Rusia desfășoară avioane și elicoptere la granița cu Ucraina. Putin intenționează să transforme invazia terestră problematică într-o “luptă aeriană”

Rusia desfășoară avioane și elicoptere la granița cu Ucraina. Putin intenționează să transforme invazia terestră problematică într-o “luptă aeriană”

Potrivit serviciilor de informaţii occidentale, Rusia adună avioane în apropierea graniţei cu Ucraina, ceea ce ar reprezenta un indiciu că Moscova se pregăteşte să îşi arunce avioanele şi elicopterele în luptă pentru a sprijini o ofensivă terestră.

Avioane de luptă rusești

Postul de televiziune britanic Sky News a informat, pe 14.02.2023, citând o serie de rapoarte ale unor servicii de informații occidentale, că Rusia desfășoară avioane de vânătoare și elicoptere în apropierea graniței cu Ucraina..

Evaluările occidentale arată faptul că, în acest fel, forțele președintelui rus, Vladimir Putin, intenționează să transforme invazia terestră problematică într-o “luptă aeriană”.

Teama privind declanșarea unei lupte aeriene masive în Ucraina i-a determinat pe aliați să acorde prioritate aprovizionării Kievului cu sisteme de apărare aeriană și muniție de artilerie pentru a răspunde la schimbarea de abordare a Moscovei, în timp ce războiul de aproape un an intră într-o nouă fază.

Cu toate că, deocamdată, ministrul american al apărării, Lloyd Austin, insistă asupra faptului că SUA nu văd indicii directe ale unui atac aerian masiv, la întâlnirea de marți cu aliații din cadrul NATO, acesta a atras atenția asupra amenințării reprezentate de Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse.

Și cotidianul The Financial Times a relatat că informațiile împărtășite între statele membre NATO privind acumularea de avioane în apropierea graniței ruso-ucrainene au dus la solicitări privind livrarea rapidă de echipamente de apărare antiaeriană și muniție de artilerie la Kiev.

Ziarul britanic a citat un înalt oficial al administrației americane, care a spus despre briefingul de marți al lui Austin: “El a declarat foarte clar că avem puțin timp pentru a-i ajuta pe ucraineni să se pregătească pentru o ofensivă și că aceștia au nevoi foarte specifice”.

,,Forțele Terestre ale Rusiei sunt destul de epuizate, iar acesta este cel mai bun indiciu că Moscova își va schimba tactica spre o luptă aeriană. Dacă ucrainenii vor să supraviețuiască, trebuie să aibă cât mai multă apărare antiaeriană și cât mai multă muniție”, a adăugat oficialul american.

Încă din primele săptămâni ale războiului, Rusia a folosit cu moderație forța sa aeriană considerabilă, bazându-se pe rachete cu rază lungă de acțiune, artilerie și trupe la sol.

Analiștii occidentali au speculat că acest lucru s-ar putea datora temerilor Moscovei că sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei reprezintă o amenințare pentru avioanele rusești.

Dar evaluările serviciilor de informații indică faptul că forța aeriană rusă este "de fapt destul de bine conservată", a declarat un diplomat NATO de rang înalt.

,,Ne așteptăm ca ei să se pregătească să lanseze o campanie aeriană și să încerce să dezactiveze apărarea aeriană ucraineană prin atacuri", a declarat diplomatul citat de Financial Times.

Ucraina mai are de aștepatat până va primi avioane de luptă occidentale

Problema livrării de avioane de luptă Ucrainei nu e acum cea mai urgentă, deşi e o discuţie care se poartă între aliaţi, urgent e să se livreze ce s-a promis deja, precum vehicule blindate şi tancuri, a declarat marţi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Jens Stoltenberg a oferit acest răspuns când a fost întrebat înainte de o reuniune a Grupului de contact pentru Ucraina dacă pregăteşte o decizie unanimă a NATO privind livrarea de avioane de luptă Ucrainei, după cum a solicitat premierul polonez Mateusz Morawiecki la reuniunea Consiliului European de săptămâna trecută.

„Nevoia urgentă este acum să livrăm ce s-a promis deja, să livrăm vehicule blindate, vehicule de infanterie de luptă, vehicule germane Marder, vehicule americane Bradley, şi bineînţeles, de asemenea, tancuri de luptă, Leopard, şi celelalte tancuri de luptă care au fost promise. Şi vedem că aliaţii îşi intensifică livrările. Avem nevoie de instrucţie, avem nevoie de echipament, avem nevoie de muniţie şi este exact ceea ce furnizează aliaţii şi va reprezenta o chestiune principală la reuniunea de astăzi de la NATO”, a declarat el.

El a subliniat că este important ca Aliaţii să se asigure că există muniţie şi toate celelalte lucruri necesare pentru celelalte sisteme deja livrate.

„Aşa că problema avioanelor de luptă nu este cea mai urgentă acum. Dar este o discuţie care se poartă. Aşa cum am spus mai devreme, avem consultări în desfăşurare între aliaţi privind tipurile de sistem pe care trebuie să le livrăm Ucrainei. Acest lucru va continua şi am evoluat. Acest tip de sprijin pe care îl furnizăm Ucrainei s-a schimbat şi a evoluat în timp”, a mai spus Stoltenberg.

Secretarul general al NATO a fost întrebat de asemenea dacă Alianţa ar putea lua o decizie în sensul de a face primul pas în a se angaja să instruiască piloţii ucraineni pe avioane de luptă, aşa cum a făcut deja Marea Britanie.

„Aveţi dreptate că unii aliaţi, precum Regatul Unit, au început instruirea piloţilor şi aliaţilor şi există o conversaţie în desfăşurare între aliaţi în privinţa livrării de avioane de luptă Ucrainei. Dar, aşa cum am spus, principala noastră prioritate este nevoia urgentă de a asigura arme grele, sisteme de apărare aeriană moderne, muniţie şi toate lucrurile de care este nevoie pentru a ne asigura că Ucraina primeşte sistemele moderne şi avansate, care au fost deja promise şi care pot fi foarte importante pe câmpul de luptă”, a estimat Stoltenberg.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…