Rusia a recrutat până la 15.000 de nepalezi pentru a lupta în războiul cu Ucraina. Unii au murit, alții s-au întors traumatizați

Rusia a recrutat până la 15.000 de nepalezi pentru a lupta în războiul cu Ucraina. Unii au murit, alții s-au întors traumatizați

Un bărbat de 37 de ani s-a întors recent în Nepal după ce a suferit răni pe frontul din Ucraina. El a declarat pentru CNN că a fost martor la scene oribile și regretă decizia de a se alătura armatei Kremlinului ca mercenar străin.

Luptătorii nepalezi se numără printre cei mai buni soldați FOTO Shutterstock

Războiul Rusiei din Ucraina nu este prima bătălie în care Ramchandra Khadka a luptat. El s-a aflat printre rebelii maoiști din Nepal, care au dus un război sângeros cu forțele țării timp de 10 ani, de la mijlocul anilor 1990. Apoi a plecat în Afganistan, după ce a fost angajat de un contractor militar privat pentru a ajuta forțele NATO din această țară, scrie CNN.

Credea că a experimentat totul în timpul vieții sale - vărsare de sânge, moarte și durere. Dar, la aproximativ 17 ani după ce războiul maoist s-a încheiat, fără nicio speranță de a găsi un loc de muncă în Nepal, a decis să zboare în Rusia pentru a se înrola în armata țării pentru bani.

"Nu m-am înrolat în armata rusă din plăcere. Nu aveam nicio oportunitate de muncă în Nepal. Dar, în retrospectivă, nu a fost decizia corectă. Nu ne-am dat seama că vom fi trimiși atât de repede în prima linie și cât de oribilă va fi situația", a declarat Khadka.

El a sosit la Moscova în luna septembrie a anului trecut. După numai două săptămâni de pregătire, a spus el, a fost trimis pe frontul din Bahmut - un oraș din estul Ucrainei care a fost martor la unele dintre cele mai grele lupte dintre forțele ruse și ucrainene - cu o armă și un echipament de bază.

"Nu există un centimetru de pământ în Bahmut care să nu fie afectat de bombe. Toți copacii, arbuștii și verdeața... au dispărut cu toții. Majoritatea caselor au fost distruse. Situația de acolo este atât de înfiorătoare încât îți vine să plângi", și-a amintit el.

Khadka a fost detașat la Bkhmut de două ori și a petrecut în total o lună acolo. În timpul celei de-a doua desfășurări, a fost lovit de un glonț în șold. După ce a fost salvat și dus la câteva sute de metri înapoi de linia frontului, a fost lovit de șrapnelul unei bombe cu dispersie.

"Încă mă doare capul când mă gândesc la scenele teribile pe care le-am văzut în zona de război", a spus el.

El este unul dintre cei 15.000 de bărbați nepalezi care s-au alăturat armatei ruse, au declarat mai multe surse pentru CNN, după ce guvernul rus a anunțat anul trecut un pachet profitabil pentru luptătorii străini care se alătură armatei țării.

Pachetul includea un salariu de cel puțin 2.000 de dolari pe lună și un proces accelerat de obținere a unui pașaport rusesc. Pașaportul nepalez este clasat printre cele mai proaste din lume în ceea ce privește mobilitatea globală, sub Coreea de Nord, potrivit unui indice creat de firma de consultanță în domeniul cetățeniei și reședinței globale Henley & Partners, iar națiunea himalayană este printre cele mai sărace din lume, cu un PIB pe cap de locuitor de 1.336 de dolari pentru 2022, potrivit datelor Băncii Mondiale.

Guvernul nepalez afirmă că aproximativ 200 dintre cetățenii săi luptă pentru armata rusă și că cel puțin 13 nepalezi au fost uciși în zona de război. Dar legislatorii și militanții pentru drepturile omului din Nepal spun că aceste estimări oficiale subestimează cu mult cifrele reale.

Un important deputat nepalez de opoziție și fost ministru de externe, Bimala Rai Paudyal, a declarat joi în camera superioară a parlamentului județului că între 14.000 și 15.000 de nepalezi luptă pe front, citând mărturii ale unor bărbați care se întorc din zona de război, și a cerut autorităților ruse să furnizeze cifrele.

"Guvernul rus trebuie să aibă date despre câți luptători străini s-au alăturat armatei ruse și câți nepalezi luptă pentru Rusia", a spus ea.

Patru luptători nepalezi sunt în prezent deținuți ca prizonieri de război (POW) de către Ucraina, potrivit Ministerului de Externe nepalez.

Kritu Bhandari, un politician și militant social din Kathmandu, a devenit liderul unui grup de membri ai familiilor bărbaților nepalezi care luptă în Rusia. Ea spune că aproximativ 2.000 de familii au abordat-o în ultimele săptămâni, cerându-i ajutorul fie pentru a lua legătura cu cei dragi dispăruți, fie pentru a-i aduce acasă, în mica națiune din Asia de Sud, pe cei care încă mai sunt în contact.

Potrivit lui Bhandari, sute de familii spun că rudele lor din Rusia nu au mai luat legătura cu ei de mai multe săptămâni sau luni.

Încerc să nu mă gândesc la ce e mai rău

Soțul lui Januka Sunar a plecat în Rusia în urmă cu trei luni pentru a se înrola în armată. El nu a mai luat legătura cu familia sa din Nepal de două luni și jumătate.

Ultima dată când Sunar a vorbit cu soțul ei, a povestit ea pentru CNN, acesta i-a spus că armata rusă îl mută într-o altă locație și că nu-i permite să ia cu el telefonul mobil. El nu i-a spus unde va fi mutat.

"Sunt foarte îngrijorat. Nu știu ce s-a întâmplat cu el. S-ar putea să fie rănit... și mă întreb dacă îi vor returna telefonul în cele din urmă. Sunt speriată. Încerc să nu mă gândesc la ce e mai rău", a spus ea.

Sunar a spus că soțul ei, singurul întreținător al familiei, care lucra la fabricarea de bijuterii și ustensile din argint, s-a înrolat în armata rusă doar pentru bani - pentru a construi o viață mai bună pentru familie. Ea are doi copii care locuiesc cu ea într-un oraș de la periferia orașului Kathmandu.

CNN a întâlnit-o împreună cu alți membri ai familiilor celor aflați în Rusia, care s-au adunat la sediul central al Partidului Comunist din Nepal (Centrul Maoist), aflat la putere, în capitala nepaleză, pentru a încerca să facă presiuni asupra politicienilor de top ai țării pentru a-i repatria pe cei dragi.

"Dacă i s-a întâmplat ce e mai rău, pentru noi va fi mai rău decât să mergem în iad. Nu avem un viitor pentru tot restul vieții noastre", a declarat ea.

Sunar a izbucnit în lacrimi în timp ce a povestit cum nu a putut să le explice copiilor ei unde se află tatăl lor.

"Ei spun: Unde este tatăl nostru, mami? Toți tații prietenilor noștri care au plecat la muncă în străinătate s-au întors... când se întoarce tatăl nostru? Vrem să vorbim cu tatăl nostru măcar o dată".

Buddhi Maya Tamang, care a participat și ea la adunare, a primit un apel la sfârșitul lunii ianuarie de la un număr rusesc, după miezul nopții. Ea a crezut că soțul ei, Shukra Tamang - un soldat în retragere din armata nepaleză care luptă pentru Rusia - era persoana care suna.

Era vorba de altcineva. Un comandant nepalez care conducea o unitate de pe linia frontului i-a spus că soțul ei fusese ucis în timpul luptelor.

"Am rămas atunci fără cuvinte și fără sens... Speram să fie o farsă telefonică", a spus ea.

Ea nu a primit confirmarea morții sale nici de la guvernul nepalez, nici de la cel rus.

"Am nevoie doar de o dovadă oficială a stării sale - indiferent dacă este o veste bună sau rea".

Recrutează "din sudul global

După ce a analizat profilurile TikTok a 10 bărbați nepalezi care au călătorit în Rusia pentru a se înrola în armată, CNN a folosit imagini din satelit pentru a-i geoloca la centrul de pregătire Avangard, o academie militară din afara Moscovei.

Academia a fost concepută ca o academie militară pentru tineri și se descrie ca un centru de "educație patriotică". Ea a fost reamenajată într-o academie de pregătire pentru mercenarii străini care intră în rândurile armatei ruse. Aici a fost locul în care Khadka a primit o scurtă pregătire.

"Aici te învață cum să asamblezi și să tragi cu arme", a explicat Shishir Bishwokarma, un soldat nepalez care și-a documentat pe YouTube călătoria în Rusia și viața din tabăra de antrenament.

Videoclipul geolocalizat pe rețelele de socializare arată o sală de lupte în interior transformată în zonă de antrenament pentru familiarizarea cu arme de calibru mic, cum ar fi AK-47, în timp ce vechiul steag al sălii de sport din regiunea Moscovei pare să fi fost schimbat cu culorile Ministerului rus al Apărării.

Un soldat nepalez aflat în Rusia, care nu a dorit să fie numit din motive de securitate, a declarat pentru CNN că s-a antrenat cu lansatoare de rachete, bombe, mitraliere, drone și tancuri în timpul șederii la Avangard.

Soldatul și-a descris colegii de academie ca fiind cadeți care provin din tot sudul lumii. El a citat colegi de clasă afgani, indieni, congolezi și egipteni, printre alții. Fotografiile de clasă de la Avangard postate pe rețelele de socializare arată zeci de ceea ce par a fi soldați din Asia de Sud cu instructori nativi ruși.

Se estimează că, în fiecare an, aproximativ 400.000 de persoane intră pe piața muncii din Nepal cu abilități și oportunități limitate. O rată a șomajului în rândul tinerilor de 19,2% în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani subliniază obstacolul cu care se confruntă populația tânără în căutarea unui loc de muncă.

Bonusuri plătite

Bărbații nepalezi care doresc să se înroleze în armata rusă călătoresc mai întâi în Rusia cu o viză turistică. Cei mai mulți dintre cei cu care a vorbit CNN au spus că au plecat prin Emiratele Arabe Unite sau India. După ce aterizează la Moscova, ei merg la un centru de recrutare, unde se face un control fizic, au spus ei.

"Recrutorii devin foarte fericiți când apar nepalezi", a declarat un fost luptător.

Se semnează un contract pe un an, iar bărbații primesc un cont bancar rusesc, în care este depus un salariu lunar de cel puțin 2.000 de dolari. Mulți luptători spun că au fost acordate și bonusuri - și cu cât stau mai mult pe front, cu atât mai multe bonusuri primesc. Unii spun că au câștigat până la 4.000 de dolari pe lună.

Mai mulți dintre nepalezii care au luptat pentru Rusia au declarat că au primit doar o scurtă pregătire înainte de a fi trimiși în luptă.

Guvernul nepalez a interzis acum cetățenilor săi să călătorească în Rusia pentru muncă și a implementat cerințe mai stricte pentru persoanele care încearcă să meargă în țări precum Emiratele Arabe Unite cu o viză de vizită.

În decembrie, ministerul de externe nepalez a îndemnat Rusia să înceteze să mai recruteze cetățeni nepalezi și să trimită acasă rămășițele celor uciși în război.

Mai mult de 15% din populația sa trăiește sub pragul sărăciei. Rata estimată a șomajului în 2022 a fost de 11,1%, potrivit Băncii Mondiale, față de 10,6% în 2019, înainte de pandemia Covid-19. Zeci de mii de nepalezi călătoresc în țările din Golf pentru a munci în fiecare an, iar remitențele internaționale se ridică la aproape 23% din PIB-ul țării. Un procent copleșitor de 70% din forța de muncă a țării este angajată în sectorul informal, ceea ce îi expune la o nesiguranță sporită a locului de muncă și la protecții limitate.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat