Rusia are un perimetru de 60 km acoperit de sisteme de război electronic la graniţa cu Ucraina

Rusia are un perimetru de 60 km acoperit de sisteme de război electronic la graniţa cu Ucraina

Rușii au creat o fâșie de interferențe radioelectronice cu o lățime aproximativă de 60 de kilometri pe teritoriul Federației Ruse, în apropiere de granița cu Ucraina. Scopul acestei fâșii este de a preveni atacurile cu drone ucrainene asupra facilitaţilor militare.

În ciuda acestui fapt, datorită unei planificări atente, armata ucraineană găsește modalități de a străpunge acest ’’zid nevazut’’ iar cel puțin 35-40% dintre dronele ucrainene ajung pe teritorului Rusiei, reuşit să lovească ținta desemnată, scrie The Economist.

Deși, la prima vedere, atacurile cu drone ucrainene asupra obiectelor de pe teritoriul Federației Ruse au mai mult un impact psihologic, de fapt, dronele sunt direcționate să lovească depozite de combustibil, logistică, depozite de muniție și rute de livrare, precum și alte elemente ale infrastructurii militare rusești, care sunt situate la o distanță considerabilă de graniţa cu Ucraina.

Trebuie menţionat faptul că, pentru astfel de atacuri, Ucraina poate folosi mai multe tipuri de drone kamikaze în același timp, printre care se pare că există un model sub numele misterios "Morok" ("spirit întunecat" în engleză), care este capabil să zboare la câteva sute de kilometri adâncime pe teritoriul inamic.

Pentru o mai bună precizie a atacurilor, Forțele Armate Ucrainene utilizează date şi informații pe care le primesc de la partenerii occidentali

Astfel de atacuri sunt efectuate la cererea brigăzilor de luptă, care "știu unde sunt depozitate arme rusești, dar nu au cum să le lovească" cu armele de care dispun.

Pentru a planifica atacurile, militarii Forțelor Armate Ucrainene pot folosi date şi informații pe care le primesc de la partenerii occidentali despre poziţia sistemelor rusești de război electronic (EW) și de apărare aeriană. Deoarece ruşii'' pot asigura o acoperire densă în jurul tuturor obiectivelor importante, există întotdeauna o șansă ca un anumit număr de drone ucrainene să pătrundă dincolo de acest ’’zid nevazut’’ și să lovească o anumită facilitate militară.

În mod surprinzător, în Ucraina nu exista un sigur program militar de achiziţii pentru drone. Nici măcar un centru de comandă unic pentru operarea dronelor cu care sunt lovite ţinte aflate pe teritoriul Rusiei. Mai multe organizații de stat, inclusiv toate agențiile de informații, au propriile lor programe militare de dezvoltare a dronelor. De asemenea, grupuri independente de ingineri şi tehnicieni dezvolte diferite tipuri de drone.

Toată această mare reţea este organizată în celule care nu comunică între ele. Acest lucru ajută la păstrarea unui anumit grad de securitate, dar poate îngreuna optimizarea și producția în serie a dronelor. Guvernul central, în special Ministerul ucrainean pentru Transformare Digitală, a încercat să raționalizeze finanțarea pentru anumite programe militare, dar birocrația, corupția și interesele create în industria de armament ucraineană continuă să constituie un obstacol în calea dezvoltării.

Unele dintre operațiunile care vizează Moscova par a fi proiecte independente, concepute pentru a aduce un prototip în atenția conducerii armatei ucrainene ca fiind o soluţie ideală pentru un program mai complex, mai degrabă decât să aibă valoare militară.

Finanțarea nu este singura barieră în calea extinderii producţie acestor drone. Componentele și electronicele ieftine sunt greu de găsit. La fel și specialiștii în aviație. Rusia se descurcă mai bine pe acest front: deși a început mai greu, acum a pregătit producția de serie pentru câteva tipuri de drone.

Având bugete nelimitate, întreprinderile de stat rusești au dat prioritate celor mai eficiente arme de război. Printre acestea se numără rachetele de croazieră Kh-101, dronele de atac Lancet și Shaheds iraniene, care se pare că sunt acum produse într-o nouă fabrică din Tatarstan.

O sursă din carul serviciilor ucrainene de informații a declarat pentru The Economist că Rusia probabil că își face în acest moment stocuri de drone, înainte de o un nou val de atacuri asupra infrastructurii energetice ucrainene.

SURSA: defenseromania.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat