Rusia ar putea fi trădată de Generalul Iarnă. Înghețul, armă cu două tăișuri pentru ucraineni

Rusia ar putea fi trădată de Generalul Iarnă. Înghețul, armă cu două tăișuri pentru ucraineni

Generalul Iarnă, un aliat tradițional al Rusiei, ar putea schimba tabăra în această iarnă, în timp ce ucrainenii l-ar putea avea de partea lor pe Generalul Degerături, relatează Politico.

Transportoare blindate de personal în Harkov înainte de invazia rusă FOTO SHUTTERSTOCK

Președintele rus Vladimir Putin nu se mai poate baza pe vechiul aliat în circumstanțele actuale, când înghețul este mai degrabă un dușman decât un prieten pentru soldații ruși demoralizați și prost echipați.

În pofida estimărilor analiștilor militari că venirea ierni va marca o încetinire a ritmului de luptă pe principalele fronturi, contrariul pare să se producă în măsura în care ambele părți vor încerca să se agațe de propriile avantaje: Rusia va căuta să îl arunce din nou în luptă pe Generalul Iarnă, în timp ce Ucraina, mult mai bine echipată să reziste temperaturilor negative datorită ajutorilor aliaților, va miza pe Generalul Degerăturilor, notează Politico.

Planul Rusiei este să frângă moralul civililor lăsându-i fără curent și căldură, în timp ce al Ucrainei este să lanseze atacuri cu ajutorul unităților de comando și să pună presiune pe recruții ruși ce intră în luptă slab echipați pentru ger.

„Bătăliile au loc zi și noapte, indiferent de vreme”, a declarat de pe câmpul de luptă pentru Politico fostul deputat Egor Firsov, în prezent medic militar.

Acum sunt aproape de Bahmut. Situația de aici este foarte complicată. Se schimbă în fiecare zi oscilând ca un pendul - de la succesele noastre și euforia când avansăm, la situația dificilă când inamicul avansează", a scris el.

Firsov a subliniat că pe front a nins, ceea ce e preferabil ploii înghețate pentru că „nimic nu e mai rău” decât asta.

Ministerul ucrainean al Apărării a indicat la rândul său cu o ușoară ironie că „cei care discută în prezent despre o posibilă pauză a ostilităților din cauza temperaturilor de îngheț probabil că nu au stat la soare în ianuarie pe coasta sudică a Crimeei”.

Ucrainenii speră să-l atragă de partea lor pe Generalul Iarnă întrucât, în ciuda faptului că rușii au suplimentat armata cu rezerviști, aceștia se plâng deja de condițiile de luptă și de faptul că sunt lipsiți de provizii esențiale nemaivorbind de haine călduroase și protecție în fața gerului.

„Rușii își reiau și își intensifică operațiunile ofensive la sud-vest de provincia] Donețk", a subliniat Katerina Stepanenko de la Institutul pentru Studiul Războiului, care monitorizează situația luptelor folosind surse deschise. Ea a adăugat că rușii au adus parașutiști experimentați, eliberați pentru acest front de luptă în urma retragerii trupelor care apărau orașul Herson.

La rândul lor ucrainenii au mutat forțe pentru a-și întări pozițiile defensive, a observat Nick Reynolds de la Institutul Regal al Serviciilor Unite din Marea Britanie, un grup de reflecție în domeniul securității care efectuează analize operaționale pentru statul major al Ucrainei.

O sursă de securitate ucraineană, care a cerut să rămână anonimă deoarece nu este autorizată să vorbească cu presa, a declarat pentru Politico că avioanele de război rusești ar fi început să testeze apărarea aeriană ucraineană de-a lungul graniței. Bloggerii militari ruși au susținut pe conturile de Telegram că ucrainenii instalează mai multe posturi de observare a frontierei, echipate cu dispozitive electronice de ascultare, și că amplasează mine la nord de Cernihiv.

Iarna, o armă cu două tăișuri pentru ucraineni

Ucrainenii ar putea avea sentimente amestecate în privința genului de iarnă pe care și-o doresc în contextul războiului și ar avantajelor pe care le-ar putea avea împotriva armatei ruse, notează Politico. O iarnă blândă ar fi în măsură să atenueze impactul bombardamentelor rusești asupra rețelei electrice a țării. Dar ar însemna și drumuri impracticabile din cauza noroiului, îngreunând deplasarea trupelor și a blindatelor pentru ambele armate.

Pe de altă parte, ucrainenii sunt cei ce caută să profite de impulsul pe care l-au obținut în ultimele săptămâni prin victoriile din Harkov, în nord-est, și, mai recent, în Herson, în sud. În plus, avansul câștigat prin eliberarea Hersonului a adus Crimeea în raza de acțiune a rachetelor lor.

O iarnă friguroasă, cu terenul înghețat, ar ajuta manevrelor ambelor părți, în timp ce temperaturile de îngheț ar avea probabil efecte asupra trupelor rusești și a echipamentului lor de proastă calitate. Rușii nu mai au copaci după care să-și ascundă tancurile și vehiculele. Iarna trecută, în timp ce încercau să avanseze asupra Kievului, rușii au fost afectați de defecțiuni mecanice din cauza echipamentelor de slabă calitate și a eșecului de a-și pregăti temeinic pentru iarnă tancurile și vehiculele blindate.

Într-o evaluare recentă, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) din Washington a estimat că generalul Degerături îi va favoriza probabil pe ucraineni.

„Condițiile de iarnă ar putea afecta în mod disproporționat forțele rusești slab echipate din Ucraina", a declarat ISW. Pe de altă parte, Ministerul rus al Apărării a făcut publice eforturile de a-și antrena și echipa mai bine trupele, cel mai probabil, potrivit evaluării ISW, rezultatul încercărilor „de a potoli nemulțumirea publică" din Rusia față de condițiile pe care soldații ruși sunt nevoiți să le suporte. Recent, recruții din Rostov au postat un videoclip pe Telegram în care se plâng de lipsa instruirii, a echipamentelor și a alimentației adecvate. „Ne plătim mâncarea din buzunar", au spus ei.

Între timp, se pare că forțele rusești au început să primească veste antiglonț și căști de fabricație iraniană, notează Politico. Dar este puțin probabil ca acestea să egaleze calitatea hainelor și a echipamentului pe care aliații occidentali ai Ucrainei le-au trimis în grabă trupelor ucrainene, pe măsură ce vremea devine friguroasă.

Ministerul britanic al Apărării a raportat recent că a trimis 195.000 de seturi de iarnă, urmând să mai trimită și altele; alți parteneri occidentali furnizează la rândul lor țării invadate uniforme, generatoare mobile și corturi pentru 200.000 de soldați – printre aceste țări numărându-se Lituania, Germania, Danemarca, SUA, Suedia și Finlanda. Canada furnizează Ucrainei 500.000 de uniforme de iarnă.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante