Rusia spune că a prezentat inspectorilor americani noul său sistem hipersonic de rachetă nucleară Avangard

Rusia spune că a prezentat inspectorilor americani noul său sistem hipersonic de rachetă nucleară Avangard

Ministerul rus al Apărării a declarat marţi că a prezentat pentru prima oară unui grup de experţi americani noul său sistem de rachetă nucleară Avangard - un vehicul-planor conceput să fie lansat de o rachetă balistică intercontinentală, capabil să dezvolte viteze hipersonice -, într-un gest făcut de Moscova pentru a demonstra că un tratat-cheie privind controlul armelor strategice este încă eficient, potrivit Reuters, Xinhua şi TASS.

Rusia urmează să desfăşoare luna viitoare sistemul Avangard, unul dintre numeroasele tipuri noi de arme lăudate de preşedintele rus Vladimir Putin drept cele mai avansate din lume, despre care acesta a spus că poate atinge viteza de Mach 20 - adică de 20 de ori viteza sunetului (Mach 1 echivalează cu 1.224 km/h) - şi poate să depăşească orice sistem de apărare antirachetă existent la ora actuală.

Ministerul rus al Apărării a indicat că unui grup de inspectori americani le-a fost prezentat sistemul Avangard în perioada 24-26 noiembrie, în baza Tratatului New START, intrat în vigoare în 2011.

Acest tratat limitează la 1.550 numărul de focoase nucleare operaţionale (instalate pe rachete, pe submarine şi bombardiere) pentru SUA şi Rusia.


Preşedintele rus susţine că Moscova este pregătită să prelungească acest tratat, dar Putin a deplâns lipsa de interes din partea Washingtonului.

Preşedintele american Donald Trump, care i-a spus lui Putin în 2017 că el consideră acest pact drept un acord prost pentru SUA, va decide abia anul viitor dacă extinde sau nu tratatul, au declarat oficiali americani.

Pactul a fost semnat de predecesorul lui Trump, Barack Obama, cu Rusia în 2010. AGERPRES/ (AS-autor: Lilia Traci; editor: Irina Cristea, editor online: Ady Ivaşcu)

 

Sursa foto: www.scmp.com

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Banii din șpăgile lui Ponta sunt în Turcia / Dezvăluiri care-i vor înfiora chiar și pe procurori!

2 Vai, a luat pisi COVID și-i pute la minister! „Avem un pişat de spirt pe etaj“

3 De citit! / Cele patru dorințe care stau la baza comportamentului uman / Memorabilul discurs al lui Bertrand Russe…

4 Fiul sultanului din Brunei, unul dintre cei mai bogați oameni din lume, a murit la 38 de ani

5 Donald Trump ar fi folosit din nou o dublură în locul soției sale. Cum arată Melania în ultimele imagini deven…