Rusia încearcă să creeze un internet independent de serverele străine

Rusia încearcă să creeze un internet independent de serverele străine

Deputaţii ruşi au început să examineze marţi o lege vizând crearea în Rusia a unui 'internet suveran', capabil să funcţioneze în mod independent, în cazul deconectării ţării de la marile servere mondiale, informează AFP.

Proiectul de lege, examinat într-o primă lectură de Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), cuprinde o serie de măsuri menite să garanteze funcţionarea segmentului rusesc de internet şi să-l protejeze de eventuale atacuri cibernetice.

El este prezentat ca un răspuns la 'caracterul belicos al noii strategii americane în materie de securitate cibernetică adoptată în septembrie 2018', care citează în special Rusia ca pe o ameninţare.

Concret, se prevede crearea unei 'infrastructuri care să asigure funcţionarea resurselor internet ruse în caz de imposibilitate pentru operatorii ruşi de a se conecta la serverele internet ale surselor străine'.

Furnizorii ruşi de acces la internet vor trebui de asemenea să asigure aplicarea pe reţelele lor a unor 'mijloace tehnice' permiţând un 'control centralizat al traficului' pentru a contracara ameninţările potenţiale.

Aceste 'mijloace tehnice', al căror conţinut nu este specificat, vor fi furnizate operatorilor de către Roskomnadzor (Agenţia de supraveghere din domeniul telecomunicaţiilor şi mass-media), considerat 'jandarmul rus' în domeniu, care va avea competenţe extinse prin noua lege.

Proiectul a fost criticat de Curtea de Conturi rusă pentru costul său estimat la peste 20 miliarde de ruble (aproximativ 270 milioane de euro) şi de către guvernul rus, care are întrebări cu privire la sursele sale de finanţare şi la puterile extinse acordate Roskomnadzor.

Roskomnadzor va avea posibilitatea de a interveni direct în gestionarea reţelei în caz de ameninţare şi va putea, datorită acestei tehnologii, să blocheze în mod direct conţinutul interzis în Rusia, sarcină care în prezent revine operatorilor înşişi cu succes variabil.

Transmiterea în străinătate a schimbului de date pe Internet între utilizatorii ruşi va fi, de asemenea, 'redusă la minimum', întrucât va trece în principal prin servere definite într-un registru special stabilit de Roskomnadzor.

Un grup de lucru grupând principalii operatori ruşi de telecomunicaţii au susţinut în principiu vineri acest proiect de lege, dar au propus să fie efectuate teste pentru a determina ameninţările reale asupra reţelei. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...