Rusia sistează livrările de motoare de rachetă către SUA

Rusia sistează livrările de motoare de rachetă către SUA

Agenţia spaţială rusă Roscosmos a anunţat joi că Rusia nu va mai livra Statelor Unite motoare de rachetă, transmite Reuters. Măsura este o reacţie la sancţiunile americane împotriva Moscovei.

Directorul Roscosmos, Dmitri Rogozin, a declarat că "într-o astfel de situaţie nu putem furniza Statelor Unite motoarele noastre pentru rachete, cele mai bune din lume". "Să zboare cu altceva, cu măturile, nu ştiu cu ce", a mai spus el la televiziunea de stat din Rusia.

Rogozin a afirmat că Rusia a livrat din 1990 şi până acum Statelor Unite 122 de motoare RD-180, din care 98 au fost folosite pentru vehiculele de lansare Atlas.

Roscosmos nu va mai presta nici asistenţă tehnică pentru motoarele de rachetă deja furnizate americanilor, care mai au 24 de astfel de echipamente.

Rusia îşi suspendase deja cooperarea cu Europa la lansările spaţiale de la baza Kourou din Guyana Franceză, tot ca răspuns la sancţiunile occidentale.

De asemenea, Moscova a cerut companiei britanice OneWeb din domeniul sateliţilor că aceştia să nu fie folosiţi în scopuri militare.

OneWeb, la care este acţionar şi guvernul de la Londra, a anunţat joi că suspendă toate lansările de la cosmodromul rusesc Baikonur din Kazahstan.

Rogozin a afirmat că Rusia se va concentra pe viitor asupra dezvoltării de nave spaţiale cu dublu rol, conform necesităţilor Roscosmos şi ale Ministerului Apărării. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /