Rusia expulzează diplomaţi din Slovacia şi republicile baltice

Rusia expulzează diplomaţi din Slovacia şi republicile baltice

Ministerul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse i-a convocat miercuri pe ambasadorii Slovaciei, Letoniei şi Lituaniei, precum şi pe însărcinatul cu afaceri ad interim al Estoniei, pentru a le anunţa măsurile de răspuns decise după ce aceste ţări au expulzat mai muţi diplomaţi ruşi, în semn de sprijin faţă de Republica Cehă.

Potrivit unor comunicate separate postate de Ministerul Afacerilor Externe de la Moscova, diplomatului slovac i s-a comunicat că trei persoane de la Ambasada Slovaciei au fost declarate personae non-gratae şi că acestea trebuie să părăsească teritoriul Rusiei înainte de data de 5 mai, în timp ce doi angajaţi ai Ambasadei Lituaniei şi câte un angajat de la ambasadele Letoniei şi Estoniei vor trebui să plece din Rusia în termen de şapte zile.

În comunicat se precizează că cele trei republici baltice continuă să se situeze pe o cale făţiş inamicală faţă de Rusia şi că de data aceasta ele folosesc ca pretext "pseudo-solidaritatea" faţă de Republica Cehă.

Comunicatul referitor la Slovacia subliniază că decizia autorităţilor slovace de a manifesta o "solidaritate eronată" faţă de Cehia prejudiciază "relaţiile ruso-slovace tradiţional prieteneşti şi cooperarea bilaterală constructivă".

Slovacia a decis joi, 22 aprilie, să expulzeze trei diplomaţi ruşi, iar şeful guvernului de la Bratislava a explicat că ţara sa a luat această măsură în semn de solidaritate cu Republica Cehă, care a anunţat sâmbătă că va expulza 18 membri ai ambasadei Rusiei la Praga ca urmare a suspiciunii că serviciile secrete ruse au fost implicate în explozia de la un depozit de muniţii din 2014.

Cele trei ţări baltice - Estonia, Letonia şi Lituania - au anunţat vineri, 23 aprilie, că vor expulza în total patru diplomaţi ruşi în semn de solidaritate cu Republica Cehă.

Ministerul de Externe lituanian a afirmat că Vilniusul va expulza doi membri ai personalului ambasadei Rusiei în semn de solidaritate cu Cehia în legătură cu acest ''incident fără precedent şi periculos'', în timp ce Estonia şi Letonia au indicat că vor expulza câte un diplomat rus. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa o fi?

4 VIDEO București 2024...

5 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...