Rusia a redus cu 27,6% exporturile de gaze, în primele cinci luni din 2022

Rusia a redus cu 27,6% exporturile de gaze, în primele cinci luni din 2022

Gigantul rus Gazprom a redus cu 27,6% exporturile de gaze în primele cinci luni din 2022, comparativ cu perioada similară a anului trecut, ca urmare a sancţiunilor impuse de Occident Rusiei, din cauza campaniei militare din Ucraina, şi a refuzului unor clienţi de a plăti gazele în ruble, relatează agenţia EFE.

"Vânzările în străinătate au fost de 61 miliarde metri cubi, cu 27,6% mai mici (minus 23,2 miliarde metri cubi) faţă de aceeaşi perioadă din 2021", a anunţat compania rusă de stat într-un comunicat publicat pe contul de Telegram.

Potrivit Gazprom, exporturile "se realizează în conformitate cu solicitările confirmate".

Compania rusă a citat datele Gas Infrastructure Europe, conform cărora depozitele subterane de gaze europene conţin 10,4 miliarde metri cubi de gaze, şi vor avea nevoie de 42 miliarde mc în plus pentru a atinge 90% din capacitate.

Cu toate acestea, Gazprom a semnalat că Europa are încă timp să înmagazineze o cantitate suficientă de gaze pentru a face faţă unei ierni normale.

Pe de altă parte, compania rusă a informat că în primele cinci luni ale acestui an a redus nivelul de extracţie.

"În perioada ianuarie-mai 2022, Gazprom, conform datelor preliminare, a extras 211,4 miliarde metri cubi de gaze. Asta înseamnă cu 4,8% mai puţin (minus 10,6 miliarde mc) comparativ cu anul trecut", menţionează compania.

Potrivit Gazprom, furnizările pe piaţa internă s-au menţinut în primele cinci luni la nivelul din 2021, deşi în mai au fost mai mari cu 17,7% faţă de perioada similară a anului trecut, fiindcă această lună a fost una dintre cele mai reci luni mai de când se fac monitorizări.

"În acest context, furnizările de gaze către consumatorii ruşi au marcat 22 de recorduri zilnice, din ultimii 10 ani. Majoritatea recordurilor au avut loc în a doua jumătate a lunii şi între 3 şi 5 mai au fost stabilite trei recorduri istorice absolute zilnice", a semnalat compania.

Gazprom a anunţat, de asemenea, că exporturile de gaze în China prin gazoductul Sila Sibiri (Forţa Siberiei) continuă să crească.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria