Rusia nu va invada Ucraina ''decât dacă este provocată'' (ambasadorul rus la UE)

Rusia nu va invada Ucraina ''decât dacă este provocată'' (ambasadorul rus la UE)

Rusia "nu va invada Ucraina decât dacă este provocată", a declarat ambasadorul rus pe lângă Uniunea Europeană, Vladimir Cijov, într-un interviu acordat luni ziarului britanic The Guardian, potrivit AFP.

"Nu vom invada Ucraina decât dacă suntem provocaţi să o facem", a declarat Cijov, care reprezintă Rusia la Bruxelles din 2005.

"Dacă ucrainenii lansează un atac împotriva Rusiei, nu ar trebui să fiţi surprinşi dacă noi contraatacăm. Sau dacă ei încep să ucidă cu neruşinare cetăţeni ruşi oriunde, în Donbas sau în altă parte", a adăugat el, referindu-se la regiunea din estul Ucrainei unde separatiştii proruşi luptă cu forţele ucrainene de opt ani.

Cijov a avertizat că o "provocare" ucraineană ar putea determina Kremlinul să acţioneze.

"Ceea ce vreau să spun prin provocare este că ei pot organiza un incident împotriva republicilor autoproclamate din Donbas, să le provoace, iar apoi să le lovească cu toate forţele lor, provocând astfel o reacţie a Rusiei cu scopul de a evita o cotastrofă umanitară la frontierele sale", a declarat ambasadorul rus la UE.

Cu peste 100.000 de soldaţi ruşi comasaţi la frontiera ucraineană, se intensifică temerile privind izbucnirea unui conflict major în Europa.

Rusia, care a anexat deja Crimeea în 2014 şi îi susţine pe separatiştii proruşi în estul Ucrainei, a negat constant orice intenţie agresivă. Dimpotrivă, Moscova se declară ameninţată de extinderea infrastructurii NATO în Europa de Est şi cere "garanţii de securitate", în special asigurarea că Ucraina nu va adera niciodată la Alianţa Nord-Atlantică.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 VIDEO Cum, mint americanii? / Amănunte greu de digerat despre atentatul cu sute de victime din timpul retragerii americane din Afganistan, negat de Pent…