Rusia va lansa vineri o sondă spaţială către Lună, prima după 47 de ani

Rusia va lansa vineri o sondă spaţială către Lună, prima după 47 de ani

Rusia urmează să lanseze vineri prima sa sondă selenară după anul 1976, a anunțat agenția spațială rusă Roscosmos, transmite AFP, conform Agerpres.

Lansare rachetă de către agenția spațială Roscosmos FOTO: Shutterstock

Comunicatul Roscosmos anunță că lansarea sondei Luna-25 va avea loc "la 11 august, la 2:10:57 ora Moscovei" (23:10:57 GMT, joi), în contextul în care misiunile de aselenizare ale puterilor spațiale precum Statele Unite, China, India și Uniunea Europeană s-au înmulţit.

Roscosmos a informat că o rachetă de tip Soiuz este "pregătită" la cosmodromul Vostotchny din Orientul Îndepărtat pentru lansarea sondei Luna-25, care va aseleniza lângă Polul Sud al Lunii, "pe un teren dificil".

Se preconizează că drumul spre satelitul natural al Pământului va dura între "patru zile şi jumătate şi cinci zile şi jumătate", potrivit datelor publicate de Roscosmos , citate de agenţia oficială de presă Tass.

După aselenizare, sonda Luna-25, care cântăreşte aproape 800 de kilograme, va avea ca obiectiv principal, timp de cel puţin un an, "prelevarea şi analizarea solului şi efectuarea de cercetări ştiinţifice pe termen lung", a indicat agenţia spaţială rusă în comunicat său oficial.

Aceasta reprezintă prima misiune a noului program selenar al Rusiei și vine într-un moment în care Rusia are nevoie de noi parteneri în domeniul spațial și urmărește o cooperare mai strânsă cu China după ce a pierdut parteneriatul cu Agenția Spațială Europeană (ESA) ca urmare a ofensivei din Ucraina, scrie AFP.

În pofida retragerii ESA din cooperarea la programul Luna, Moscova a declarat că îşi va continua proiectele cu privire la Lună şi va înlocui echipamentele ESA cu echipamente fabricate autohton. Ultima misiune pe Lună a URSS a fost a cum 47 de ani prin lansarea sondei spaţiale Luna-24, în 1976.

După prăbușirea URSS, Moscova a încercat să inoveze în domeniul explorării spaţiale, iar programele sale se văd acum cu o concurenţa mult mai puternică, nu doar din partea actorilor de stat, ci şi a iniţiativelor private, precum compania Space X, Blue Origin și multe altele.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat