Rusia: Peste 23.000 de site-uri cu informații despre sinucideri, detectate în 5 ani de serviciul de protecție a consumatorilor

Serviciul rusesc de protecție a siguranței consumatorilor, Rospotrebnadzor, a descoperit peste 23.000 de site-uri care promovează sinuciderea sau care conțin informații despre modul în care pot fi comise acte sinucigașe, informează miercuri Xinhua.

''De la 1 noiembrie 2012, Rospotrebnadzor a analizat peste 25.000 de site-uri și pe mai bine de 23.700 dintre acestea au fost găsite informații despre modurile în care pot fi comise acte sinucigașe sau care fac apel la comiterea de sinucideri'', arată Rospotrebnadzor, într-un comunicat emis marți.

Serviciul rusesc de protecție a siguranței consumatorilor a anunțat că a colaborat cu serviciile specializate în aplicarea legii în vederea schimbului de informații privind comunitățile și grupurile care promovează pe internet comportamentul sinucigaș în rândul copiilor și al tinerilor.

Sinuciderile reprezintă o problemă socială gravă în Rusia.

Pe măsură ce autoritățile guvernamentale și-au întețit eforturile pentru a rezolva această problemă, rata sinuciderilor a scăzut timp de 14 ani consecutiv, ajungând în 2015 la nivelul înregistrat în urmă cu 50 de ani, conform informațiilor publicate de agenția rusă pentru statistică Rosstat.

Conform unor rapoarte date publicității anterior, agenția rusă de reglementare a mass-media și telecomunicațiilor Roskomnadzor a blocat accesul la peste 275.000 de site-uri de la intrarea în vigoare, în urmă cu cinci ani, a unei legislații mai dure care restricționează accesul la site-uri ce conțin informații cu privire la sinucideri, menționează sursa citată.

Dezvăluirea, în mai 2016, de o anchetă a publicației Novaia Gazeta privind existența unor "grupuri ale morții" pe populara rețea de socializare VKontakte din Rusia (Facebook-ul rusesc) a provocat dezbateri aprinse în societatea rusă, unde tema sinuciderii este un subiect tabu. Informația a ajuns până și în atenția Kremlinului: președintele Vladimir Putin și-a exprimat public îngrijorarea cu privire la acest fenomen, cerând o înăsprire a pedepselor pentru incitare la sinucidere, care acum se pedepsește cu trei ani de închisoare.

Dezvăluirea existenței acestor grupuri a avut un ecou puternic în societatea rusă, având în vedere că rata mortalității prin sinucidere în rândul minorilor este de 20 la 100.000 de persoane, de trei ori mai mare față de media la nivel global, conform statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Dăncilă la DNA? Ițele scandalului Tarom duc la vârful guvernului și PSD! „Cuc s-a dus la ordin acasă la direct…

2 Info / Gâdea, notificat de noua șefă a Parchetului European să achite daunele morale de 300.000 de lei

3 Nou scandal în PSD! Păcăliții vor să dea în judecată partidul! Dăncilă a aprobat ca doar Plumb să primească ba…

4 Dăncilă, la DNA! Documentul care aruncă în aer PSD! Dragnea o reclamă pe Dăncilă că a fraudat banii UE și nu i…

5 Ce au convenit Orban și Iohannis la ședința de azi. Favoriții momentului la ministerele Justiției, Internelor,…

recomandări

Te ia DNA: Camelia Gavrila

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Privește cum o mașină e distrusă la fier vechi în câteva secunde