Rusia anunţă arestarea unui consul japonez pentru spionaj

Rusia anunţă arestarea unui consul japonez pentru spionaj

Serviciul rus de securitate internă FSB a anunţat luni arestarea consulului general japonez din oraşul Vladivostok sub acuzaţia de spionaj, care a fost declarat "persona non grata", au anunţat agenţiile de presă ruseşti, preluate de Reuters şi AFP.

Relaţiile ruso-japoneze s-au degradat din aprilie FOTO Shutterstock

Conform FSB, consulul a fost prins în flagrant în timp ce primea informaţii secrete despre efectele sancţiunilor occidentale asupra situaţiei economice din Extremul Orient rus, scrie Reuters.

FSB a mai precizat că diplomatul japonez a primit informaţii clasificate şi despre cooperarea Rusiei cu o ţară din regiunea Asia-Pacific nespecificată, în schimbul unei "recompense monetare".

Motoki Tatsunori a fost declarat "persona non grata" de către Moscova, care a protestat la Tokyo, potrivit aceleiaşi surse. Tokyo nu a oferit până în prezent o reacţie.

Potrivit unui comunicat distinct al diplomaţiei ruse, un diplomat de la ambasada Japoniei la Moscova a fost convocat luni pentru a discuta subiectul. Autorităţile ruse i-au acordat un termen de "48 de ore" lui Motoki Tatsunori pentru "a părăsi Rusia".

Drept represalii la sancţiunile economice adoptate împotriva Moscovei pentru ofensiva sa în Ucraina, Rusia a interzis la începutul lunii mai accesul pe teritoriul său a peste 60 de responsabili japonezi, între care şi premierul Fumio Kishida.

Relaţiile ruso-japoneze s-au degradat din aprilie, atunci când Japonia a afirmat public, pentru prima dată din 2003, că insulele Kurile, aflate în nordul arhipelagului, sunt "ocupate ilegal" de Rusia, un diferend teritorial care împiedică semnarea unui tratat de pace între cele două ţări după sfârşitul celui de Al Doilea Război Mondial.

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Qatar, țara în care pierzi 1.000 de dolari și iei banii înapoi a doua zi: Reportaj cu un caz aproape ireal

2 Ce conținea sticluța din care a băut Simona Halep la US Open, când a fost prinsă dopată

3 „M-a pupat pe gură, m-a lins pe faţă, m-a înghesuit în geam de parcă eram un obiect la dispoziţia lui”

4 Avocata reținută pentru relații „speciale” cu interlopii, pusă sub control judiciar

5 Și doamna a „asexuat” cu Borcea?