Rusia şi Turcia vor „livra gratuit“ cereale ţărilor africane, promite Erdogan

Rusia şi Turcia vor „livra gratuit“ cereale ţărilor africane, promite Erdogan

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a promis vineri că Rusia şi Turcia vor ''livra gratuit'' cereale ţărilor africane care riscă să ajungă în situaţie de foamete, după un anunţ similar făcut sâmbăta trecută de Moscova, relatează agenţiile AFP şi EFE.

Exportul de cereale a avut de suferit de pe urma invaziei Ucrainei de către Rusia Foto: EPA EFE

„Să ajutăm ţările în dezvoltare“, a subliniat şeful statului turc, într-un discurs transmis în direct la postul public de televiziune TRT.

Preşedintele rus Vladimir „Putin mi-a spus că trebuie să livrăm gratuit cereale acestor ţări, precum Djibouti, Somalia şi Sudan“, şi „am căzut de acord (asupra acestui lucru) şi am convenit să discutăm mai detaliat la summitul G20“, care va avea loc la jumătatea lunii în Indonezia, a adăugat Erdogan.

El a menţionat de asemenea că a discutat joi cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, şi i-a cerut acestuia ca la summitul G20 să se ia în discuţie şi chestiunea destinaţiei cerealelor exportate din Ucraina în baza acordului convenit în iulie între Kiev şi Moscova cu scopul de a ajuta ţările sărace.

Aceasta pentru că din cele circa 10 milioane de tone de cereale exportate astfel din Ucraina, circa jumătate au avut ca destinaţie porturile occidentale şi mai mult de o treime regiunea Asia-Pacific, în principal China.

„Trimitem aceste cereale şi îngrăşăminte ţărilor bogate sau celor cu venituri mici, cele sărace?“, s-a întrebat Erdogan.

Rusia a anunţat săptămâna trecută că este pregătită să livreze gratuit 500.000 de tone de cereale ţărilor sărace în lunile următoare, cu ajutorul Turciei.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 Lucruri pe care nimeni nu le spune la televizor și nu numai...