Rusia expulzează un diplomat austriac, ca răspuns la o măsură similară a Vienei

Rusia expulzează un diplomat austriac, ca răspuns la o măsură similară a Vienei

Rusia a anunţat luni că expulzează un diplomat austriac, ca răspuns la expulzarea unui diplomat rus de către Viena în urma unor informaţii apărute în presa austriacă ce evocă implicarea acestuia într-o afacere de spionaj industrial, informează AFP.

"Plecând de la principiul reciprocităţii, un diplomat al ambasadei austriece în Rusia a fost declarat persona non grata", în calitate de măsură de răspuns la decizia Vienei, a anunţat într-un comunicat Ministerul Afacerilor Externe rus.

Această decizie a Rusiei a fost adusă la cunoştinţa ambasadorului austriac, convocat luni la minister şi în faţa căruia Moscova a "protestat ferm" împotriva expulzării "nefondate" a diplomatului rus.

Austria a refuzat să precizeze motivele expulzării diplomatului rus, anunţând pur şi simplu că acesta "a încălcat prin comportamentul său Convenţia de la Viena asupra relaţiilor diplomatice".

Luni, tabloidul austriac Kronen Zeitung a scris că un rus aflat la post la Viena ca diplomat trebuie să părăsească ţara până la 1 septembrie, pentru că "a făcut spionaj economic vreme de ani de zile, cu ajutorul unui cetăţean austriac, într-o companie de înalte tehnologii".

Potrivit publicaţiei, "este pentru prima dată când un diplomat rus este declarat persona non grata" în Austria.

Ambasada rusă la Viena s-a declarat "scandalizată" de această decizie "dăunătoare" pentru relaţiile dintre cele două ţări.

În iunie, un colonel în retragere al armatei austriece a fost declarat vinovat de spionaj şi condamnat la trei ani de închisoare cu executare. El era în contact cu un ofiţer de legătură rus, a precizat la acea dată justiţia austriacă. Potrivit actului de acuzare, el a transmis timp de un sfert de secol către Moscova informaţii cu privire la sistemul de armament austriac, precum şi cu privire la organigrama forţelor armate.

Austria este o ţară neutră ce cultivă bune relaţii cu Rusia. Ea refuzase să expulzeze diplomaţi ruşi ca alte ţări europene în 2018, ca represalii pentru otrăvirea unui fost agent rus în Regatul Unit.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /