Rusia: Un cunoscut istoric, care cerceta crimele staliniste, a fost condamnat la închisoare

Rusia: Un cunoscut istoric, care cerceta crimele staliniste, a fost condamnat la închisoare

Istoricul rus Iuri Dmitriev, cunoscut pentru cercetările sale asupra represiunilor staliniste, a fost condamnat miercuri la trei ani şi jumătate de închisoare, în urma unui proces controversat în care a fost acuzat că şi-ar fi abuzat sexual fiica adoptivă, a anunţat avocatul său, potrivit AFP, Reuters şi Interfax.

Avocatul Viktor Anufriev le-a spus jurnaliştilor că tribunalul din Petrozavodsk (capitala regiunii Karelia, nord-vest) l-a declarat vinovat pe clientul său de "violenţe cu caracter sexual" asupra fiicei sale adoptive şi l-a "condamnat la trei ani şi jumătate de colonie penitenciară".

Iniţial, procurorii ceruseră condamnarea la 15 ani de închisoare a istoricului Iuri Dmitriev, şeful filialei din Karelia a organizaţiei neguvernamentale Memorial, care are ca obiect apărarea drepturilor victimelor Gulagului.

După ce a petrecut mai mulţi ani în detenţie preventivă, lui Dmitriev "i-au rămas de efectuat trei luni şi jumătate de închisoare", a continuat avocatul, evocând o posibilă eliberare în noiembrie.

Decizia instanţei din Petrozavodsk fost primită cu aplauze de către susţinătorii lui Dmitriev, 64 de ani, reuniţi în faţa tribunalului, a constatat un jurnalist de la AFP.

 


Foto: (c) Vladimir Larionov / REUTERS


Membru al organizaţiei neguvernamentale Memorial, cu ramificaţii în întreaga Rusie, specializată în documentarea crimelor sovietice, Iuri Dmitriev respinge acuzaţiile care, potrivit susţinătorilor săi, vizează munca sa privind subiecte sensibile ce contrazic discursul oficial despre reabilitarea perioadei sovietice.

"Iuri Dmitriev a reacţionat pozitiv la acest verdict. Este o persoană foarte rezistentă, el ştie că nu este vinovat", a afirmat avocatul său, Viktor Anufriev.

Dmitriev fusese arestat prima dată în 2016, sub acuzaţia că ar fi realizat imagini "pornografice" ale fiicei sale adoptive, dar apoi a fost achitat în aprilie 2018, fapt extrem de rar în sistemul judiciar rusesc.

Însă Curtea Supremă a Kareliei a anulat această decizie după două luni şi a ordonat deschiderea unui al doilea proces, de această dată pentru "violenţe cu caracter sexual asupra unui minor".

Iuri Dmitriev a petrecut aproape 30 de ani pentru a întocmi lista a 40.000 de persoane deportate sau executate sub regimul lui Stalin în Karelia, regiune rusească la frontiera cu Finlanda. El a fost la originea descoperirii uneia dintre cele mai mari gropi comune din Karelia, la Sandarmoh, unde au fost descoperite rămăşiţele a circa 7.000-9.000 de persoane.

La începutul lunii aprilie, Uniunea Europeană a cerut Moscovei să revizuiască dosarul împotriva lui Dmitriev şi să-l elibereze din detenţie preventivă din cauza stării de sănătate şi a vârstei sale.

Peste 100 de oameni de ştiinţă, militanţi în domeniul drepturilor omului şi oameni politici din SUA şi ţări europene au adresat o scrisoare deschisă preşedintelui rus Vladimir Putin pentru eliberarea istoricului. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Sfaturi de la ANRE pentru schimbarea furnizorului și contractului de energie electrică

2 DOCUMENT / Ce trebuie să faci ca să închei un nou contract pentru energia electrică? ANRE arată pașii de urmat d…

3 SURSE Radu Gavriș, adjunctul Poliției Capitalei, cercetat disciplinar după ce a fost prins petrecând cu peste …

4 FOTO Imaginea care demontează apărarea lui Gavriș / Ministrul de Interne reacționează

5 Membru marcant al Mafiei, ucis cu sânge rece de un lucrător român. La audieri a spus că a fost nevoit să-și ap…