Rusia ar putea trimite o capsulă pentru a salva echipajul aflat la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale

Rusia ar putea trimite o capsulă pentru a salva echipajul aflat la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale

Capacitatea de zbor a capsulei sale Soiuz andocată la Staţia Spaţială Internaţională (ISS) este analizată de Rusia, după ce o masivă scurgere de lichid a fost înregistrat săptămâna trecută, informează AFP.

Capsula Soyuz ar putea fi trimisă pentru a salva echipajul FOTO Profimedia

De asemenea, rușii analizează posibilitatea de a trimite o echipă de salvare pentru astronauţii rămaşi la bordul laboratorului orbital.

Scurgerea lichidului de răcire din capsula spaţială Soiuz MS-22 în afara ISS a început pe 14 decembrie. În imagini difuzate de NASA putea fi văzut foarte clar un jet de particule expulzate în partea din spate a capsulei ruseşti, potrivit Agerpres.

Pagubele sunt în curs de evaluare, a declarat Serghei Krikaliov, directorul zborurilor cu echipaj uman din cadrul agenţiei spaţiale ruseşti Roscosmos, într-o conferinţă de presă organizată joi de NASA.

Temperatura din interiorul cabinei va fi analizată. Dacă se ajunge la concluzia că vehiculul spaţial MS-22 este inapt să primească un echipaj la bordul său, atunci lansarea unei alte capsule Soiuz, programată la jumătatea lunii martie de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, ar putea fi devansată şi acea capsulă ar putea fi trimisă fără niciun echipaj spre ISS, a precizat oficialul rus.

„Ei intenţionează să trimită următorul vehicul Soiuz la sfârşitul lunii februarie", a adăugat Joel Montalbano, director pentru misiuni spre ISS din cadrul NASA, care a participat şi el la conferinţa de presă de joi.

În acest caz, capsula avariată se va întoarce pe Terra fără echipaj.

Șapte persoane la bordul ISS

Capsula spaţială Soiuz MS-22 i-a transportat la bordul ISS, în septembrie, pe cosmonauţii ruşi Serghei Prokopiev şi Dmitri Petelin, precum şi pe astronautul american Frank Rubio.

În prezent, există şapte persoane la bordul ISS, însă, dacă vehiculul MS-22 va fi considerat inapt, atunci staţia spaţială va dispune doar de un singur vehicul de salvare, capabil să transporte doar patru persoane, în cazul în care laboratorul orbital ar trebui să fie evacuat.

Cosmonauta rusă Anna Kikina, astronauţii americani Nicole Mann şi Josh Cassada şi astronautul japonez Koichi Wakata au ajuns la bordul ISS cu ajutorul unei capsule Dragon a companiei americane SpaceX în luna octombrie.

Analize suplimentare sunt încă necesare pentru a se stabili dacă acea fisură a fost cauzată de mici meteoriţi de origine naturală, de deşeuri artificiale aflate în derivă pe orbită sau de o defecţiune tehnică.

ISS reprezintă unul dintre puţinele domenii de cooperare rămase încă active între Statele Unite şi Rusia după declanşarea ofensivei militare ruse în Ucraina pe 24 februarie şi după sancţiunile adoptate ulterior de statele occidentale.

Staţia Spaţială Internaţională a fost lansată în 1998 în epoca marcată de cooperarea ruso-americană, după cursa pentru cucerirea spaţiului la care au participat Rusia şi Statele Unite în timpul Războiului Rece.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Vă prezentăm imagini cu noi consilieri aleși în Burnley și Leeds...

2 Cele mai noi date despre pensionarii din România

3 „Încercați să deschideți negocierile, implicați-i pe chinezi și puneți arma pe masă”

4 Lovitură de proporții la Rapid: Mircea Lucescu, contract pe 5 ani ca manager general

5 VIDEO Multe națiuni occidentale ar trebui să ia în serios această declarație...