Rusia spune că a prezentat inspectorilor americani noul său sistem hipersonic de rachetă nucleară Avangard

Rusia spune că a prezentat inspectorilor americani noul său sistem hipersonic de rachetă nucleară Avangard

Ministerul rus al Apărării a declarat marţi că a prezentat pentru prima oară unui grup de experţi americani noul său sistem de rachetă nucleară Avangard - un vehicul-planor conceput să fie lansat de o rachetă balistică intercontinentală, capabil să dezvolte viteze hipersonice -, într-un gest făcut de Moscova pentru a demonstra că un tratat-cheie privind controlul armelor strategice este încă eficient, potrivit Reuters, Xinhua şi TASS.

Rusia urmează să desfăşoare luna viitoare sistemul Avangard, unul dintre numeroasele tipuri noi de arme lăudate de preşedintele rus Vladimir Putin drept cele mai avansate din lume, despre care acesta a spus că poate atinge viteza de Mach 20 - adică de 20 de ori viteza sunetului (Mach 1 echivalează cu 1.224 km/h) - şi poate să depăşească orice sistem de apărare antirachetă existent la ora actuală.

Ministerul rus al Apărării a indicat că unui grup de inspectori americani le-a fost prezentat sistemul Avangard în perioada 24-26 noiembrie, în baza Tratatului New START, intrat în vigoare în 2011.

Acest tratat limitează la 1.550 numărul de focoase nucleare operaţionale (instalate pe rachete, pe submarine şi bombardiere) pentru SUA şi Rusia.


Preşedintele rus susţine că Moscova este pregătită să prelungească acest tratat, dar Putin a deplâns lipsa de interes din partea Washingtonului.

Preşedintele american Donald Trump, care i-a spus lui Putin în 2017 că el consideră acest pact drept un acord prost pentru SUA, va decide abia anul viitor dacă extinde sau nu tratatul, au declarat oficiali americani.

Pactul a fost semnat de predecesorul lui Trump, Barack Obama, cu Rusia în 2010. AGERPRES/ (AS-autor: Lilia Traci; editor: Irina Cristea, editor online: Ady Ivaşcu)

 

Sursa foto: www.scmp.com

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Șeful unui clan mafiot din Austria și-a tocat dușmanii, i-a făcut mici și i-a mâncat cu muștar și ceapă

2 Ce dobitoc sinistru! / Cozmin Guşă mai apare cu doar 0,125% la Realitatea Plus! / El minte în continuare că are 49…

3 VIDEO Aceștia sunt hoți care părăsesc nestingheriți un magazin din SUA!

4 Iordache a fost președintele AGVPS! / Ale dracului lighioane sunt pesediștii, țin sub control tot ce mișcă în ța…

5 Așa o fi? / Sau e doar o nouă intoxicare a Mafiei PSD?