Rusia monitorizează lansările de rachete din SUA cu ajutorul unui sistem format din patru sateliţi

Rusia monitorizează lansările de rachete din SUA cu ajutorul unui sistem format din patru sateliţi

Rusia a creat din patru sateliţi de tip "Tundra" un segment spaţial de bază care face parte din Sistemul unificat "Cupola" (EKS) - componentă a Sistemului global de avertizare împotriva atacurilor cu rachete al ţării (SPRN) - ce îi permite de acum să monitorizeze nonstop lansările de rachete balistice de pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, a declarat joi pentru agenţia de presă de stat rusă TASS o sursă din cadrul complexului militar-industrial rusesc, sub rezerva anonimatului.

Odată cu lansarea, la 22 mai, a unui al patrulea satelit de tip 'Tundra' de pe cosmodromul Pleseţk (regiunea Arhanghelsk, nordul Rusiei), "sistemul spaţial unificat rusesc 'Cupola' (EKS) a ajuns la un ansamblu minim pentru a putea funcţiona, permiţând astfel monitorizarea oricăror lansări de rachete balistice şi ale altor tipuri de rachete în spaţiu de pe teritoriul SUA. Sateliţii îşi îndeplinesc misiunea în totalitate pe orbitele lor", a declarat interlocutorul agenţiei ruse de presă.

Potrivit sursei citate, sateliţii "Tundra" sunt "echipaţi cu o nouă generaţie de dispozitive optice în infraroşu, care permit detectarea cu mare precizie a lansărilor de rachete". De asemenea, aceste dispozitive "sunt capabile să urmărească traiectoria de zbor a rachetelor balistice şi să prevadă automat zonele în care vor cădea ogivele".

Cei patru sateliţi "Tundra" din cadrul sistemului "Cupola" se rotesc în jurul Pământului pe orbite eliptice la o altitudine de maximum 35.000 de km deasupra planetei. Orbitele lor sunt înclinate una faţă de alta, formând un fel de constelaţie artificială deasupra emisferei nordice.

La 26 septembrie 2019, Ministerul Apărării rus a comunicat că o rachetă Soiuz a plasat pe orbită un satelit cu caracter militar. Mass-media occidentale au scris atunci că "Kosmos-2541" (seria 'Tundra') este al treilea satelit al noului Sistem rusesc unificat spaţial (EKS) conceput pentru a avertiza împotriva unui eventual atac cu rachete, notează publicaţia Vzgliad.

Primii doi sateliţi din seria 'Tundra' au fost lansaţi în 2015 şi 2017.

În total, sistemul "Cupola", destinat să înlocuiască vechile sisteme spaţiale "Oko" şi "Oko-1" care au ieşit din funcţiune, va avea în componenţa sa nouă sateliţi noi, conform TASS. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 Javra, îngropată definitiv de Buzăianu! / Cât „cașcaval” a primit viitoarea „regină a pușcăriașilor”

3 Așa o fi?

4 „Am ținut-o câteva zile, era varză. I-am și cumpărat câte ceva și i-am dat-o înapoi."

5 Dragnea confirmă scandalul cu țiitoarea! Mesaj de ultimă oră