Rusia, evoluție tehnologică surprinzătoare pe frontul din Ucraina/Ce este laptopul cu Strelețî, programul care dă bătăi de cap soldaților ucraineni

Rusia, evoluție tehnologică surprinzătoare pe frontul din Ucraina/Ce este laptopul cu Strelețî, programul care dă bătăi de cap soldaților ucraineni

Forțele ruse folosesc computere pe câmpul de luptă cunoscute sub numele de Strelețî pentru a îmbunătăți drastic precizia focului lor de artilerie, potrivit unui raport Royal United Services Institute (RUSI) despre modul în care armata Moscovei s-a adaptat pe parcursul a mai mult de un an de război împotriva Ucrainei.

Sistemele, care seamănă cu laptopurile în carcase de protecție, au fost trimise cu trupele ruse la începutul invaziei, dar au fost adesea aruncate sau lăsate nefolosite.

Potrivit RUSI, soldații armatei private Wagner și ai infanteriei ruse se bazează acum pe Strelețî, care îi ajută să detecteze și să tragă asupra pozițiilor ucrainene, înainte de a se îndepărta rapid din calea rachetelor care vin ca răspuns.

Sistemele permit ca informațiile din mai multe fluxuri, inclusiv senzori de pe câmpul de luptă sau trupele de recunoaștere, să fie transmise prompt către unitățile de artilerie.

„Loviturile rusești receptive reprezintă cea mai mare provocare pentru operațiunile ofensive ucrainene”, se arată în raport.

Îmbunătățirea artileriei este determinată și de utilizarea în creștere a dronelor Orlan-10, potrivit RUSI, fiecare unitate de artilerie având propria flotă, precum și comandantul axei generale de avans.

Prin urmare, unitățile ucrainene sunt adesea sub observație din partea a două flote diferite de drone, se arată în raport.

Timpul pe care soldații ucraineni îl au pentru a scăpa din calea focului, odată ce au fost observați, rămâne minim – între trei și cinci minute.

Ucraina pierde aproximativ 10.000 de drone pe lună, inclusiv muniție de unică folosință, potrivit RUSI, parțial din cauza tehnicilor rusești de război electronic îmbunătățite. Vehiculele aeriene fără pilot sunt acum considerate piese consumabile de ambele părți în conflict.

Vorbind pentru The Telegraph, Nick Reynolds, expert în război terestru și autor al raportului, a spus că o mai mare coordonare în cadrul artileriei ruse ar putea fi folosită pentru a respinge valurile inițiale ale contraofensivei anticipate a Ucrainei.

Folosind sistemul Strelețî, unitățile de recunoaștere ruse au putut identifica rapid acumulările timpurii de trupe ucrainene înainte de a transmite informațiile forțelor de artilerie pentru a apela la un baraj de atacuri cu rază lungă de acțiune.

„Este foarte dificil să lanseze astfel de operațiuni ofensive dacă zonele de adunare – punctele de formare – sunt supuse focului de artilerie grea”, a spus Reynolds.

Ce este Strelețî?

Strelețî a fost conceput pentru a trimite informații despre câmpul de luptă de la un soldat individual până la centrul de comanda națională.

Este considerată similară cu aplicația Android Team Awareness Kit de conștientizare situațională, utilizată de armata SUA și disponibilă pentru serviciile de urgență.

„S-a descoperit că puține unități rusești aveau Strelețî la începutul invaziei și chiar și printre cele care le-au avut, adesea nu a fost instalate corespunzător sau lăsate în bagaj”, se arată în raportul RUSI.

Dar acum, unitățile rusești de recunoaștere și artilerie introduc informații în sistem pentru a raporta pozițiile ucrainene și a corecta focul la distanță lungă, se arată în raport.

În semnul unei strategii mai eficiente de foc la distanță lungă, un ofițer superior al serviciilor secrete ucrainene a spus că Rusia vizează acum din ce în ce mai mult instalațiile militare și centrele logistice.

Ce a mai schimbat Moscova?

Utilizarea sistemului Strelețî este doar un domeniu de evoluție pentru forțele armate ruse de la începutul invaziei sale greșite în februarie 2022.

Moscova și-a modificat în mod deosebit utilizarea infanteriei de la începutul războiului, când a pierdut zeci de mii de trupe în încercări neorganizate și prost coordonate de a captura zone vaste din Ucraina.

Acum, unități mai mici și mai bine antrenate sunt folosite pentru operațiuni defensive, în timp ce trupe de unică folosință, prost echipate, sunt folosite pentru a investiga slăbiciunile liniei ucrainene.

Camuflajul termic este acum folosit pentru a ascunde vehiculele blindate și pentru a reduce eficacitatea armelor antitanc și a dronelor de observare ale Ucrainei.


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro