Rusia reţine doi aliaţi ai liderului opoziţiei Aleksei Navalnîi

Rusia reţine doi aliaţi ai liderului opoziţiei Aleksei Navalnîi

Rusia a reţinut doi aliaţi ai opozantului Kremlinului Aleksei Navalnîi, care se află încarcerat, a declarat marţi un important activist al opoziţiei, adăugând că aceştia ar putea fi acuzaţi de extremism, care atrage după sine pedepse lungi cu închisoarea, informează Reuters.

În ultimele luni, autorităţile ruse au luat măsuri drastice împotriva grupurilor afiliate lui Navalnîi, în vârstă de 45 de ani, care este cunoscut ca fiind cel mai vocal critic al preşedintelui Vladimir Putin. El execută doi ani şi jumătate de închisoare pentru încălcarea condiţiilor de eliberare condiţionată în legătură cu un caz de fraudă despre care spune că a fost motivat politic.

În iunie, un tribunal rus a decis că fundaţia anticorupţie a lui Navalnîi este "extremistă".

Apoi, după ce aliaţii săi s-au regrupat în jurul unei noi reţele de organizaţii înfiinţate pentru alegerile parlamentare din Rusia din septembrie, autorităţile au început să investigheze membri ai staff-ului de campanie sub aceleaşi acuzaţii de extremism.

Marţi, anchetatorii i-au reţinut pentru interogatoriu pe foştii şefi ai sediilor electorale provinciale din oraşele siberiene Tomsk şi Irkuţk, a scris Leonid Volkov, un aliat al lui Navalnîi care trăieşte în exil, pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Volkov a declarat că a încercat să îi convingă pe cei doi activişti, Xenia Fadeeva şi Zahar Sarapulov, să părăsească Rusia, aşa cum a făcut el şi o serie de alţi disidenţi, dar aceştia au refuzat.

Comitetul de Investigaţii, organismul de stat însărcinat cu investigarea infracţiunilor şi formularea de acuzaţii, nu a putut fi contactat imediat pentru a face comentarii cu privire la acest caz.

Navalnîi a fost transportat în Germania anul trecut pentru tratament medical după ce a fost otrăvit în Siberia cu ceea ce experţi occidentali au concluzionat că a fost agentul neurotoxic militar Noviciok.

Guvernul rus a negat că s-ar afla în spatele otrăvirii şi a respins concluziile experţilor - care au determinat un nou val de sancţiuni împotriva Rusiei - şi a acuzat Occidentul de o campanie de denigrare împotriva sa. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...