Rusia amplasează mine la „nivel industrial“ înaintea contraofensivei ucrainene

Rusia amplasează mine la „nivel industrial“ înaintea contraofensivei ucrainene

Când forțele ucrainene își vor lansa contraofensiva mult așteptată în această vară, se vor confrunta cu mai multe linii de fortificații rusești care se întind pe sute de kilometri, de la Marea Neagră până la granița de nord a Ucrainei.

Mine terestre în Ucraina

Pericolele militare includ tranșee și obstacole antitanc, dar soldații ruși au fost, de asemenea, ocupați cu amplasarea a mii de mine terestre.

"Ceea ce vedem este pur și simplu la nivel industrial... o minare industrială", a declarat Michael Newton, șeful programului pentru Ucraina al organizației de dezminare HALO Trust.

Dincolo de provocarea militară pe care o reprezintă pentru trupele ucrainene care avansează, câmpurile minate rusești vor provoca probabil sute de morți în rândul civililor și vor necesita miliarde de dolari pentru a fi îndepărtate în siguranță în următorii ani, au declarat experții pentru The Moscow Times.

Rusia folosește un amestec de mine antitanc și antipersonal, potrivit unui raport al Institutului Regal Britanic al Serviciilor Unite publicat la începutul acestei luni.

Minele sunt parte integrantă a fortificațiilor defensive precum cele din zonele ocupate de Rusia în sudul și estul Ucrainei, care sunt de obicei concepute pentru a canaliza infanteria care avansează în poziții care îi lasă vulnerabili la contraatacuri și baraje de artilerie.

"Le folosim pentru a mina anumite intersecții, pentru a ne acoperi trupele pe flancuri, astfel încât inamicul să nu pătrundă", a declarat un soldat rus într-un videoclip postat pe Telegram de Ministerul rus al Apărării săptămâna trecută.

Minele folosite variază de la TM-62, care detonează sub greutatea unui vehicul care trece, până la modelul avansat PTKM-1R, care folosește senzori pentru a detecta și a lansa o submuniție pe vehicule.

Human Rights Watch a documentat utilizarea a peste o duzină de tipuri diferite de mine în Ucraina de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei, anul trecut. Printre acestea se numără minele antipersonal lansate cu rachete interzise - cunoscute și sub numele de "mine fluture" - despre care organizația susține că au fost desfășurate de Ucraina.

Spre deosebire de Rusia, Ucraina este unul dintre cele 164 de state care au ratificat Tratatul de la Ottawa din 1997, care urmărește să elimine utilizarea minelor antipersonal.

Premierul ucrainean Denys Shmyhal a declarat în ianuarie că Rusia a creat în Ucraina "cel mai mare câmp minat din lume", susținând că peste 40% din teritoriul țării este contaminat cu mine.

Este cunoscut faptul că minele terestre sunt greu de găsit - fie de către soldații de pe teren, fie de către analiștii care analizează imaginile din satelit.

Cu toate acestea, experții au declarat pentru The Moscow Times că Rusia a desfășurat aproape sigur mine alături de "dinții de dragon" din beton, "arici" din fier, sârmă ghimpată, tranșee și șanțuri în rețeaua sa masivă de fortificații defensive.

"Ai pierde mult din scopul și utilitatea acestor fortificații dacă nu le-ai combina cu câmpuri de mine", a declarat Pasi Paroinen, un analist open-source afiliat la grupul finlandez Black Bird Group.

"Ele sunt cu adevărat o parte esențială a întregii ecuații".

Probabil că au fost amplasate mine peste tot în jurul pozițiilor defensive ale Rusiei, care sunt deosebit de dense în sudul Ucrainei, unde mulți cred că forțele Kievului vor încerca să realizeze o breșă.

Pe baza analizei sale, Paroinen a declarat că se pare că Rusia a început să construiască fortificații mai departe de linia frontului și a apropiat treptat construcțiile pe măsură ce a trecut timpul.

A continuat să le întărească pe măsură ce primăvara se transforma în vară.

Un expert ucrainean în neutralizarea munițiilor explozive care lucrează în estul Ucrainei, care a solicitat anonimatul pentru a vorbi liber, a declarat pentru The Moscow Times că vede mine "aproape peste tot, în grădini de legume, case, câmpuri".

"Multe capcane au fost amplasate în clădirile administrative și în casele din teritoriile dezocupate", a scris el într-un mesaj.

Cel puțin 271 de persoane au fost ucise și peste 500 au fost rănite de mine și alte "rămășițe explozive de război" de când Kremlinul a ordonat intrarea tancurilor în Ucraina anul trecut, a declarat Organizația Națiunilor Unite la începutul acestei luni.

Există puține modalități de a rezolva problema minelor terestre în timpul luptelor, potrivit lui Matthew VanDyke, fondatorul Sons of Liberty International, o organizație cu sediul la Washington care a trimis veterani americani pentru a-i instrui pe ucraineni cu privire la înlăturarea minelor.

"Ei nu prea au timp să le detecteze pe acestea dacă sunt sub focul focului", a spus el. "Așa că regula generală este doar să le evităm".

În schimb, sarcina de a elimina amenințarea cade, de obicei, în sarcina deminatorilor profesioniști după ce luptele s-au încheiat.

Dar deminarea este plină de pericole și poate fi extrem de costisitoare.

Banca Mondială a estimat recent că eliminarea tuturor munițiilor explozive din Ucraina ar putea costa 37,6 miliarde de dolari în următorii 10 ani.

Iar dimensiunea economică a problemei este cu atât mai pronunțată cu cât Ucraina se bazează în mare măsură pe industria sa agricolă - iar minele fac agricultura extrem de riscantă.

Trupele sovietice și rusești au folosit de mult timp minele terestre, forțele sovietice desfășurându-le pe scară largă în Afganistan în anii 1980, iar soldații ruși punând mine în Cecenia în timpul războaielor separatiste de la mijlocul anilor 1990 și începutul anilor 2000.

În ambele cazuri, consecințele sunt greu de măsurat, dar se pare că sunt brutale și de lungă durată.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Surprinzătorul nume ales de Polonia pentru avioanele lor F-35 / Imagini în premieră din SUA cu primul F-35 polonez, aproape finalizat

2 Anumiți „grei” din intelligence beneficiază de o protecție specială, care îi face imuni?

3 Încă o dovadă a „corectitudinii” occidentale... Ți se face scârbă când citești așa ceva...

4 Interesante amănunte / Într-o veche mină din Bihor zace cheia care poate salva Europa din dependența de China

5 Degringoladă la Rapid / Săpunaru, monument de nesimțire. „Ori te lași, ori îl dai afară”