Rusia pregătește o nouă ofensivă, potrivit serviciilor estoniene de informații

Rusia pregătește o nouă ofensivă, potrivit serviciilor estoniene de informații

Rusia dispune în prezent de proiectile de artilerie pentru un încă an de ostilități active în Ucraina. Pe de altă parte, intensificarea angajării forțelor sale în zonele Avdiivka (regiunea Donețk) și Kupiansk (regiunea Harkov) ar putea indica indica pregătirea unei noi ofensive, potrivit serviciilor estoniene de informații, citate de Ukrainska Pravda.

Rușii fac presiuni asupra forțelor ucrainene care apără orașul Adviivka FOTO PROFIMEDIA

Potrivit evaluării armatei estoniene, principalele direcții de atac ale armatei Moscovei sunt acum în două secțiuni ale frontului - Avdiivka-Marinka, respectiv Kupiansk-Lîman. De pildă, dacă în vară în aceste zone se înregistrau 20-40 de atacuri pe zi, în prezent au loc în medie 76.

Serviciile secrete estoniene consideră că Moscova preferă să numească aceste acțiuni apărare activă - ca o modalitate de a masca probabil în acest fel tentativele ofensive nereușite din ultimele aproape două săptămâni - în scopul de a disimula pregătirea unei noi ofensive.

„Trebuie să recunosc faptul că acțiunile întreprinse de Federația Rusă în est și nord-est pot conduce la faptul că în următoarele săptămâni armata rusă va încerca să dezvolte un succes, să trimită forțe suplimentare acolo și să treacă la ofensivă pe acest sector al frontului", a declarat șeful serviciilor estoniene de informații Ants Kiviselg.

Această versiune ar fi probată de faptul că 350.000 de proiectile de artilerie ar fi fost livrate Rusiei de Coreea de Nord (Coreea de Nord a livrat "peste o mie de containere" cu echipamente militare şi muniţii către Rusia în ultimele săptămâni, a anunțat zilele trecute un purtător de cuvânt al Casei Albe -n.red). Potrivit șefului serviciilor de informații militare estoniene, este vorba de o reaprovizionare semnificativă a depozitelor, întrucât Rusia trebuie să mai aibă circa patru milioane de obuze.

„Dacă am văzut că Rusia trage aproximativ 10.000 de obuze într-o zi, atunci cantitatea de muniție trimisă de Coreea de Nord ar trebui să fie suficientă pentru o lună și jumătate", reflectă Kiviselg.

Oficialul a mai spus că Rusia a finalizat pregătirea unor atacuri asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, iar acestea pot fi așteptate „în următoarele săptămâni sau o lună”.

La începutul acestei săptămâni, serviciile secrete britanice apreciau că Rusia a lansat o ofensivă coordonată pe mai multe fronturi în estul Ucrainei, dar și-au exprimat îndoiala că își va atinge obiectivele.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat