberat până la începutul verii”, continuă Girkhin, adăugând că este improbabil ca forțele ucrainene să fie împinse de la periferia Donețkului.

Comandantul rus spune că forțele Moscovei nu vor provoca nici măcar „o înfrângere limitată” ucrainenilor

Girkhin critică comandamentul militar de la Moscova, afirmând că intenția acestuia a fost „atât de evidentă, terenul atât de în favoarea apărătorilor și că raportul de trupe atât de echilibrat de ambele părți încât doar Statul Major al nostru se putea gândi la un succes decisiv”.

„În momentul de față trupele noastre au fost atrase în bătălii ofensive epuizante, continuând să joace după regulile oferite de inamic”, subliniază el, amintind de tentativa eșuată de traversare a râului Doneț ca un exemplu de „nebunie extraordinară”.

Girkhin avertizează de asemenea că „pierderile suferite în bătăliile ofensive zilnice nu pot fi compensate rapid cu înlocuiri instruite” și că ucrainenii continuă să își antreneze rezervele strategice „într-un ritm frenetic”.

„Trupele noastre nu vor provoca nici măcar o înfrângere limitată a inamicului pe un câmp de luptă și este necesar să ne pregătim pentru un război dificil de durată și pe scară largă”, își încheie el postarea, subliniind mesajul cu majuscule.

Cine este Igor Ghirkin, fostul comandant al separatiștilor din Donbas

Ghirkin, „Strelkov” („trăgător” în limba rusă), era unul dintre principalii comandanţi ai separatiştilor pro-ruși la începutul războiului cu armata ucraineană în Donbas, după anexarea Crimeii, şi probabil cel mai mediatizat comandant al acestora la acea vreme.

Înainte de a prelua comanda trupelor separatiste din Donbas, Ghirkin a jucat un rol important în planificarea anexării Crimeii și organizarea notoriilor „omuleți verzi” ai Rusiei, el fiind la momentul respectiv un ofițer al FSB, principalul serviciu de informații de la Moscova.

Acesta a fost pus sub acuzare pentru crimă în Olanda din cauza rolului său în doborârea zborului MH17 al Malaysian Airlines deasupra Ucrainei în 2014.

Săptămâna trecută Ghirkin a lansat un atac dur împotriva ministrului rus al Apărării Serghei Șoigu, acuzându-l pe acesta de „neglijență criminală”.

„Îl acuz direct pe Serghei Șoigu de, cel puțin, neglijență criminală”, afirmă Igor Ghirkin într-o înregistrare video postată pe canalul său de Telegram. „Nu am dovezi să îl acuz de trădare, dar o suspectez”, a adăugat el.


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa