Rusia anunţă că a permis acces consular americanului arestat pentru spionaj

Rusia anunţă că a permis acces consular americanului arestat pentru spionaj

Rusia a anunţat miercuri că a permis acces consular la americanul Paul Whelan, arestat la Moscova săptămâna trecută pentru spionaj, într-un context deja tensionat de probleme de acest tip între Rusia şi Occident, informează AFP.

"Partea rusă a acordat părţii americane acces consular la cetăţeanul american Paul Whelan", a indicat Ministerul de Externe rus, citat de RIA Novosti.

Serviciul Federal de Securitate (FSB) a anunţat luni arestarea acestui american "în timp ce el comitea un act de spionaj" vineri la Moscova. Potrivit Codului penal rus, el riscă o pedeapsă de până la 20 de ani de închisoare.

Născut în urmă cu 48 de ani în Canada, Paul Whelan este director pentru securitatea internaţională al grupului BorgWarner, un fabricant de piese de schimb în sectorul automobilistic, al cărui sediu se află în apropiere de Detroit, a declarat fratele său David Whelan mai multor canale media americane.

Arestarea lui Paul Whelan, a cărui familie îi susţine nevinovăţia, intervine într-un moment în care Rusia este acuzată în Occident de mai multe scandaluri de spionaj.

Preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat ţările occidentale că au recurs la astfel de scandaluri pentru a încerca să submineze o putere rusă care se afirmă pe plan internaţional. "Aceasta este legată de afirmarea puterii ruse", a declarat Putin în cursul recentei sale conferinţe de presă anuale.

Printre aceste cazuri de spionaj figurează otrăvirea unui fost agent dublu rus, Serghei Skripal, şi a fiicei sale în Anglia, atribuită Moscovei de către Londra. Kremlinul a dezminţit ferm orice implicare în acest caz, care a provocat o gravă criză diplomatică.

Un alt caz este cel al rusoaicei Maria Butina, arestată în iulie la Washington şi inculpată pentru "complot" în vederea "promovării intereselor Rusiei", cap de acuzare în care ea a pledat "vinovată". Kremlinul a calificat aceste acuzaţii drept "nefondate". Maria Butina riscă o pedeapsă de şase luni de închisoare, urmată de o probabilă expulzare. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria