Rusia concentrează trupe lângă Kupiansk. Moscova și-ar putea replica tacticile de succes de la Avdiivka la o scară mai mare dacă Occidentul întârzie asistența militară

Rusia concentrează trupe lângă Kupiansk. Moscova și-ar putea replica tacticile de succes de la Avdiivka la o scară mai mare dacă Occidentul întârzie asistența militară

Rusia continuă să-și concentreze forțele în apropiere de Kupiansk din regiunea Harkov, care rămâne ținta principală pentru Rusia în această zonă a liniei de front a Ucrainei, a declarat Illia Evlaș, purtătorul de cuvânt al Grupului Operațional și Strategic Hortiția din Ucraina, luni, 26 februarie.

Foto Profimedia

Kupiansk, un punct logistic crucial care a fost ocupat temporar de Rusia în 2022, se află sub presiunea reînnoită din partea trupelor Moscovei.

Forțele ucrainene, la rândul lor, au construit o linie de apărare și „fortificații puternice” lângă Kupiansk, „folosind cu pricepere trăsăturile peisajului”, a declarat Evlaș la televiziunea națională.

Situația din sector este „foarte dificilă”, potrivit lui Evlaș, Rusia utilizând o cantitate mare de echipamente și desfășurând rezerve, soldați mobilizați și unități formate din deținuți.

Armata Rusiei întărește, de asemenea, granița cu regiunea Harkov pentru a preveni posibilele raiduri transfrontaliere în teritoriul rus, a adăugat Evlaș.

Armata ucraineană a confirmat luni că s-a retras din micul sat Lastocikine, situat la circa 5 km nord-vest de oraşul Avdiivka (est) abandonat în urmă cu mai bine de o săptămână, transmite Reuters.

„Forţele armate ucrainene s-au retras din satul Lastocikine pentru a organiza apărarea (...) şi a împiedica inamicul să înainteze în direcţia vestică“, a declarat la televiziune Dmitro Lihovi, purtător de cuvânt al comandamentului operaţional ucrainean din zonă.

Lihovi a spus că o nouă linie defensivă va fi stabilită la câţiva kilometri vest de Lastocikine.

Ministerul rus al Apărării a indicat pe Telegram că trupele sale au „eliberat” acest sat, continuându-şi înaintarea în acest sector după ce au preluat controlul asupra oraşului industrial Avdiivka la mijlocul lunii, în prima cucerire teritorială majoră după cea a localităţii Bahmut în mai 2023.

În pofida pierderilor umane importante, armata rusă pare încrezătoare şi a revendicat în ultimele săptămâni cucerirea mai multor sate.

De partea cealaltă, forţele ucrainene suferă de o lipsă de muniţii şi dificultăţi de recrutare.

În ultimele zile, responsabili ucraineni, în frunte cu preşedintele Volodimir Zelenski, le-au cerut aliaţilor occidentali să le livreze mai multe arme şi mai rapid.

„Chestiunea de a şti dacă Ucraina va pierde, dacă situaţia va fi foarte dificilă şi dacă va exista un mare număr de victime depinde de voi, de partenerii noştri, de lumea occidentală“, a prevenit Zelenski duminică, când ţara sa a intrat în cel de-al treilea an de război cu Rusia.

După capturarea Avdiivka , Rusia și-a intensificat eforturile ofensive în mai multe sectoare ale frontului Ucrainei, probabil pentru a întinde forțele ucrainene, susțin serviciile secrete britanice.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a avertizat că Rusia și-ar putea replica tacticile de succes de la Avdiivka la o scară mai mare dacă Occidentul continuă să întârzie asistența militară.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat