Rusia este pregătită de atac pe direcţiile Doneţk şi Herson, potrivit armatei ucrainene

Rusia este pregătită de atac pe direcţiile Doneţk şi Herson, potrivit armatei ucrainene

Trupele ruse sunt în prezent complet pregătite pentru un nou asalt dinspre regiunea estică Doneţk şi dinspre cea sudică Herson, a anunţat miercuri comandamentul armatei ucrainene, relatează Reuters.

''Pe direcţiile Doneţk şi Tavria (Herson), conform informaţiilor disponibile inamicul este pregătit pentru acţiuni ofensive'', a menţionat armata ucraineană pe contul oficial de Facebook.

Zona de est a Ucrainei ce cuprinde provinciile separatiste proruse Doneţk şi Lugansk a devenit ţinta prioritară a Rusiei după ce aceasta şi-a retras trupele din jurul Kievului şi din nordul Ucrainei.

Armata rusă se regrupează în est pentru o nouă ofensivă, dar oficiali ucraineni şi-au exprimat marţi speranţa ca ploile prognozate pentru zilele acestea în acea zonă să împiedice lansarea atacului sau să forţeze trupele ruse să iasă din câmp deschis către şosele, unde vehiculele militare ruse sunt vulnerabile în faţa numeroaselor arme antitanc furnizate Ucrainei de statele occidentale.

Liderul separatiştilor proruşi din Lugansk, Leonid Pasecinik, a susţinut miercuri că 80-90% din teritoriul acestei provincii s-ar afla sub controlul combatanţilor săi, relatează AFP. Informaţia nu este confirmată de alte surse, dar de la începutul invaziei ruse separatiştii din Lugansk au înaintat mai mult decât cei din Doneţk, care-şi concentrează eforturile pe capturarea oraşului strategic Mariupol.

Un responsabil militar american citat de CNN a estimat miercuri că pentru trupele ruse o problemă majoră rămâne moralul lor scăzut în acest război. ''Încă există probleme de moral şi de coeziune a unităţilor care dau peste cap planurile ruşilor, deşi ei acum încearcă să se refacă, să se reaprovizioneze şi se axează pe o zonă geografică mai concentrată'', a remarcat oficialul Pentagonului.

Acesta a subliniat de asemenea faptul că aproximativ jumătate din soldaţii ruşi trimişi în acest război sunt recruţi, aşadar aceştia nu au o pregătire militară substanţială.

Pe de altă parte, acelaşi oficial american a spus că Pentagonul examinează în prezent opţiunile pentru instruirea militarilor ucraineni să folosească dronele Switchblade furnizate de SUA, una dintre opţiuni fiind oferirea instruirii de către militari americani dislocaţi deja în ţări de pe flancul estic al NATO.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al armatei franceze, colonelul Pascal Lanni, a declarat de asemenea că armata rusă pare să se pregătească ''pentru o ofensivă pe scară largă'' în estul Ucrainei în zilele următoare.

''În următoarele câteva zile, probabil în 10 zile sau cam aşa, Rusia şi-ar putea relansa eforturile cu o ofensivă pe scară largă în est şi sud pentru a cuceri regiunile Doneţk şi Lugansk (...) sau chiar să meargă mai departe până la (râul) Nipru dacă îi vor permite capacităţile'', a estimat oficialul francez în faţa presei, potrivit CNN.

El a explicat faptul că forţele ruse conduc bombardamente şi atacuri aeriene nu doar ''pentru a slăbi coerenţa sistemului defensiv ucrainean, dar şi pentru a perturba capacităţile şi mişcările logistice ucrainene'', ceea ce explică şi ''distrugerea totală'' a aeroportului din oraşul Dnipro.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...