Rusia: Câteva mii de manifestanţi s-au adunat la Moscova, în sprijinul lui Navalnîi

Rusia: Câteva mii de manifestanţi s-au adunat la Moscova, în sprijinul lui Navalnîi

Câteva mii de manifestanţi - 4.000, potrivit Ministerului de Interne rus, cel puţin 10.000, potrivit estimărilor Reuters - au sfidat interdicţia autorităţilor de a se reuni şi s-au strâns la Moscova pentru a-şi manifesta sprijinul faţă de principalul oponent al Kremlinului, Aleksei Navalnîi.

"Rusia va fi liberă", "Putin e un asasin", scanda mulţimea compactă, reunită în piaţa Puşkin din centrul Moscovei, relatează AFP.

Poliţia a arestat peste 350 de persoane în întreaga Rusie cu prilejul protestelor organizate în câteva zeci de oraşe la apelul lui Navalnîi.

Foto: (c) Fredrik Sandberg/EPA



Şi la Moscova poliţia a efectuat zeci de arestări, difuzând în buclă un mesaj prin care le cerea manifestanţilor "să părăsească acest eveniment ilegal", potrivit jurnaliştilor AFP aflaţi la faţa locului. Manifestanţii au aruncat cu bulgări de zăpadă în poliţişti, care au răspuns cu lovituri de baston. Alţi protestatari purtau pancarte cu sloganuri pe care se putea citi "Nu mi-e teamă" şi "Nu dictaturii".

Echipa lui Navalnîi a publicat pe tot parcursul dimineţii de sâmbătă înregistrări video de la aceste proteste, unde mulţimi formate din zeci, sute şi chiar mii de oameni au scandat sloganuri precum "Putin hoţul", "Navalnîi, suntem alături de tine" sau "libertate pentru prizonierii politici".

Primele manifestaţii au avut loc sâmbătă în Orientul Extrem rus şi în Siberia, îndeosebi la Vladivostok, Habarovsk, Novosibirsk şi Cita, sub supravegherea unor importante efective de poliţie. Iar, în unele locuri, reprimarea a fost brutală, notează AFP. Arestările au fost deosebit de violente la Vladivostok, port rus la Oceanul Pacific, unde poliţişti antirevoltă i-au urmărit pe manifestanţi şi i-au lovit cu bastoanele, potrivit unui video al AFP.

Circa 2.000 de oameni au protestat şi la Sankt Petersburg, al doilea oraş al ţării şi locul de baştină al preşedintelui Vladimir Putin. Şi aici poliţia a făcut zeci de arestări.

Foto: (c) YURI KOCHETKOV/EPA



La Iakuţk, la sud de Cercul polar, o sută de protestatari au înfruntat frigul extrem şi au manifestat la temperaturi de -50 de grade Celsius.

Navalnîi le-a cerut susţinătorilor săi să protesteze sâmbătă în întreaga ţară. Navalnîi a fost arestat săptămâna trecută la punctul pentru controlul paşapoartelor de pe aeroportul Şeremetievo din Moscova, după ce a revenit de la Berlin, unde fusese spitalizat din august anul trecut din cauza otrăvirii cu agentul neurotoxic Noviciok. El se află acum în arest preventiv, în aşteptarea mai multor proceduri judiciare care îl vizează. Printre altele, autorităţile ruse au comunicat că el ar putea fi considerat vinovat de încălcarea condiţiilor de eliberare condiţionată în urma unei condamnări cu suspendare din 2014. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa