Rusia aprobă desfăşurarea de avioane de război pe o insulă disputată lângă Japonia

Rusia aprobă desfăşurarea de avioane de război pe o insulă disputată lângă Japonia

Prim-ministrul rus Dmitri Medvedev a aprobat desfăşurarea de avioane militare ruseşti pe o insulă disputată din apropierea Japoniei, accelerând militarizarea zonei într-un moment când relaţiile Moscovei cu Tokyo sunt tensionate în legătură cu instalarea unui sistem antirachetă american, relatează vineri Reuters.

Într-un decret publicat joi noapte, Medvedev a permis Ministerului rus al Apărării să utilizeze un aeroport civil pe Insula Iturup, aşa cum este cunoscută în Rusia, sau Etorofu, denumirea în japoneză, pentru avioanele sale militare.

Insula, una dintre cele patru confiscate de forţele sovietice la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, este situată în largul coastei de nord-est a prefecturii Hokkaido, cea mai mare din Japonia. Disputa privind insulele, cunoscute sub numele de Kurile în Rusia şi Teritoriile de Nord în Japonia, este atât de intensă încât Moscova şi Tokyo nu au semnat încă un tratat de pace pentru a marca sfârşitul războiului.

Decretul lui Medvedev este ultimul pas dintr-o escaladare militară rusă în cursul căreia Moscova şi-a desfăşurat unele dintre cele mai noi sisteme defensive de rachete în insule şi intenţionează să construiască acolo o bază navală, chiar în timp ce continuă discuţiile asupra disputei teritoriale.

Decretul a fost publicat cu câteva zile înainte ca viceminiştrii de externe din cele două ţări să discute despre cooperare în legătură cu insulele disputate şi într-un moment când Rusia este îngrijorată că Japonia îi permite Washingtonului să-i folosească
teritoriul ca bază pentru o instalaţie militară americană în Asia de Nord sub pretextul de a contracara Coreea de Nord.

Nu este clar dacă Rusia va desfăşura permanent avioanele de război în insula disputată, unde se afla o bază aeriană sovietică din timpul Războiului Rece, sau dacă îi va utiliza aeroportul doar când este necesar.

Potrivit cotidianului Kommersant, citând o sursă militară anonimă, măsura ar oferi armatei ruse mai multe opţiuni.

"Această măsură ar trebui să arate că aerodromul poate fi folosit ca bază temporară pentru avioanele de luptă ce patrulează la frontiere", a declarat această sursă citată de ziar.

Aceeaşi sursă afimră că Rusia este îngrijorată în special de planul japonez de a desfăşura mai multe sisteme de rachete americane Aegis în prefecturile sale Akita şi Yagamata.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale