Rusia: Un fost ministru, plasat în detenţie pentru deturnare de fonduri

Rusia: Un fost ministru, plasat în detenţie pentru deturnare de fonduri

Justiţia rusă a plasat miercuri în detenţie provizorie un fost ministru considerat un apropiat al şefului guvernului Dmitri Medvedev şi acuzat de deturnare de fonduri şi de faptul că a profitat de funcţiile sale pentru a forma un "grup criminal", relatează France Presse.

Potrivit anchetatorilor, Mihail Abîzov, fost ministru fără portofoliu, a deturnat între 2011 şi 2014, cu ajutorul a cinci antreprenori şi responsabili din sectorul energetic, sume depăşind patru miliarde de ruble (aproximativ 55 milioane de euro).

Prezentat unui judecător la Moscova, el a fost plasat în detenţie provizorie pentru două luni, perioada legală în general prelungită în aşteptarea unui eventual proces în lipsa unor noi elemente.

Inculpat pentru formarea unui "grup criminal", Mihail Abîzov, în vârstă de 46 de ani, riscă până la 20 de ani de închisoare.

Potrivit mass-media ruse, Abîzov, care locuieşte în Italia şi Statele Unite, a fost arestat în timpul unei operaţiuni a serviciilor de securitate (FSB) ruse în timp ce se afla la Moscova.

Ministru pentru relaţia cu societatea civilă între 2012 şi 2018, el era în 2014 membrul guvernului cu cel mai mare venit - 282 milioane de ruble (5,7 milioane de euro) anual.

El este considerat un apropiat al prim-ministrului Dmitri Medvedev, care l-a numit în post în 2012, şi un membru al aripii "liberale" din interiorul elitei puterii ruse, care de multe ori intră în opoziţie cu clanul rival "siloviki" (poliţie, armată, servicii secrete), a cărui putere a crescut în ultimii ani.

Potrivit Comitetului de Investigaţii al Federaţiei Ruse, fondurile deturnate aparţineau unui număr de două societăţi de distribuţie a electricităţii cu sediul în Siberia şi erau trimise în străinătate.

"Prin acţiunile lor ilegale, acuzaţii au pus în pericol dezvoltarea durabilă şi securitatea energetică a mai multor regiuni ale ţării", a precizat Comitetul de Investigaţii într-un comunicat.

Arestarea lui Abîzov are loc la trei ani după cea a lui Aleksei Uliukaev, fost ministru al economiei, condamnat în 2017 la opt ani de închisoare pentru corupţie. El era de asemenea considerat un reprezentant al aripii "liberale" a puterii.

Arestarea lui Abîzov "aruncă o umbră asupra prim-ministrului", a spus politologul Tatiana Stanovaia, pe site-ul centrului de analiză Carnegie.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...