Rusia și Statele Unite organizează teste de avertizare publică în caz de pericol

Rusia și Statele Unite organizează teste de avertizare publică în caz de pericol

Rusia a anunţat că va efectua miercuri un test la scară naţională privind funcţionarea sistemelor sale de alertă publică în cazuri de urgenţă, ce prevede activarea sirenelor şi întreruperea emisiunilor de televiziune pentru a avertiza populaţia cu privire la un pericol iminent, informează agenția de presă Reuters, preluată de Agerpres .

FOTO Shutterstock

Acest test, efectuat pentru prima dată în 2020 în Rusia post-sovietică, survine pe fondul războiului din Ucraina, care a declanşat cea mai gravă criză în relaţiile dintre Moscova şi Occident de la criza rachetelor cubaneze în 1962.

„Când auziţi sunetul sirenei, trebuie să vă păstraţi calmul şi să nu intraţi în panică, să porniţi televizorul - orice canal accesibil publicului - sau radioul şi să ascultaţi mesajul de informare”, a precizat Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă într-un comunicat.

„Sistemul de avertizare este destinat să transmită în timp util un semnal către populaţie în cazul unei ameninţări sau al unei situaţii de urgenţă având cauze naturale sau provocate de om”, se arată în comunicat.

O nouă iniţiativă le cere autorităţilor ruse să efectueze astfel de teste de două ori pe an, începând cu 1 septembrie.

Statele Unite desfășoară de asemenea miercuri un test pe scară largă privind sistemele lor de avertizare publică prin intermediul telefoanelor mobile şi al posturilor de radio şi de televiziune.

Scopul testului din Statele Unite este de a se asigura că sistemele „continuă să fie eficiente în alertarea publicului în caz de urgenţă, în special la nivel naţional”, a precizat într-un comunicat de presă Agenţia Federală pentru Managementul Situaţiilor de Urgenţă (FEMA).

Multe alte ţări au efectuat, de asemenea, teste ale sistemelor de alertă în caz de criză şi dezastre în ultimii ani, notează Reuters, potrivit Agerpres.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

4 „Ar fi primul val al ofensivei”

5 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene